Једна лекарска екипа недовољна за целу општину 


Nagradni konkurs „Najlepše želje pišu se ćirilicom“              U Srbiji danas do 17 stepeni              Gondola od danas u redovnom režimu rada              Čestitke za nove uspehe i priznanja užičkih gimnazijalaca              Sportske igre mladih od sutra u Ljuboviji              Todorović: studija je pokazala da postrojenje za prečišćavanje otpadnih voda ni na koji način ne ugrožava stanovništvo             

 
Једна лекарска екипа недовољна за целу општину
Trenutno na sajtu: 333       |       Podeli:
28.12.2016 | 0 коментар(а)



Пожега - Иако је територија општине веома разуђена, а само место раскрсница важих путева, Пожега нема Службу хитне помоћи. Тај вид медицинске помоћи пружају лекари Опште медицине Дома здравља,

а сходно постојећој регулативи, чак и празницима, дежура само једна екипа.

За лекаре који дежурају у амбуланти Хитне помоћи у Пожеги, излазак на терен често је стресан. Не због медицинске помоћи коју пружају на терену већ зато што једна екипа често треба да, у исто време, одговори на више позива.

Некад је тешко на основу телефонског разговора проценити шта је хитније, каже др Дејан Чуквас, специјалиста ургентне медицине:

"Ми морамо да у тој комуникацији процењујемо шта је оно што је ургентније, па ако смо и кренули на неки позив који је у том тренутку, по анамнестичким подацима, деловао као ургентан, а добијемо позив који је хитнији, морамо да се довијамо да проценимо, ако треба са тог претходног, ако је близу да се вратимо, да идемо на тај други."

За то време, у амбуланти остаје само искусна медицинска сестра. Једна дежурна екипа покрива практично територију од 450 квадратних километара.

Најтеже је када санитетом треба стићи и у брдско-планинске делове, где се тешко стиже и џипом. Поред тога Пожега је и важна раскрсница државних путева.

"Очекујемо крак ауто-пута од Прељине ка Пожези, што ће бити у наредне две године, који ће донети неке бенефите, али ће донети сигурно акцидентатлних ситуација више", истиче др Александар Антонијевић, в. д. директора Дома здравља Пожега. "И сада их има, нажалост у вожњама. Потреба је за дуплим екипама огромна, које треба перманентно да постоје на нивоу општине."

Пре осам деценија у Пожеги су о здрављу житеља тог дела Србије бринула само двојица лекара, каже деведестрогодишњи Миленко Лазаревић. Он тврди да су тада људи били здравији јер није било толико хемикалија у исхрани:

"Народ био здравији, ’иљаду на сто, него сто на сто. Ето ти. Сад још ’волико треба више лекара, више болесних него здравих."

Са сличним проблемима суочавају се и домови здравља у другим мањим местима. Лекари су вољни да помогну свима, али се често суочавају и са незадовољством грађана. Једна екипа ипак не може стићи у исто време на два места, али увек стиже тамо где је ситуација најкритичнија.

РТС




PODELI:










Пошаљите ову вест Вашим пријатељима!
ovde slika


Оставите коментар

Коментари који садрже псовке, увредљиве, вулгарне, шовинистичке или претеће поруке неће бити објављени. Мишљења изнешена у коментарима су приватно мишљење аутора коментара и не одржавају ставове Гласа Западне Србије.

Ваше име:
Ваш коментар:

Спам заштита:

 

Коментари посетилаца (0)

Вест нема коментара.
Будите први који ће коментарисати ову вест!


 















 


 

© Глас Западне Србије
Жупана Страцимира 9/1, Чачаk
032 347 001
redakcija@glaszapadnesrbije.rs

Импресум

Статистика сајта:
Прес: 157.474.449 посета
Тренутно на сајту: 333 посетилац(a)