Држава планира да се за прво дете даје од 300.000 до 350.000 динара 


Nagradni konkurs „Najlepše želje pišu se ćirilicom“              U Srbiji danas do 17 stepeni              Gondola od danas u redovnom režimu rada              Čestitke za nove uspehe i priznanja užičkih gimnazijalaca              Sportske igre mladih od sutra u Ljuboviji              Todorović: studija je pokazala da postrojenje za prečišćavanje otpadnih voda ni na koji način ne ugrožava stanovništvo             

 
Држава планира да се за прво дете даје од 300.000 до 350.000 динара
Trenutno na sajtu: 424       |       Podeli:
10.11.2019 | 0 коментар(а)



У борби против беле куге, државе морају да подстичу рађање више деце, да стимулишу младе парове да ступају у брак

и да помогну родитељима да ускладе породичне обавезе и посао, поручују учесници форума.

Председница Скупштине Србије Маја Гојковић наводи да ће у наредном периоду у пронаталитетну политику бити уложено преко 200 милиона евра, пре свега како би се омогућила вантелесна оплодња за све заинтересоване парове.

"Намера је да се у наредне две године повећа и једнократна помоћ за прво дете са данашњих 100.000 на 300.000 или 350.000 динара. Такође ове године додељена су средства за суфинансирање мера популационе политике у износу од 650 милиона динара, што је 150 милиона више него прошле и пет пута више него 2017. године", објашњава Гојковићева.

Амбасадор Руске Федерације у Београду Александар Боцан-Харченко каже да Русија у својим односима у свим својим делатностима на међународном плану мисли о породичним везама, о просперитету и државе па и сваке породице.

"Веома је важно да програм ’Светост материнства’ ради да бисмо успоставили породичне везе, породичну традицију на темељу традиционалног појма. И ово је једино решење социјалних па и демографских проблема који сада представљају један од највећих изазова свима", каже амбасадор Руске Федерације у Београду.

Видљиви резултати

Финансијску помоћ за мере популационе политике, у протекле три године, добила је 161 општина. Неки резулти су већ видљиви.

"Иако је мерна јединица у демографији деценија, радује нас и охрабрује вест да се у првих десет месеци ове године по први пут у Србији родило 612 беба више у односу на исти период просле године", рекла је Славица Ђукић Дејановић, министарка задужена за демографију и популациону политику.

Више разумевања за породичне обавезе запослених, очекује се и од послодаваца. Флексибилно радно време, на пример, омогућило би родитељима да лакше ускладе посао и родитељство.

"То је нешто што свакако можемо да учинимо. Што наше друштво не кошта ништа, с једне стране пружа могућност руководиоцима да боље ангажују радно време, да буду продуктивнији да радници буду задовољнији, а да у тој свери материнство изађе у сусрет младим родитељима", каже Зоран Ђорђевић, министар за рад, запошљавање, борачка и социјална питања.

Позитивна искустава других земља могу користити, али нема универзалног модела за поправљање демографске слике. Свака држава мора да гради свој пут, а ефекти данас предузетих мера могу се очекивати за десетак година.

ГЗС / РТС




PODELI:










Пошаљите ову вест Вашим пријатељима!
ovde slika


bebe porodica novac

Оставите коментар

Коментари који садрже псовке, увредљиве, вулгарне, шовинистичке или претеће поруке неће бити објављени. Мишљења изнешена у коментарима су приватно мишљење аутора коментара и не одржавају ставове Гласа Западне Србије.

Ваше име:
Ваш коментар:

Спам заштита:

 

Коментари посетилаца (0)

Вест нема коментара.
Будите први који ће коментарисати ову вест!


 















 


 

© Глас Западне Србије
Жупана Страцимира 9/1, Чачаk
032 347 001
redakcija@glaszapadnesrbije.rs

Импресум

Статистика сајта:
Прес: 157.432.720 посета
Тренутно на сајту: 424 посетилац(a)