Црква у Виљуши прославила своју славу: Мештани ће добити храм после 205 година 


U Srbiji danas oblačno, mestimično kiša              Razlog havarije je obrušavanje zemlje, evo do kada će biti rešen problem sa vodom u Aveniji              Sutra Forum poslodavaca u Čačku, 10. maja u Gornjem Milanovcu             

 
Црква у Виљуши прославила своју славу: Мештани ће добити храм после 205 година
Trenutno na sajtu: 495       |       Podeli:
30.06.2021 | 0 коментар(а)



Чачак - У чачанском селу Виљуша обележена је слава цркве Св. Пророк Јелисеј.



Ова богомоља срушена је пре 205 година за време турске власти од стране Зајим паше који је од остатка цркве саградио бунар у центру села, познатији као Зајмовац. Мештани овог села од тада немају своју цркву, па тако за венчања, крштења, ломљење славског колача иду у цркве у суседним селима.

Месна заједница Виљуша уз помоћ мештана и града Чачка пре две године покренула је иницијативу за изградњу новог храма.

„Били смо јединствена у томе да се истраје до краја, да се не одустане од градње док се не сагради црква. Почели смо 2019. године, а ево данас дошли смо до плоче, надамо се у овој години да ћемо је окровити”, рекао је председник Савета месне заједнице Бобан Бодић.


Поред жеље, неопходна су и финансијска средства како би ова акција била успешна.

„Град Чачак је прве године дао 900 хиљада динара за помоћ, прошле године 600, то нам је било значајно да имамо финансијска средства да кренемо у причу, уз донације мештана, добрих људи, свих оних који су препознали ту идеју да се обнови црква на том месту на ком је била”, рекао је председник Одбора за изградњу цркве Видосав Симовић.

Имање на ком је црква грађена пре више од 200 година припадало је породици Бојовић из Виљуше.

„Мој отац је ту земљу поклонио, с обзиром да је то морало да прође процедуре и папире, земља је касније преведена и сви који су власници пута којим се долази до цркве морали су да се одрекну у корист цркве”, рекао је Василије Бојовић.

За све људе у овом селу ово је велики тренутак, а када црква буде потпуно готова коначно ће имати централно место окупљања.

„Као житељ овог села , сматрам да је ово племенит циљ и нешто око чега ће се народ окупити”, рекао је Владан Бодић, мештанин села.

Сложни мештани надају се да ће заједничким снагама изградити храм у коме ће се молити богу, венцавати и окупљати да прославе лепе тренутке.

Сви који желе да помогну изградњу храма, то могу учинити на следећи начин. 

 

 

ГЗС

 




PODELI:










Пошаљите ову вест Вашим пријатељима!
ovde slika


crkva viljusa obnova

Оставите коментар

Коментари који садрже псовке, увредљиве, вулгарне, шовинистичке или претеће поруке неће бити објављени. Мишљења изнешена у коментарима су приватно мишљење аутора коментара и не одржавају ставове Гласа Западне Србије.

Ваше име:
Ваш коментар:

Спам заштита:

 

Коментари посетилаца (0)

Вест нема коментара.
Будите први који ће коментарисати ову вест!


 















 


 

© Глас Западне Србије
Жупана Страцимира 9/1, Чачаk
032 347 001
redakcija@glaszapadnesrbije.rs

Импресум

Статистика сајта:
Прес: 157.824.747 посета
Тренутно на сајту: 496 посетилац(a)