Преко 300 хектара засада воћа у Тополском крају биће под системом за наводњавање 


Danas razvedravanje i prestanak padavina              Todoroviću uručeno prestižno priznanje najboljjeg gradonačelnika u Srbiji, Vučiću specijalna nagrada !              Todorović: Nagrada je obaveza da radimo još bolje             

 
Преко 300 хектара засада воћа у Тополском крају биће под системом за наводњавање
Trenutno na sajtu: 327       |       Podeli:
04.06.2020 | 0 коментар(а)



Топола – Савремени начин узгоја воћа захтева адекватно наводањавање воћњака и управо због тога општина Топола је две године

радила на пројекту „Унапређење економског развоја подршком гајењу воћа у општини Топола“. Овај пројекат је финансиран средствима донација Европске уније – Канцеларије Уједињених нација за пројектне услуге – УНОПС ЕУПРО и средствима Општине Топола.

„Укупна вредност буџета пројекта је била 48.913 евра, од тога 30.000 евра су донаторска средства, а 18.913 су средства општине Топола. Сарадник на пројекту било је Удружење грађана „Јасеничке капи“ за чије потребе је рађен пројекат дистрибутивне мреже. Циљ пројекта је био израда техничке документације за изградњу дистрибутивне мреже система за наводњавање „Јасеничке капи“. Техничку документацију је одрадио Институт за водопривреду „Јарослав Черни“ АД из Београда. Људи из „Србија Вода“ су нам дали асистенцију у вези читаве те приче да  би се тај пројекат уклопио у њихове планове преко „Србија Вода“ и да би се повукла средства која је држава добила од кредита од стране Уједињених Арапских Емирата. У тај пројекат је био укључен и секретар министарства пољопривреде као и шеф кабинета министра“ – изјавио је председник СО Топола Драган Јовановић.

Партнер пројекта је Удружење грађана „Јасеничке капи“ на чијем челу је Влада Николић из Винче. Пројектом је предвиђено покривање око 380 хектара под засадима воћа, у оквиру којих је око 100 газдинстава.

Драган Јовановић, председник СО Топола, фото: ТопПрес

„Удружење је основано крајем 2012. године, и од тада смо тражили начин  како да направимо пројекат и како да се узме вода са реке Јасенице а да се не угрози  њен биолошки минумум, јер су домаћини низводно у односу на села Винча, Блазнава и Пласковац имали бојазан да ће остати без воде. Пројектом је предвиђено између 83 и 93 литра воде у секунди за наводњавање а то је скоро дупло више него што користи Топола кад је најсушнији период у години за снабдевање целе вароши. Технички, озбиљан проблем који су инжењери успешно решили. У  Доњој Шаторњи је постављена мерна регулациона станица која мери проток воде кроз корито Јасенице, из корита реке, њених подземних токова шупљина у којима је вода уз помоћ дубинских бушотина извућићемо воду и никога нећемо угрозити.  Годинама смо тражили решење да би сви имали воду, сада ће се осим каптаже у самом кориту реке Јасенице  урадити и велика црпна станица и дистрибутивни систем који ће  водом из Јасенице да напаја две велике каптаже на врху Винче а одатле ће вода природним падом да иде ка воћњацима“, објаснио је Јовановић и додао да је циљ да пројекат функционише и да се шири а за то је неопходно оснивање водопривредне задруге.

„Тај систем мора да се одржава, плаћање струје, поправке, због тога је неопходно да Удружење прерасте у водопривредну задругу. Мора се  одреди цена по кубику воде и задруга мора да има своје задругаре који ће одлучивати како ће се ширити и куда ће ићи наводњавање, да буду одговорни да се систем не угаси после прве године. Урадићемо све да се вода доведе до парцела али неће моћи да се користи неограничено. У овај систем се улаже  огроман новац, три фазе радова које ће коштати око 3,5 милиона евра“, истиче председник Скупштине општине Топола.

Он је нагласио да је општина на више од хиљаду парцела решила имовинско правне односе с тога је кључно да се пројекат шири и да се још засада наводњава.

„Важно је што је министар Недимовић био на званичном отварању и што ће радови отпочети. Ово је тренутно најбољи пројекат који постоји у нашој држави и једина смо општина која је тај пријекат изфинансирала јер је нужна потреба“, тврди Јовановић.

Пројектом су обухваћене пољопривредне парцеле чланова Удружења „Јасеничке капи“, у катастарским општинама Винча, Пласковац и Блазнава.

ГЗС/ ТопПрес

Драган Јовановић у селу Винча, разговор са мештанима о пројекту наводњавања, фото: архива, ТопПрес




PODELI:










Пошаљите ову вест Вашим пријатељима!
ovde slika


zasadi voce topola

Оставите коментар

Коментари који садрже псовке, увредљиве, вулгарне, шовинистичке или претеће поруке неће бити објављени. Мишљења изнешена у коментарима су приватно мишљење аутора коментара и не одржавају ставове Гласа Западне Србије.

Ваше име:
Ваш коментар:

Спам заштита:

 

Коментари посетилаца (0)

Вест нема коментара.
Будите први који ће коментарисати ову вест!


 















 


 

© Глас Западне Србије
Жупана Страцимира 9/1, Чачаk
032 347 001
redakcija@glaszapadnesrbije.rs

Импресум

Статистика сајта:
Прес: 157.368.876 посета
Тренутно на сајту: 328 посетилац(a)