Ово је била најберићетнија година за српске шљиве 


Oblačno, povremeno sa kišom, temperatura do 16 stepeni              Srpska pravoslavna crkva i vernici danas obeželavaju dan posvećen Prepodobnom Vasiliju Ispovedniku              Ubijen muškarac u Preljini              Cena jaja na pijacama od 15 do 35 dinara              Na koji parfem želite da mirišete ovog proleća?              Na koji parfem želite da mirišete ovog proleća?             

 
Ово је била најберићетнија година за српске шљиве
Trenutno na sajtu: 546       |       Podeli:
30.09.2020 | 0 коментар(а)



Чачак - За српску шљиву од ове године отворила су се нова тржишта, Немачка, Словеније, Румунијe, a пре свега Хрватске.
Фото: РИНА

Многи произвођачи у суседним земљама, због различитих тржишних поремећаја, одустали су од производње и запустили своје воћњаке, па је Дарко Топаловић из села Миоковци код Чачка, дочекао својих пет минута, преноси агенција РИНА.

„Производњом и продајом воћа бавим се преко тридесет година, али овако берићетну за шљиве још нисам дочекао. Имали смо око 140 тона, све то отишло је по одличној цени. Продавали смо фирми, која их је извозила за Хрватску, одакле су касније ишле и на тржиште европских земаља. Први пут се десило да купци нису правили никакво питање, свака шљива је пролазила, чак и она ударена градом и она чиста као суза“, рекао је Дарко за РИНУ.

Откупна цена шљива на почетку сезоне била је 40 динара, да би пар дана пре краја бербе за сорту стенлеј достигла висину од 60 динара. Иако је претхдодних година руско тржиште било сигурно уточиште за српске воћаре, ова година је показала да су Европљани поприлично дарежљивији, али и мање захтевни купци.

„Жене које су брале, зарађивале су и дупле дневнице јер ми се то исплатило. Никад им слађе нисам дао зараду, нити сам ја боље зарадио. У воћарству вам је све непредвидиво и никад не знате шта вас очекује у тим фабрикама под отвореним небом . Некад сте пуковник, а некад покојник. Али врло је важно изнова улагати у производњу и не одустајати уколико се деси нека лоша година“, каже овај чачански воћар.

Процењује се да је из Србије за Хрватску ове године отишло око 913 тона шљива. Тамо се продају по цени од седам до десет куна, што је око 112 до 160 динара по килограму. Осим у свежем стању увозе се и осушене шљиве, а управо такав вид производње бројни српски воћари препознали су као изузетно уносан.

РИНА (ГЗС)




PODELI:










Пошаљите ову вест Вашим пријатељима!
ovde slika


ALJIVA SRBIJA BERICETNA GODINA

Оставите коментар

Коментари који садрже псовке, увредљиве, вулгарне, шовинистичке или претеће поруке неће бити објављени. Мишљења изнешена у коментарима су приватно мишљење аутора коментара и не одржавају ставове Гласа Западне Србије.

Ваше име:
Ваш коментар:

Спам заштита:

 

Коментари посетилаца (0)

Вест нема коментара.
Будите први који ће коментарисати ову вест!


 















 


 

© Глас Западне Србије
Жупана Страцимира 9/1, Чачаk
032 347 001
redakcija@glaszapadnesrbije.rs

Импресум

Статистика сајта:
Прес: 158.103.117 посета
Тренутно на сајту: 547 посетилац(a)