Томашевић: Правно насиље и незабележено кршење закона у Пријепољу 


Danas razvedravanje i prestanak padavina              Todoroviću uručeno prestižno priznanje najboljjeg gradonačelnika u Srbiji, Vučiću specijalna nagrada !              Todorović: Nagrada je obaveza da radimo još bolje             

 
Томашевић: Правно насиље и незабележено кршење закона у Пријепољу
Trenutno na sajtu: 470       |       Podeli:
26.09.2019 | 0 коментар(а)



Пријепоље – До сада незабележено кршење закона и правно насиље у Србији догађа се у Пријепољу.
Самостални одборник у СО Пријепоље Вукосав Томашевић, фото: ГЗС

Самостални одборник у СО Пријепоље Вукосав Томашевић тврди да је данашње скупштинско заседање заказано мимо свих законских прописа. У саопштењу које је написао одборник Томашевић се наводи:

“Да су носиоци локалне власти у Пријепољу, зарад личних циљева и интереса, склони кршењу закона уверили смо се безброј пута у протекле три године. Ипак, оно што у последња три дана ради Стана Марковић, председница Скупштине општине Пријепоље, превазилази све до сада виђено и представља незабележен случај правног насиља и кршења Устава, Закона о локалној самоуправи и аката којима се уређује рад СО Пријепоље.

Марковић је најпре, у уторак, 24. септембра, грубим кршењем Закона, дозволила гласање о дневном реду 24. седнице СО Пријепоље започете још 22. јула на захтев трећине одборника, а затим је, не дајући реч ни једном одборнику, обавестила одборнике, а путем медија и јавност, да је седница ‘’закључена’’ неизгласавањем дневног реда.

Када се седница било које скупштине сазива на иницијативу посланика или одборника дневни ред те седнице утврђује се захтевом за сазивање. У тој ситуацији дневни ред се не може мењати ни допуњавати, нити се о њему гласа, већ председавајући констатује да је дневни ред утврђен захтевом за сазивање седнице, па се прелази на рад по том дневном реду.

Даље, седница било које скупштине сматра се започетом тек када се усвоји или констатује дневни ред те седнице. У супротном, седница није започета. Јасно је да оно што није почело не може бити ‘’закључено’’ или завршено.

Потписник овог саопштења презентира доказ да му је позив уручен по истеку овог рока, Фото: ГЗС

То значи да председница СО Пријепоље не може заказати наредну седницу локалног парламента док се, у складу са Законом не заврши 24. седница, коју је та иста председница, на захтев трећине одборника заказала још 22. јула.

Једини, на Закону заснован излаз из ове ситуације је да Стана Марковић закаже наставак 24. седнице, призна своју грешку и да се та седница одржи по унапред утврђеном дневним реду.

Све ово, по природи функција које обављају, мора бити познато Стани Марковић и Аземини Козици, секретару СО Пријепоље. Чак и да не знају - то незнање их не ослобађа одговорности за грубо кршење Закона.

Да је прекршила Закон и обманула одборнике и јавност Стана Марковић је јавно признала јуче заказујући, за данас у 15 часова, по хитном поступку, нову 25. седницу СО Пријепоље са само једном тачком дневног реда, а све то искључиво из разлога да се скупштина састане у дану када се стичу законски услови за увођење привремене управе у Пријепољу.

Да је 24. седница одржана на законит начин, како је то прекључе тврдила Марковић, не би постојао ни један разуман разлог да се нова седница заказује по хитном поступку.

И та седница заказана је уз низ незаконитости. Пословником о раду СО Пријепоље децидно је утврђено да се позив за седницу одборницима мора доставити у року који не може бити краћи од 24 сата пре почетка седнице.

Већини одборника позив за данашњу седницу уручен је јуче после 15 часова, дакле после истека законског рока. Потписник овог саопштења презентира доказ да му је позив уручен по истеку овог рока.

Апсолутно је јасно да се, осим у случајевима ванредног стања или непосредне ратне опасности, не може сазивати нова седница скупштине општине пре него што се заврши претходно започета, што је у овом случају седница заказана за 22. јул на захтев трећине одборника.

Данашња 25. седница СО Пријепоље заказана је на противзаконит начин, те се никако не може сматрати легалним и законитим заседањем.

Данас, 26. септембра, истиче Законом о локалној самоуправи утвђен рок у коме скупштина општине Пријепоље није заседала, па се стичу законски услови да Влада Републике Србије распусти локалну скупштину и именује привремени орган који ће водити општину до наредних локалних избора”, наводи се у саопштењу одборника Вукосава Томашевића.

 

 

Глас западне Србије

 

 

 

 

 

 




PODELI:










Пошаљите ову вест Вашим пријатељима!
ovde slika


PRIJEPOLJE SKUPSTINA VUKOSAV TOMASEVIC KRSENJE ZAKON

Оставите коментар

Коментари који садрже псовке, увредљиве, вулгарне, шовинистичке или претеће поруке неће бити објављени. Мишљења изнешена у коментарима су приватно мишљење аутора коментара и не одржавају ставове Гласа Западне Србије.

Ваше име:
Ваш коментар:

Спам заштита:

 

Коментари посетилаца (0)

Вест нема коментара.
Будите први који ће коментарисати ову вест!


 















 


 

© Глас Западне Србије
Жупана Страцимира 9/1, Чачаk
032 347 001
redakcija@glaszapadnesrbije.rs

Импресум

Статистика сајта:
Прес: 157.335.886 посета
Тренутно на сајту: 470 посетилац(a)