Ни пута, ни путоказа за Градину на Јелици 


U Srbiji danas promenljivo vreme, temperatura do 21 stepen              Đaci u centralnoj Srbiji još danas u školama, a od sutra počinje prolećni raspust              Sutra otvaranje zatvorenog bazena u Gornjem Milanovcu              Za praznike rezervisano više od 80 odsto turističkih kapaciteta u Srbiji              Raspisani lokalni izbori 2. jun u 66 jedinica lokalne samouprave             

 
Ни пута, ни путоказа за Градину на Јелици
Trenutno na sajtu: 395       |       Podeli:
06.05.2017 | 0 коментар(а)



Чачак - Градина се налази близу Чачка и представља једно од првих познатих археолошких налазишта у Србији, будући да привлачи пажњу истраживача прошлости од 1843. године.



Овај безимени град на Јелици крије многе тајне, а недавно је изненадио археологе открићем зграде која има застакљене прозоре. У плану је изградња археолошког парка, али до тада би ваљало да се постави бар путоказ.

По речима, Михаила Милинковића, професора Филозофског факултета у Београду, археолошка истраживања недвосмислено показују да је град постојао на територији од 20 хиљада хектара и да је имао сав градска обележја.

“Градина је веома инетресентана појава и може да буде кључ за одгонетање раног средњег века. Ископине су показале да су зграде овог града биле омалтерисане изнутра, прозори застакљени, тако да се претпоставља да је овде живео имућнији слој становништва. Зантлије, трговци, велики број цркава, па веровтно и по неи службеник. Све у свему један прави град”, истиче Милинковић.

Овај безимени град био је и админастративни центар у којем је живело измешано романско, германско и словенско становништво и по томе је јединствен. Овде се трговало, ковало, продавала роба која је стизала чак са Медитерана.

Градина се из Чачка може видети голим оком, али ако бисте кренули до ње, тешко би је нашли пошто до ње не води ниједан путоказ.

Глас западне Србије




PODELI:










Пошаљите ову вест Вашим пријатељима!
ovde slika


Оставите коментар

Коментари који садрже псовке, увредљиве, вулгарне, шовинистичке или претеће поруке неће бити објављени. Мишљења изнешена у коментарима су приватно мишљење аутора коментара и не одржавају ставове Гласа Западне Србије.

Ваше име:
Ваш коментар:

Спам заштита:

 

Коментари посетилаца (0)

Вест нема коментара.
Будите први који ће коментарисати ову вест!


 















 


 

© Глас Западне Србије
Жупана Страцимира 9/1, Чачаk
032 347 001
redakcija@glaszapadnesrbije.rs

Импресум

Статистика сајта:
Прес: 158.274.339 посета
Тренутно на сајту: 396 посетилац(a)