Два сабора у срцу Србије коваће мајсторе: У Гучи трубаче, у Прањанима виолинисте 


U Srbiji danas do 17 stepeni              Todorović: studija je pokazala da postrojenje za prečišćavanje otpadnih voda ni na koji način ne ugrožava stanovništvo             

 
Два сабора у срцу Србије коваће мајсторе: У Гучи трубаче, у Прањанима виолинисте
Trenutno na sajtu: 586       |       Podeli:
28.07.2019 | 0 коментар(а)



Чачак - Да није Сабора трубача у Гучи не бисмо знали за једног Бобана Марковиће или тројицу Дејана, Јевђића, Лазаревића и Петровића...

Слично ће се догодити и на Сабору виолиниста у Прањанима. Тамо ће се окупити најбољи уметници на краљици иструмената 16, 17. и 18. августа, као што су један Перица Васић и Мома Станојевић. Међутим, већ овај први Сабор изнедриће четворицу  мајстора по узору на оне драгачевске.

Из  Лондона стиже Ваљевчанин - Грабовчанин Бранко Ристић који предаје ромску музику на факултету у главном граду те острвске имеприје.

Нема сумње да се ради о велемајстору и уметнику на виолини какав се ретко среће.

,,Верујте ми да сам веома срећан што долазим у моју земљу, моју Србију и мој завичај на једно такво такмичење. Многи се питају зашто бих се ја такмичио кад многима предајем музицирање. Мој одговор је зато што волим Србију, што је виолина  мој живот и зато што она баш ту звучи онако како треба. Не такмичим се за награду већ за нове звуке који су јединствени, који напајају душу сваког човека на планети, и то сам видео свирајући на разним континентима и на скуповима који су светски познати. У Прањанима ћу се борити за нове тонове, нове звуке и за искрен аплауз, верујте то је највећа награда на свету“ казао је Ристић за новинску агенцију Рина.

Перица Васић  одржаће свој концерт на прањанској позорници али у саборској организацији  има још једну важну улогу, а то је селекторска. Имамо сјајне виолинисте, и први пут укрстиће своје вештине на овој веома озбиљној светковини посвећеној виолини.

„Ако вам кажем да поред Ристића на бину излазе један Пилер, Момир Јовановић и Мануел, који су без сумње главни кандидати за саборску награду, звање прва и златна  виолина Србије и кључеве нове `шкоде` онда вам је све јасно.

                                             Момир Јовановић

 

Али, ту је још десетак првокласних виолиниста где не искључујем могућност да неко заблиста у пуном сјају“ истиче Васић.

У прилог томе да ће Сабор у Прањанима постати главно мерило уметника на виолини, сведочи и податак да ћесе овде појавити и млади виолинисти који пристижу и наредних година израстаће у велике звезде, заједно са  Сабором.

        Мајстор над мајсторима- Перица Васић одржаће концерт у Прањанима

 

Ту је један Адријан Машић који долази из Беча, чудо од детета, али ништа мање вичан један Јоца Васић, сјајан и велики таленат. У ту групу сврстава се и Бобан Васић, унук краља виолине Бобана Воза. 

Две категорије такмичара, професионалци и млади до 15 година

Такмичење се одвија у две категорије, млади (12 такмичара)  и професионалци (13 учесниак). Они ће свирати по два круга мелодије  по избору и једно коло. Жири – Перица Васић, Момчило Станојевић, Мићо Кујунџић – одредиће ко је ,,Прва виолина Србије“ ценећи одсвирану мелодију, док ће награда публике ,,Златна виолина“ припасти виолинисти чије коло буде најбоље и подигне публику на стадиону. 

 

Огромно интересовање, очекује се на хиљаде љубитеља виолине

Нема сумње да ће се прве седмице иза Гуче одиграти још један велики спектакл на пола пута од Такова до Милошеве Добриње. Село Прањани  на овај начин постаје важно место на туристичкој мапи народних светковина  а организатори очекују више десетина хиљада гостију.

,,Навелико се спремамо, такмичење ће се одржати на стадиону фудбалског клуба, али цела варошица је већ у знаку трубе. Зову нас са свих страна, овде се тражи место више  за спавање и ми их упућујемо на домаћи смештај. Наши сељани су гостољубив народ, дочекаће све госте раширених руку. Верујте да до сада има на десетине домаћинстава које су поред преноћишта договорили да испеку прасе или јагње уз обавезну сувоборску препеченицу, сир, кајмак, проју, слатко од шљива. Биће свега а наш народ каже ако чељад нису бесна кућа није тесна“ - беседи председник Месне заједнице Прањани, Радовин Веселиновић.

Село Прањани у медијима је до сада било познато само по планинском аеродрому на висоравни Галовића поље одакле је  у дејствима на крају Другог светског рата спасено више стотина америчких пилота. О њему се стидљиво говорило све до пре једне деценије када су Американци у знак захвалности сељанима овог краја, који су месецима крили и хранили њихове војнике, подигли  школску спортску дворану.

Велика је вероватноћа да ће финансирати и школу виолине која се отвара у овом селу.

Иначе, Прањани су занимљиви и по податку да су просторно највеће село у Србији у којем има највише породица са троје и више деце!

РИНА

 




PODELI:










Пошаљите ову вест Вашим пријатељима!
ovde slika


violina sabor violinista momir jovanović piler branko ristić sabor violinista pranjani

Оставите коментар

Коментари који садрже псовке, увредљиве, вулгарне, шовинистичке или претеће поруке неће бити објављени. Мишљења изнешена у коментарима су приватно мишљење аутора коментара и не одржавају ставове Гласа Западне Србије.

Ваше име:
Ваш коментар:

Спам заштита:

 

Коментари посетилаца (0)

Вест нема коментара.
Будите први који ће коментарисати ову вест!


 















 


 

© Глас Западне Србије
Жупана Страцимира 9/1, Чачаk
032 347 001
redakcija@glaszapadnesrbije.rs

Импресум

Статистика сајта:
Прес: 157.513.701 посета
Тренутно на сајту: 585 посетилац(a)