Све више винарија у Опленачком крају: вински туризам једна од најпросперитетнијих грана општине Топола 


U Srbiji danas do 17 stepeni              Todorović: studija je pokazala da postrojenje za prečišćavanje otpadnih voda ni na koji način ne ugrožava stanovništvo             

 
Све више винарија у Опленачком крају: вински туризам једна од најпросперитетнијих грана општине Топола
Trenutno na sajtu: 413       |       Podeli:
01.11.2020 | 0 коментар(а)



Топола – Опленачки крај од давнина је препознатљив по виновој лози и вину. Давне 1931. године краљ Александар Карађорђевић подигао је прву винарију под

брдом Опленац, и он се сматра зачетником виноградарства на овим просторима. Од те године, креће све интензивније подизање засада под виновом лозом па се тако сада у општини Топола налази око 500 хектара винограда и осам регистрованих винарија.

„Србија може да подиже винограде, за разлику од земаља где постоје ограничења, тако да смо због тога у предности.  Озбиљним винарством Опленачки крај је почео да се бави после подизања прве винарије краља Александра, потом креће подизање винограда и винарије Александровић у Винчи. Од тада па до сада ми смо израсли у озбиљну регију али много тога још треба да се уради. Пре свега мислим на пратећи садржај који мора да прати вински туризам јер вински туриста је озбиљан и захтева гост. Да би га задржали пар дана морате имати пратеће садржаје, одличну кухињу, смештај, да се ресторанска услуга побољша и усклади са винима која се служе, како би то било карактеристика Опленачке регије, као што то има Тоскана“, каже за ТопПрес директорка ТО „Опленац“ Љиљана Тодоровић.

Све више засада под виновом лозом у Тополи, фото: ТопПрес

Према њеним речима вински туризам је једна од најпросперитетнијих  грана општине Топола, јер су пољопривреда и туризам гране на које се Топола ослања када је развој у питању. Годишња посета у винаријама на простору општине Топола је око 30.000 гостију.

„Иако статистиком вински туризам не задовољава потребан број гостију који ће покрити коришћењем свих осталих услуга тај додатни туристички  приход, свакако је нешто у шта треба улагати у смислу дати додатне подстицаје. У овом тренутку општина Топола има осам регистрованих винарија, то су регистроване винарије са пуним географским пореклом грожђа, имају своје винограде. Оно што недостаје то су  дегустационе сале, и нису све отворене за посету. Краљева винарија, винарија Александровић, Арсенијевић, ПИК Опленац и Стари Опленац су у потпуности опремљене за посетиоце“, рекла је Љиљана Тодоровић, директорка Туристичке организације „Опленац“ у Тополи.

У осам регистрованих винарија се произведе око два милиона литара вина, фото: ТопПрес

Поред поменутих винарија у селу Липовац су још три винарије које су регистроване, Змајевац, ДеЛена и Роган. Такође, у овом малом селу налази се још неколико винарија које су у припреми.

„Имамо четири винарије у припреми које ће брзо бити спремне у потпуности, кренуле су са подизањем засада па потом остало. Липовац је село које се веома разликује од осталих села јер више од 40 година прима сликаре и домаћини се озбиљно баве сеоским туризмом. Такође у селу су и две дестилерије, савремено опремљене па је Липовац село које има озбиљан потенцијал за даљи развој“, тврди Тодоровић.

Изложбени део у склопу Краљевске винарије, фото: ТопПрес

 

Она истиче да се у Тополи у осам регистрованих винарија производи  око два милиона литара  високо квалитетних вина, са 80 различитих етикета. Сва ова вина изложена су у Краљевој винарији где се такође налази и дегустациона сала.

ГЗС/ ТопПрес

Вина из осам винарија налазе се изложена у Краљевој винарији, фото: ТопПрес




PODELI:










Пошаљите ову вест Вашим пријатељима!
ovde slika


vinarije topola turizam

Оставите коментар

Коментари који садрже псовке, увредљиве, вулгарне, шовинистичке или претеће поруке неће бити објављени. Мишљења изнешена у коментарима су приватно мишљење аутора коментара и не одржавају ставове Гласа Западне Србије.

Ваше име:
Ваш коментар:

Спам заштита:

 

Коментари посетилаца (0)

Вест нема коментара.
Будите први који ће коментарисати ову вест!


 















 


 

© Глас Западне Србије
Жупана Страцимира 9/1, Чачаk
032 347 001
redakcija@glaszapadnesrbije.rs

Импресум

Статистика сајта:
Прес: 157.493.893 посета
Тренутно на сајту: 413 посетилац(a)