Живот на граници 


U Srbiji danas promenljivo vreme, temperatura do 21 stepen              Đaci u centralnoj Srbiji još danas u školama, a od sutra počinje prolećni raspust              Sutra otvaranje zatvorenog bazena u Gornjem Milanovcu              Za praznike rezervisano više od 80 odsto turističkih kapaciteta u Srbiji              Raspisani lokalni izbori 2. jun u 66 jedinica lokalne samouprave             

 
Живот на граници
Trenutno na sajtu: 427       |       Podeli:
27.12.2017 | 0 коментар(а)



Више од 100 становника пограничног насеља Вардиште у вишеградској општини потписало

је петицију којом од Уреда високог представника у БиХ (ОХР), Већа министара Босне и Херцеговине, Управе за индиректно опорезивање БиХ, Граничне полиције БиХ и Општине Вишеград траже да им се омогући право на слободан приступ њиховој имовини.

Они захтевају измештање граничног прелаза из насеља према граници са Србијом и одустајање од планова да се нови гранични прелаз гради још дубље у територији Босне и Херцеговине. Становници траже да прелаз буде померен где је и планиран, ближе стварној административној граници са Србијом. У ту сврху пре неколико година откупљено је и земљиште.

Живот им је компликован и због постојећег прелаза који у самом насељу постоји од 1997. године, а изградња новог, дубље у територији БиХ, оставила би их на ничијој земљи и бетонским баријерама блокираним путевима према селима.


Становници Вардишта траже да прелаз буде померен где је и планиран, ближе стварној административној граници са Србијом

"Сељаци иду у њиве, иду у ливаде, возе сено, стоку... треба да прелазе тај гранични прелаз. Овде су сад колоне, пошто је ово најкраћи пут према мору. Велике колоне, по неколико километара, и чекања од сат, некад два сата, људи не могу да се укључе, јер та два главна пута која воде за засеоке Ракиће и Лазаревиће, и ову страну, Батковиће и Присоје, буду затворени од тих возила. Ми тражимо да се гранични прелаз измести из овог центра, да иде на границу према Републици Србији", каже Милинко Јевтић.

Годинама становници Вардишта од државних органа и општине Вишеград траже да реше овај проблем.

Породица Каљевић продала је и земљу на којој би се требао градити нови гранични прелаз, каже Милан Каљевић.

"Продала се наша земља, узета. Нисам сам, узето је од мог брата, ту су и од брата деца. То је продато и то је наплаћено. То је нама плаћено", каже Каљевић.

Мештанин Радомир Јовичић наводи да је проблем са границом тај што "граница није на граници".

"Возим сено а киша, ја кажем: ’Дај ме пусти поред, да прођем, ту сам сваки дан’. Каже: ’Не. Јеси ли ти учесник у саобраћају?’, ’Јесам учесник’, ’Онда стој у колони’. Стојим сат, сено ми покисне. А измештањем ове границе на овде постојећу, првобитну локацију, која је откупљена, премерена, сондирани терени, све ово отпада, нама остају ови наши путеви, пољски, слободни. Имаће већу контролу, биће то природним запрекама обезбеђена граница", каже Јовичић.

Босна и Херцеговина свој прелаз, наводно, планира померити даље од вишестолетне међудржавне границе, дубље у своју територију, те запречити споредне путеве према селима.

"То је неки међупростор, не знам, ничија земља, ничији људи, никаква права немамо. Тражимо и инсистирамо да неко поведе рачуна о нама, колико-толико, и да нам каже имамо ли ми у овом међуграничном простору икаква права. Ми немамо основно грађанско право нормалног приступа својим објектима и своме поседу. Ако је то исправно, онда ћемо и ми дићи руке или нека нас преместе одавде, нек’ нас узму, нек’ раде шта хоће", истиче Драгомир Јевтић.

Током посете представника Граничне полиције и Управе за индиректно опорезивање БиХ, становници Вардишта добили су обећања да неће остати на ничијој земљи.

Разматра се могућност изградње БиХ прелаза у месту Котроман, одмах поред србијанског, што ће бити предмет договора са суседном земљом.

 

Слободна Европа




PODELI:










Пошаљите ову вест Вашим пријатељима!
ovde slika


Оставите коментар

Коментари који садрже псовке, увредљиве, вулгарне, шовинистичке или претеће поруке неће бити објављени. Мишљења изнешена у коментарима су приватно мишљење аутора коментара и не одржавају ставове Гласа Западне Србије.

Ваше име:
Ваш коментар:

Спам заштита:

 

Коментари посетилаца (0)

Вест нема коментара.
Будите први који ће коментарисати ову вест!


 















 


 

© Глас Западне Србије
Жупана Страцимира 9/1, Чачаk
032 347 001
redakcija@glaszapadnesrbije.rs

Импресум

Статистика сајта:
Прес: 158.297.908 посета
Тренутно на сајту: 427 посетилац(a)