Привредни инспектори крећу у “патролу” 


U Srbiji danas oblačno, mestimično kiša              Razlog havarije je obrušavanje zemlje, evo do kada će biti rešen problem sa vodom u Aveniji              Sutra Forum poslodavaca u Čačku, 10. maja u Gornjem Milanovcu              SNS Čačak - Čačanska opozicija ko pile u kučinama             

 
Привредни инспектори крећу у “патролу”
Trenutno na sajtu: 387       |       Podeli:
25.06.2019 | 0 коментар(а)



Пријепоље/Прибој/Нова Варош – Државна секретарка у Министарству трговине и телекомуникација Татјана Матић

рекла је да је суштина нових законских решења која се односе на трговину да се помогне развој те области, посебно неких облика као што је електронска трговина и интернет продаја.

Влада Србије је крајем прошле недеље усвојила Предлога нацрта закона о трговини, а пре тога и Предлог измена и допуна Закона о електронској трговини.

Као новина за борбу против сиве економије у трговини биће уведен и институт „мистери шопера”, који ће инспекцији дати могућност прикривене куповине да би дошла до доказа о нелегалној продаји.

Прикривену куповину користиће инспектори када основано сумњају да лице обавља делатност као нерегистровани субјекат или да не издаје рачун и када не могу на други начин да прибаве доказе или је прибављање доказа о томе да ли је, на пример, привредник регистрован и да ли издаје фискални рачун отежано. Инспектор куповином, као тајни купац, прикупља доказе и чињенице и тек након тога показује службену легитимацију и налог за инспекцијски надзор.

Тај начин се већ користи у другим развијеним државама и оруђе је у рукама инспектора у борби с несавесним привредницима.

Татјана Матић је рекла да је до сада, због недефинисаних правила, на интернету било много сиве економије. Како је казала, сада су дефинисани нови појмови, као што су електронска продавница и електронска платформа. Истакла је да ће то допринети смањењу сиве економије и развоју области трговине на интернету.

– Нова регулатива у области електронског трговања робом и услугама допринеће приближавању нашег тржишта европским и светским стандардима, а и тиме и бржем развоју наше дигиталне економије и друштва – изјавила је Татјана Матић.

Она је додала да је број корисника електронске трговине у Србији порастао с 18 одсто на 30,9.

– Идемо ка томе да се наши купци осећају сигурно – истакла је секретарка. – Прави се и акциони план електронске трговине и он ће бити готов до 1. септембра.

ГЗС / Дневник




PODELI:










Пошаљите ову вест Вашим пријатељима!
ovde slika


kontrola inspekcija priboj

Оставите коментар

Коментари који садрже псовке, увредљиве, вулгарне, шовинистичке или претеће поруке неће бити објављени. Мишљења изнешена у коментарима су приватно мишљење аутора коментара и не одржавају ставове Гласа Западне Србије.

Ваше име:
Ваш коментар:

Спам заштита:

 

Коментари посетилаца (0)

Вест нема коментара.
Будите први који ће коментарисати ову вест!


 















 


 

© Глас Западне Србије
Жупана Страцимира 9/1, Чачаk
032 347 001
redakcija@glaszapadnesrbije.rs

Импресум

Статистика сајта:
Прес: 157.925.644 посета
Тренутно на сајту: 388 посетилац(a)