Све што треба да знате о легализацији  


Све што треба да знате о легализацији
23.11.2015. 10:04 | 0 коментар(а)Скупштина Србије усвојила је у петак Закон о озакоњењу објеката, који ће омогућити јефтинију и једноставнију легализацију нелегално изграђених објеката.

“Блиц” одговара на све недоумице које бисте могли да имате у вези са законом.

П: Да ли се могу озаконити и станови настали у надградњи или претварањем заједничког простора у згради?

Ако је стан настао надзиђивањем или претварањем заједничких просторија у згради, у поступку озакоњења доставља се уговор са скупштином станара.

Ако скупштина станара није формирана, као доказ се прилаже сагласност већине власника на посебним деловима зграде.

П: Којим документима се све може доказати власништво над објектом?

Да би озаконио своју кућу, стан, гаражу или локал, власник треба да достави доказ о одговарајућем праву над грађевинским земљиштем или објектом. То може бити:

- правоснажна судска пресуда; уговор о преносу права коришћења, односно куповини земљишта; уговор о куповини објекта,

- уговор о суинвестирању изградње здања,

- правоснажно решење о наслеђивању.

П: Да ли је могуће озаконити кућу и без доказа о власништву?

Они који немају доказ о власништву, а годинама живе у објектима, моћи ће да их озаконе уколико приложе доказ да су савесни корисници - плаћени рачуни за струју, комуналије, плаћен порез.

Као доказ власници могу да приложе и обавезујућу изјаву да живе у тим објектима.

П: Да ли су неке категорије грађана ослобођене плаћања таксе?

Самохрани родитељи, лица са инвалидитетом или корисници социјалне помоћи који су власници кућа или станова површине до 100 квадрата не морају да плате таксу за озакоњење.

П: Који објекти не могу бити озакоњени?

Објекти изграђени на клизиштима.

Објекти подигнути у првом степену заштите паркова природе (осим кућа и викендица).

Објекти изграђени у коритима река, полетно-стелних писта, у зони заштите културних добара од изузетног значаја и уписаних у Листу светске културне баштине, у зонама санитарне заштите изворишта водоснабдевања, у војном комплексу и заштитним зонама око војних комплекса...

Објекти који су изграђени од материјала који не гарантује сигурност не могу бити озакоњени (међу њима су и картонска насеља).

Грађани који имају правоснажно решење којим се одбија захтев за легализацију неће моћи да легализију објекте ни по овом закону.

П: Коме је потребан извештај о затеченом стању и како се до њега долази?

Власници око 800.000 објекта, чији власници досад нису поднели захтев за легализацију, мораће у свом граду или општини уз плаћену таксу и доказ о власништву да поднесу извештај о затеченом стању са елаборатом геодетских радова.

Насловна страна формулара може се пронаћи на сајту Министарства грађевинарства, саобраћаја и инфраструктуре, www.мгси.гов.рс.

Када одштампају овај документ, грађани са њиме одлазе до пројектног бироа како би добили потребну документацију, са потписом лиценцираног инжењера, који тиме потврђује да објекат може да се озакони.

Поред основних података о објекту (име власника, адреса објекта, број катастарске парцеле, име и лиценца одговорног пројектанта), извештај садржи и технички опис објекта, инсталација за струју, воду, телефон и друго, као и податке о коришћеном грађевинском материјалу и степену завршености.

Такође, укључује и графички приказ основе свих спратова и крова и фотографије фасада.

П: Колико ће коштати извештај о затеченом стању?

Цена зависи од квадратуре објекта, али и од самог пројектног бироа. У Београду се цене крећу од једног до два евра по квадрату.

Грађанин који подноси документацију за озакоњење тим новцем плаћа излазак на терен тима инжењера (архитекта, геометар, електроинжењер и други) који својим потписом доказују да је објекат у којем живе функционалан и безбедан за становање. Приликом изласка на терен, геометар израђује геодетски снимак, архитекта потврђује да објекат није склон рушењу или нема озбиљних недостатака у изградњи, електроинжењер проверава исправност инсталација (уколико прикључак за струју није легалан), проверавају се инсталације за водовод и грејање...

Такође, уколико није извађен власнички лист, по договору, и тај део посла може да обави пројектни биро.

Поступак траје од пет до десет дана, након чега се добија комплетан извештај потребан за озакоњење.

Грађанима се препоручује да на неколико места провере колико ће их коштати израда овог документа.

У сарадњи са Привредном комором Србије, Министарство ће затражити од пројектантских кућа и предузетника да се укључе у процес озакоњења тако што ће омогућити што повољније цене за издавање овог извештаја.

Уколико се постигне договор, на сајту Министарства биће објављене адресе пројектних бироа који су спремни да по повољним ценама издају извештај о затеченом стању.

П: Шта се дешава ако се не поднесе захтев за легализацију?

За објекте за које није поднет захтев за легализацију надлежни грађевински инспектор доноси решења о рушењу.

Решење о рушењу објекта неће се извршавати до правноснажног окончања поступка озакоњења.

Ако власник не покрене поступак озакоњења и не добије решење да објекат може бити уписан у земљишне књиге, такав објекат биће срушен.

П: На шта ће бити потрошен новац од такси које грађани плате?

Седамдесет одсто новца од таксе за озакоњење биће уплаћено на рачуне локалних самоуправа.

Та средства градови и општине ће уложити у побољшање локалних путева, канализационе мреже, осветљења и друге инфраструктуре.

Преосталих 30 одсто уплаћује се у буџет Републике, осим ако се озакоњени објекат налази на територији Војводине (у том случају, Република и Покрајина добијају по 15 одсто новца).

Извор: Блиц

Пошаљите ову вест Вашим пријатељима!
ovde slika


Рекламирајте се на порталу Гласа западне Србије

Телефон: 032 347 001 | Мејл: redakcija@glaszapadnesrbije.rs

Оставите коментар

Коментари који садрже псовке, увредљиве, вулгарне, шовинистичке или претеће поруке неће бити објављени. Мишљења изнешена у коментарима су приватно мишљење аутора коментара и не одржавају ставове Гласа Западне Србије.

Ваше име:
Ваш коментар:

Спам заштита:

 

Коментари посетилаца (0)

Вест нема коментара.
Будите први који ће коментарисати ову вест!


  


 

© Глас Западне Србије
Жупана Страцимира 9/1, Чачаk
060 5000 150, 032 347 001

Импресум

Статистика сајта:
Прес: 124.067.608 посета
Тренутно на сајту: 136 посетилац(a)