Норвешка донирала Србији пет милиона евра, Вучић: Хвала на огромној помоћи 


U Srbiji danas oblačno, mestimično kiša              Razlog havarije je obrušavanje zemlje, evo do kada će biti rešen problem sa vodom u Aveniji              Sutra Forum poslodavaca u Čačku, 10. maja u Gornjem Milanovcu              SNS Čačak - Čačanska opozicija ko pile u kučinama             

 
Норвешка донирала Србији пет милиона евра, Вучић: Хвала на огромној помоћи
Trenutno na sajtu: 223       |       Podeli:
20.03.2020 | 0 коментар(а)



Председник Србије Александар Вучић састао се данас са амбасадором Краљевине Норвешке Јерном Еугеном Јелстадом,
Пет милиона евра Норвешка донирала Србији, Фото: Илустрација, ГЗС

који је председника обавестио о донацији од пет милиона евра, коју његова земља упућује Србији као хитну помоћ Србији у борби против COVID -19.

Вучић се захвалио Норвешкој и норвешком народу на помоћи, која ће, каже, бити намењена у медицинске сврхе и додао да ће та земља помоћи Србији да набави још респиратора.

"Захвалност норвешкој држави и народу, као и Амбасади Норвешке у Београду на великој пријатељској помоћи и подршци коју нам пружају у овим тренуцима за нашу земљу“, рекао је Вучић након састанка са норвешким амбасадором.

Према његовим речима, Норвешка, која је и сама била угрожена нападом корона вируса, пронашла је довољно воље и снаге да помогне Србији, која је, истиче Вучић, данас у тежој позицији и због реалне снаге нашег здравственог система и других објективних фактора.

"Хвала им пре све на пажњи, на поштовању наше земље, на љубави коју показују према нашем народу, хвала им на новцу и пореским обвезницима Норвешке на пет милиона евра које дају грађанима и држави Србији, а који ће бити употребљени у медицинске сврхе", рекао је Вучић.

Нагласио је и да ће Норвешка помоћи Србији да набави још респиратора.

Србија тренутно има 400 слободних респиратора, а набавила је додатних 352.

Вучић наводи да је за нама најтежа ноћ, а да долазе још теже и много теже, пошто је девет људи на респиратору, тај број ће се повећавати из дана у дан.

"Надамо се да ће нам наши норвешки пријатељи обезбедити неколико десетина респиратора што ће бити огроман допринос за очување живота", рекао је Вучић.

Говорећи о мерама које је Влада Србије увела у борби против ширења корона вируса, Вучић каже да је његов посао и посао свих у Влади Србији да сачувају животе грађана.

"Сви људи који преживе, а надам се да ће 99,99. . . одсто људи преживати, то није проблем, нека се после љуте због драстичних мера, али прво нека преживе. Сада морамо да будемо уједињени у борби за живот и зато све то радимо и предузимамо", подвукао је председник.

Замолио је амбасадора да пренесе норвешком народу искрене поздраве.

"Уверен сам да ћемо уз вашу помоћ успети да пребродимо ово тешко време и да заједно победимо", поручио је Вучић.

Јелстад: Ваш смо искрен пријатељ, помажемо иако је и нама тешко

Јерн Еуген Јелстад истакао је данас да је Норвешка искрен пријатељ Србије и жели да помогне српском народу, иако се и сама суочава са највећим изазовом до сада.

Норвешки амбасадор је рекао да глобална пандемија корона вируса не само да утиче на нашу свакодневницу, већ представља претњу по људске животе.
Нада се, каже, добрим вестима и кад је реч о помоћи Србији да набави додатне респираторе, уз ангажман Норвешке.

Указао је да у Норвешкој контаминација корона вирусом стално расте, и да се земља суочава, као и друге државе, са изазовом у повећању капацитета борбе против овог изазова.

"Нико из моје генерације није видео такав изазов какав имамо сада. Истовремено, видимо растућу претњу по српски народ због прекограничног ширења вируса, а као дугорочни пријатељи српског становништва и из солидарности са њима, најављујем да ће Норвешка подржати Србију колико може", казао је Јелстад.

Он је пренео да је Норвешка ставила на располагање пет милиона евра за јачање српских капацитета у одговору на кризу у складу са приоритетима те земље.

"Знамо да је један од приоритета набавка респиратора и Амбасада је ступила у сарадњу са агенцијом светске организације УНОПС и истражује тржишта за набавку те опреме, која је од животне важности. Надам се да ћемо ускоро имати добре вести", казао је Јелстад.

Указао је да ће Норвешка наставити да прати пажљиво развој ситуације и спремна је да Србији да даљу подршку, укључујући помоћ привреди, касније.

Навео је да је Дирекција цивилне Норвешке заштите ступила у контакт са надлежним службама ЕУ у вези значајне донације везане за листу која је достављена Унији 14. марта.

"Моја порука грађанима Србије, је да ово време захтева јединство, а мере које је предузела влада, иако се чине можда драстичним, су оправдане. Треба веровати властима да раде у најбољем интересу грађана. Ово је време у којем је потребна сарадња и то је време у којем не говоримо о "мени", већ о "нама". Морамо веровати једни другима и то је једини пут за излаз из кризе. Норвешка остаје искрени пријатељ Србије", закључио је он.

 

ГЗС / Танјуг




PODELI:










Пошаљите ову вест Вашим пријатељима!
ovde slika


vucic norveska donacija srbija korona virus

Оставите коментар

Коментари који садрже псовке, увредљиве, вулгарне, шовинистичке или претеће поруке неће бити објављени. Мишљења изнешена у коментарима су приватно мишљење аутора коментара и не одржавају ставове Гласа Западне Србије.

Ваше име:
Ваш коментар:

Спам заштита:

 

Коментари посетилаца (0)

Вест нема коментара.
Будите први који ће коментарисати ову вест!


 















 


 

© Глас Западне Србије
Жупана Страцимира 9/1, Чачаk
032 347 001
redakcija@glaszapadnesrbije.rs

Импресум

Статистика сајта:
Прес: 157.923.190 посета
Тренутно на сајту: 224 посетилац(a)