Патријарх у разговору са Вучићем: СПЦ ће поштовати мере Владе 


U Srbiji danas promenljivo vreme, temperatura do 21 stepen              Đaci u centralnoj Srbiji još danas u školama, a od sutra počinje prolećni raspust              Sutra otvaranje zatvorenog bazena u Gornjem Milanovcu              Za praznike rezervisano više od 80 odsto turističkih kapaciteta u Srbiji              Raspisani lokalni izbori 2. jun u 66 jedinica lokalne samouprave             

 
Патријарх у разговору са Вучићем: СПЦ ће поштовати мере Владе
Trenutno na sajtu: 505       |       Podeli:
15.04.2020 | 0 коментар(а)



Председник Србије Александар Вучић је, након телефонског разговора са патријархом Иринејем, истакао да разуме

потребу народа и цркве за прославу највећег хришћанског празника Христовог васкрсења, али да због тренутне епидемиолошке ситуације у Србији, слушајући мере и упутства струке, није у могућности да укине забрану кретања.

Како се наводи у заједничком саопштењу, Вучић је, навео да разуме потребу народа и цркве за прославу највећег хришћанског празника Христовог васкрсења, за коју је Свети Цинод брижно и очински се старајући за своје вернике замолио државни врх. али да ипак због тренутне епидемиолошке ситуације у Србији, слушајући мере и упутства која налаже струка, нисмо у могућности да укинемо забрану кретања током трајања полицијског часа.

„Његова светост патријарх Иринеј је приметио да су након саопштења Светог Синода многи, а неки чак и званични представници, давали непримерене изјаве стварајући необјективну медијску слику, која би могла да штети угледу српске цркве, као и српске државе, нетачно интерпретирајући намеру и цркве и државе. СПЦ је до сада поштовала и поштује прописане мере и препоруке Владе Србије, а држава се старала да не доноси наредбе, већ најдобронамерније препоруке за добробит верника свих традиционалних цркава и верских заједница у Србији“, наведено је у саопштењу.

Председник Вучић је, како се додаје, изразио уверење да ће СПЦ тако поступати и убудуће, и на тај начин наставити да учествује у борби против ове светске пошасти. Председник је искористио прилику да се захвали српској цркви на показаном високом степену друштвене одговорности и указаној помоћи,уз уверење да ћемо јединствени изаћи из ове борбе као победници.

„Надајући се разумевању СПЦ и верујућег народа председник Вучић је Његовој Светости и верном народу честитао наступајући празник над празницима древним православним поздравом – Христос васкрсе“, поручено је у саопштењу.

Патријарх је данас након разговора поручио да се можемо молити и код куће.

Да подсетимо, после поверенице за равноправност Бранкице Јанковић и чланова владиног Кризног штаба за борбу против вируса корона јуче се и Српска академија наука (САНУ) изјаснила против предлога Светог архијерејског синода СПЦ да се на Васкрс у недељу 19. априла дозволи верницима да присуствују литургији тако што би им се омогућила слобода кретања од пет до десет часова.

Епидемиолог Предраг Кон изјавио је данас да је изненађен и разочаран што Српска православна црква не схвата да се води борба за сваки живот.

Поглавар Српске православне цркве (СПЦ) патријарх Иринеј поручио је јуче у Ускршњој посланици да је неопходно подржати напоре надлежних на заштити од корана вируса, али и молити се Богу и редовно и активно учествовати у литургији.

Након јучерашње објаве да се повлачи Кон је на конференцији за медије да је након телефонског разговора са председником Србије био и на састанку са председником и премијерком и да има професионалну обавезу да настави са радом у кризном штабу.

Заравнање криве епидемије корона вируса траје у шестој недељи епидемије, нема назнака да се смањује, што продужава агонију, оценио је јуче епидемиолог Предраг Кон, члан државног Кризног штаба.

ГЗС/ Данас онлајн




PODELI:










Пошаљите ову вест Вашим пријатељима!
ovde slika


vucic patrijarh

Оставите коментар

Коментари који садрже псовке, увредљиве, вулгарне, шовинистичке или претеће поруке неће бити објављени. Мишљења изнешена у коментарима су приватно мишљење аутора коментара и не одржавају ставове Гласа Западне Србије.

Ваше име:
Ваш коментар:

Спам заштита:

 

Коментари посетилаца (0)

Вест нема коментара.
Будите први који ће коментарисати ову вест!


 















 


 

© Глас Западне Србије
Жупана Страцимира 9/1, Чачаk
032 347 001
redakcija@glaszapadnesrbije.rs

Импресум

Статистика сајта:
Прес: 158.221.658 посета
Тренутно на сајту: 506 посетилац(a)