Влада Србије формирала радну групу: Стефановић задужен за изборне услове 


U Srbiji danas oblačno, mestimično kiša              Razlog havarije je obrušavanje zemlje, evo do kada će biti rešen problem sa vodom u Aveniji              Sutra Forum poslodavaca u Čačku, 10. maja u Gornjem Milanovcu              SNS Čačak - Čačanska opozicija ko pile u kučinama             

 
Влада Србије формирала радну групу: Стефановић задужен за изборне услове
Trenutno na sajtu: 343       |       Podeli:
04.09.2019 | 0 коментар(а)



У јеку најава појединих опозиционих партија да ће бојкотовати излазак на биралишта, Влада Србије је на последњој седници усвојила одлуку
Министар унутрашњих послова Небојша Стефановић, фото: ГЗС

о образовању радне групе за сарадњу са ОЕБС, чији је задатак да прати примену препорука ове организације за унапређење изборног процеса.
За председника радне групе, како „Новости" сазнају, именован је вицепремијер и министар унутрашњих послова Небојша Стефановић, док је његов заменик - директор републичког Секретаријата за законодавство и некадашњи председник РИК Дејан Ђурђевић. Они за обављање тог посла неће добијати новчану накнаду.
Према документу који је Влада усвојила, радна група ће сарађивати са свим надлежним органима и међународним институцијама који учествују у унапређењу изборног процеса. Сваких шест месеци они ће подносити извештај надлежном скупштинском одбору и извршној власти.

Најављујући формирање радне групе, премијерка Ана Брнабић поручила је да је Влада одмах после избора 2016. са канцеларијом ОЕБС за демократске институције и људска права (ОДИХР) потписала трогодишњи програм који се тиче побољшања изборних услова и атмосфере у којима се избори спроводе:

- Од тада радимо са њима и донели смо одлуку да направимо радну групу која ће радити на имплементацији препорука, пошто смо ушли у изборну годину.
Брнабићева је подсетила на Вучићеву изјаву да је дошло до великих промена на основу препорука организација ЦРТА и ЦеСИД, као и да је у Скупштини обустављено доношење закона по хитном поступку и да расправе више нису обједињене.

Промене у списку

Највеће промене, до сада, према оцени премијерке, направљене су у бирачком списку. Она је оценила да је он транспарентан и да сви грађани током целе године могу да провере да ли су уписани, да ли је адреса адекватна. Управо је сређивање бирачког списка било један од првих захтева опозиције за фер изборе, али су касније рекли да то ипак није кључни услов за излазак на биралишта.

ГЗС/Новости




PODELI:










Пошаљите ову вест Вашим пријатељима!
ovde slika


Оставите коментар

Коментари који садрже псовке, увредљиве, вулгарне, шовинистичке или претеће поруке неће бити објављени. Мишљења изнешена у коментарима су приватно мишљење аутора коментара и не одржавају ставове Гласа Западне Србије.

Ваше име:
Ваш коментар:

Спам заштита:

 

Коментари посетилаца (0)

Вест нема коментара.
Будите први који ће коментарисати ову вест!


 















 


 

© Глас Западне Србије
Жупана Страцимира 9/1, Чачаk
032 347 001
redakcija@glaszapadnesrbije.rs

Импресум

Статистика сајта:
Прес: 157.857.186 посета
Тренутно на сајту: 343 посетилац(a)