Вучић: Приоритет аутопут од Београда до Бара 


Nagradni konkurs „Najlepše želje pišu se ćirilicom“              U Srbiji danas do 17 stepeni              Gondola od danas u redovnom režimu rada              Čestitke za nove uspehe i priznanja užičkih gimnazijalaca              Sportske igre mladih od sutra u Ljuboviji              Todorović: studija je pokazala da postrojenje za prečišćavanje otpadnih voda ni na koji način ne ugrožava stanovništvo             

 
Вучић: Приоритет аутопут од Београда до Бара
Trenutno na sajtu: 354       |       Podeli:
03.02.2017 | 0 коментар(а)



Премијер Србије Александар Вуцић данас је премијеру Црне Горе Душку Марковићу захвалио на томе што је Србија прва земља коју је посетио

од када је изабран на ту функцију и истакао добре пријатељске однсое две земље а као економску сарадњу и рад на инфратруктури и ауто пута Београд-Подгорица-Бар истакао као приоритет у томе.

Вучић је рекао да су данашњи разговори су имали за циљ да динамизују и унапреде међусобне а посебно екиономске и тргиовиснке размене и изнео податак да је прошле године трговинска размена износила скоро 710 милиона евра и са растом од 6,2 одсто у односу на прехтходну годину и додао да верује да ће тај тренд и да се настави.

Премијер је истакао као приоритет аутопут Београд-Подгорица-Бар и у том смислу навео да ће до Чацка бити на пролеће готово 120 километара, затим се ради и 31 километар до Пожеге као и од тог места до Бољара 107 километара.

Како је рекао посебно је последња деоница "ужасно" скупа али да ће се инзтензивно радити на аутопуту у наредном периоду.

Он је навео и значај пруге Београд - Бар и подвукао да се и на томе ради интензивно.

О сарадњи Србије и Црне Горе у евроинтеграцијама

"Црна Гора је на путу да постане чланица НАТО, Србија то није, али ће постовати одлуку Црне Горе", поручио је Вучић.

Он је рекао да Србија жели да очува своју војну неутралност, али да апсолутно разуме и поштује намеру Црне Горе да се придружи западном војном савезу.

Вучић је такође рекао да је сарадња две земље на плану европских интеграција изузетно добра, да то, иако ретко тако нешто признаје, каже и министарска Јадранка Јоксимовић, а премијер је посебно истакао значај заједничких напора које две земље чине да се приближе еворпским вредностима.

Одлуку Црне Горе о НАТО не доживљавамо као претњу

"Црна Гора је на путу да постане чланица НАТО, Србија то није и чува своју неутралност, али црногорске одлуке не доживљава као претњу", поручио је Вучић.

Он је рекао да Србија жели да очува своју војну неутралност, али да апсолутно разуме и поштује намеру Црне Горе да се придружи западном војном савезу.

"Поштујемо суверене одлуке Црне Горе, као што Црногорци поштују одлуку Србије да буде војно неутрална. то је међусобно поштовање и коректан однос, свако има право да доноси одлуке, а ми њихове не оџовљавамо као претњу", истакао је Вучић.

Вучић је такође рекао да је сарадња две земље на плану европских интеграција изузетно добра, да то, иако ретко тако нешто признаје, каже и министарска Јадранка Јоксимовић, а премијер је посебно истакао значај заједничких напора које две земље чине да се приближе еворпским вредностима.

Како је навео, Србија и Црна Гора имају добру сарадњу на европском путу, а та се сарадња одвија и у оквиру Берлинског процеса, у оквиру којег предстоје састанци Сарајеву а затим и главни, у Трсту у јулу.

Такође, две земље ће развијати сарадњу и у оквиру групе 16+1 са Кином, навео је премијер и додао да би унапређење сарадње две земље било добро за обе државе, али и цео регион, како би се показало да не постоје само проблеми, већ и конкретна и добра сарадња.

Марковић: Односи са Србијом најбољи у протеклих 20 година

Марковић је изјавио да су односи Србије и Црне Горе најбољи у последњих 20 година и да је то основ који треба не само да се чува, већ и да се надограђује.

Марковић је рекао ;да се мора учинити све да се очува мир и стабилност на Западном Балкану и да земље региона морају да знају шта су њихови интереси и како да их очувају.

"Ових дана се појављују гласови који би могли да угрозе оно што смо већ усвојили. Морамо сви урадити све да на Балкану буде мир и стабилност јер ако тога нема губимо прилику да искористимо развојне шансе", додао је.

Марковић је рекао да Црна Гора прати и у потпуности подржава дијалог Београда и Приштине.

Он је рекао и да ће црногорска влада остати снажно посвећена очувању и унапређењу положаја српске заједнице у Црној Гори и изразио спремност за унапређењем тог положаја уколико за то постоји простор.

Марковић је казао и да није случајно што је у прву билатералну посету дошао у Србију додајући да би "било неприродно да није тако" и да су разговори које је водио са Вучићем били садржајни и отворени и, како верује, обострано корисни.

Марковић ће се касније састати са председником Србије Томиславом Николићем, а након тога и са председницом Скупштине Мајом Гојковић.

Црногорски премијер предводи делегацију Владе у којој су министри економије, туризма, просвете и саобраћаја, а који ће се састати са колегама из Владе Србије, наводи се у саопштењу и додаје да ће министри образовања две државе потписати споразум о сарадњи у тој области.

Марковић ће, како је најављено, првог дана посете обићи Београд на води.

Посету Србији, Марковић наставља у Војводини, где ће се састати са црногорском дијаспором, председником Владе Војводине Игором Мировићем и градоначелником Новог Сада Милошем Вучевићем.

Он ће боравити у Ловћенцу, где живи црногорска заједница и разговарати са председником општине Мали Иђош Марком Лазићем, а обићи ће и Генерални конзулат Црне Горе у Сремским Карловцима.

Извор: Танјуг, Бета




PODELI:










Пошаљите ову вест Вашим пријатељима!
ovde slika


Оставите коментар

Коментари који садрже псовке, увредљиве, вулгарне, шовинистичке или претеће поруке неће бити објављени. Мишљења изнешена у коментарима су приватно мишљење аутора коментара и не одржавају ставове Гласа Западне Србије.

Ваше име:
Ваш коментар:

Спам заштита:

 

Коментари посетилаца (0)

Вест нема коментара.
Будите први који ће коментарисати ову вест!


 















 


 

© Глас Западне Србије
Жупана Страцимира 9/1, Чачаk
032 347 001
redakcija@glaszapadnesrbije.rs

Импресум

Статистика сајта:
Прес: 157.484.123 посета
Тренутно на сајту: 355 посетилац(a)