Наша возачка дозвола званично призната на четири континента 


Vreme danas: popodne kiša, temperatura od 14 do 18 stepeni              Danas isplata redovne naknade za nezaposlene              Peti dan Srpskog festivala svetske muzike              Polaganjem venaca na pet spomenika obeležen Dan opštine Gornji Milanovac             

 
Наша возачка дозвола званично призната на четири континента
Trenutno na sajtu: 452       |       Podeli:
16.08.2021 | 0 коментар(а)



Србија има закључене билатералне споразуме или меморандуме о узајамном признавању

и замени возачких дозвола без полагања испита са седам земља, док српску возачку фактички признају и без потписаног билатералног споразума још шест земља, подаци су Министарства унутрашњих послова.

Тако држављани наше земље који оду на рад у иностранство или се из других разлога тамо преселе и стекну боравиште без посебних перипетија могу српску возачку да замене у Кини, Албанији, Грчкој, Северној Македонији, Шпанији, Тунису, Уједињеним Арапским Емиратима, Немачкој, Аустралији, Аустрији, Данској, Швајцарској и Катару. Ипак, иако ради замене српске дозволе у наведеним земљама није потребно полагати теоријски и практични испит, у већини земаља је неопходно приложити уверење о здравственој и психофизичкој способности да је особа способна да управља возилом.

Последњи билатерални споразум о узајамном признавању и замени возачких дозвола потписали су пре два месеца министар унутрашњих послова Србије Александар Вулин и министар јавне безбедности Кине Џао Кеџи. Вулин је том приликом навео да ће српским држављанима који раде у Кини бити омогућено да замене српску возачку дозволу за одређене категорије возила за кинеску, без полагања возачког испита!

"Споразумом ће се омогућити не само скраћење процедура и лакше обављање професионалних и приватних обавеза већ ће наши грађани уштедети и средства потребна за полагање возачког испита и добијање возачке дозволе", истакао је тада министар.

Из Министарства унутрашњих послова навели су за Курир да, поред Кине, Србија има потписане билатералне споразуме о узајамном признавању и замени возачких дозвола са Албанијом, Грчком, Северном Македонијом, Шпанијом и Тунисом. Такође, Србија са Немачком има потписану заједничку изјаву о процедурама за замену возачких дозвола, а са Уједињеним Арапским Емиратима меморандум о разумевању у вези са узајамним признавањем возачких дозвола.

"У Аустралији, Аустрији, Данској, Швајцарској, Катару и знатном броју других држава признају се и замењују српске возачке дозволе без закључивања споразума", навели су из МУП.

Вулин: У припреми споразум

л Министар унутрашњих послова Александар Вулин недавно је разговарао са амбасадором Италије Карлом Лоом Кашом и о споразуму о међусобном признавању возачких дозвола, који би ускоро требало да буде потписан. Споразум између Италије и Србије о замени возачких дозвола истекао је 8. априла 2018. и више није могуће вршити замену српске возачке дозволе за италијанску до потписавања новог споразума.

Уштеда и до 1.000 евра

л Захваљући заједничкој изјави Србије и СР Немачке о процедурама за замену возачких дозвола, наши држављани већ четири године могу важеће српске возачке дозволе да замене за немачке без полагања возачког испита и без провере вида за све категорије уколико имају пребивалиште од најмање шест месеци у Немачкој. На тај начин су наши држављани ослобођени трошка од 500 до 1.000 евра, колико су раније морали да плате за поновно полагање возачког испита.

Ево где можете заменити српску возачку без полагања:

- Албанија

- Грчка

- Северна Македонија

- Шпанија

- Тунис

- Уједињени Арапски Емирати

- Кина

- Немачка

- Аустралија

- Аустрија

- Данска

- Швајцарска

- Катар

Пинк.рс / ГЗС

 




PODELI:










Пошаљите ову вест Вашим пријатељима!
ovde slika


dozvola vozacka priznanje svet

Оставите коментар

Коментари који садрже псовке, увредљиве, вулгарне, шовинистичке или претеће поруке неће бити објављени. Мишљења изнешена у коментарима су приватно мишљење аутора коментара и не одржавају ставове Гласа Западне Србије.

Ваше име:
Ваш коментар:

Спам заштита:

 

Коментари посетилаца (0)

Вест нема коментара.
Будите први који ће коментарисати ову вест!


 















 


 

© Глас Западне Србије
Жупана Страцимира 9/1, Чачаk
032 347 001
redakcija@glaszapadnesrbije.rs

Импресум

Статистика сајта:
Прес: 157.778.699 посета
Тренутно на сајту: 452 посетилац(a)