Центар за социјални рад у Пожеги пример добре бриге о старима 


Oblačno, povremeno sa kišom, temperatura do 16 stepeni              Srpska pravoslavna crkva i vernici danas obeželavaju dan posvećen Prepodobnom Vasiliju Ispovedniku              Ubijen muškarac u Preljini              Cena jaja na pijacama od 15 do 35 dinara              Na koji parfem želite da mirišete ovog proleća?              Na koji parfem želite da mirišete ovog proleća?             

 
Центар за социјални рад у Пожеги пример добре бриге о старима
Trenutno na sajtu: 767       |       Podeli:
03.09.2019 | 0 коментар(а)



Пожега - Центар за социјални рад Пожега један је од ретких установа овог типа у Србији
Директор Центра за социјални рад у Пожеги Ђурђе Раковић, фото: ГЗС

који има две зграде за смештај социјално угрожених особа где се може збринути по седам породица, а поседују и одељење за смештај старих лица који може да смести око 50 корисника.

Дом се налази на Савинцу, 2,5 километра од Пожеге, у бившој болничкој згради која је адаптирана. У дому за старе од отварања се тражи место више. Тренутно су на смештају 52 корисника а покренута је и иницијатива за проширење капацитета, за шта је добијена начелна сагласност од ресорног министарства за још око 40 места.

Када ће да се крене у реализацију те идеје зависи од пуно фактора и усклађивања са новим законом који регулише ову област”, казао је директор Центра за социјални рад Ђурђе Раковић.

Према његовим речима, ова установа покрива подручја Пожеге, Косјерића, Ариља, делимично Ужица, али долазе и корисници из других општина.

“Сви потенцијални корисници достављају захтев по принципу добровољности, а онда се доставља медицинска документација. Ми примамо сва старија лица разних категорија, покретне и непокретне особе, једино немамо услова за психијатријске болеснике. У тиму који одлучује о поднетим захтевима имамо доктроку и стручне раднике. Поступамо и у ургентним случајевима, на пример ако старо лице нема никог ко ће о њему да брине, с тим што по налогу надлежног министарства корисници попуњавају и образац у коме се изјашњавају да ли желе да буду смештени код нас или у приватним домовима који су изједначени”, рекао је директор Центра за социјални рад.

Раковић је истакао да се у зградама које се налазе у њиховом поседу обично смештају лица без примања, без могућности да реше проблем становања, разведени, самохрани родитељи, инвалидна лица…

Два стуба на које се ослањамо јесу ресорно министарство и локална самоуправа. А како су оценили наш рад говори и податак да смо добили лиценцу за домску установу”, истиче Раковић.

 

 

Глас западне Србије

 

 

 

 




PODELI:










Пошаљите ову вест Вашим пријатељима!
ovde slika


pozega dom stari kapaciteti prosirenje

Оставите коментар

Коментари који садрже псовке, увредљиве, вулгарне, шовинистичке или претеће поруке неће бити објављени. Мишљења изнешена у коментарима су приватно мишљење аутора коментара и не одржавају ставове Гласа Западне Србије.

Ваше име:
Ваш коментар:

Спам заштита:

 

Коментари посетилаца (0)

Вест нема коментара.
Будите први који ће коментарисати ову вест!


 















 


 

© Глас Западне Србије
Жупана Страцимира 9/1, Чачаk
032 347 001
redakcija@glaszapadnesrbije.rs

Импресум

Статистика сајта:
Прес: 158.085.875 посета
Тренутно на сајту: 767 посетилац(a)