Од данас веће пензије и плате, порез и струја поскупљују 


Danas razvedravanje i prestanak padavina              Todoroviću uručeno prestižno priznanje najboljjeg gradonačelnika u Srbiji, Vučiću specijalna nagrada !              Todorović: Nagrada je obaveza da radimo još bolje             

 
Од данас веће пензије и плате, порез и струја поскупљују
Trenutno na sajtu: 432       |       Podeli:
01.01.2021 | 0 коментар(а)



У Србији ће од јануара 2021. године пензије бити повећане 5,9, одсто, плате у јавном сектору пет одсто, док ће минимална
Фото: ГЗС

зарада бити већа за око 2.000 динара, односно 6,6 одсто.
Пензије су повећане 5,9 одсто на основу швајцарске формуле, тако да ће бити веће од 800 до 8.000 динара, у зависности од досадашњих износа, а просечна пензија биће већа за око 1.600 динара и износиће 29.407 динара месечно.

Када је реч о повећању плата, медицински радници добиће повишицу пет одсто, док ће остали у јавном сектору добити најпре од 1. јануара повећање плате 3,5 одсто, а у априлу додатних 1,5 одсто.

Повишицу ће од јануара добити и припадници Војске, с тим да ће они у априлу добити и додатно повећање од 10 одсто, које неће бити линеарно.

Како је раније најављено, највеће повећање имаће војници по уговору - разводници, десетари, млади водници, па подофицири, а најмање увећање имаће официри.

Од јануара месечна минимална зарада за око 350.000 радника износиће 32.126 динара.

Минимална цена рада, без пореза и доприноса за обавезно социјално осигурање, за период јануар - децембар 2021. године износиће 183,93 динара (нето), по радном часу.

Поскупљења и другачије услове за одлазак у пензију

Порези, струја, ТВ претплата и тестови за корона вирус биће скупљи од данас, а Нова година доноси и другачије услове за одлазак у пензију, па ће жене у старосну пензију моћи са 63 године и два месеца живота и минимум 15 година стажа.

Мушкарци у старосну пензију у наредној години иду по старом - са 65 година живота и 15 година стажа уписаног у радну књижицу, али уследиће промене код оних који буду желели да се превремено пензионишу.

Неопходно је да мушкарци имају 40 година стажа и 59 година живота, а за жене је неопходно да имају навршених 58 година и четири месеца живота, а што се тиче стажа то је 39 година и четири месеца.

Минимална цена рада, без пореза и доприноса за обавезно социјално осигурање, у наредној години износиће 183,93 динара нето по радном часу, уместо досадашња 172,54 динара.

Према предложеним изменама Закона о акцизама, у наредне четири године очекује се додатно поскупљење цигарета и несагоревајућег дувана, а прво које ће се десити биће у јануару, и то за 10 динара по паклици.

Претплата за РТС и РТВ од 1. јануара повећава се са досадашњих 255 на 299 динара.

У Београду је цена за испоручену воду и одвођење отпадних вода за све категорије потрошача од 1. јануара виша за пет одсто, а у Новом Саду је најављено увођење фиксне накнаде од 118 динара "за спремност система водовода и канализације".

До 1. јануара држављани Србије су ПЦР тестирање на лични захтев плаћали 6.000 динара, док ће од почетка 2021. године цена теста износити 9.000 динара.

 

 

ГЗС /Танјуг




PODELI:










Пошаљите ову вест Вашим пријатељима!
ovde slika


poskupljenja novac plate nova godina

Оставите коментар

Коментари који садрже псовке, увредљиве, вулгарне, шовинистичке или претеће поруке неће бити објављени. Мишљења изнешена у коментарима су приватно мишљење аутора коментара и не одржавају ставове Гласа Западне Србије.

Ваше име:
Ваш коментар:

Спам заштита:

 

Коментари посетилаца (0)

Вест нема коментара.
Будите први који ће коментарисати ову вест!


 















 


 

© Глас Западне Србије
Жупана Страцимира 9/1, Чачаk
032 347 001
redakcija@glaszapadnesrbije.rs

Импресум

Статистика сајта:
Прес: 157.338.147 посета
Тренутно на сајту: 431 посетилац(a)