Најсавременија фабрика муниције у Европи: Праве сто милиона метака годишње 


Oblačno, povremeno sa kišom, temperatura do 16 stepeni              Srpska pravoslavna crkva i vernici danas obeželavaju dan posvećen Prepodobnom Vasiliju Ispovedniku              Ubijen muškarac u Preljini              Cena jaja na pijacama od 15 do 35 dinara              Na koji parfem želite da mirišete ovog proleća?              Na koji parfem želite da mirišete ovog proleća?             

 
Најсавременија фабрика муниције у Европи: Праве сто милиона метака годишње
Trenutno na sajtu: 391       |       Podeli:
02.02.2020 | 0 коментар(а)



Пожега - На више од 60 најсавременијих машина, фабрика стрељачке муниције "Белом" у Узићима код Пожеге, годишње може да

направи 100 милиона метака.

Репортери "Блица" обишли су ову, једну од најмодернијих фабрика српске одбрамбене индустрије и најмодернију фабрику муниције у Европи. Већ са капије погона који се простире на 15 хектара види се да је реч о фабрици у којој је све савремено: од саобраћајница, плански уређеног дрвореда, до спољашњости сваког од 21 објекта.Једино време на овом узвишењу од 500 метара надморске висине није у складу са пожешким крајем - радници тврде да овде сунце неретко побеђује маглу.

Тако је још од 2017. године, када су технолошка постројења ове модерне фабрике, која послује у склопу јавног предузећа "Југоимпорт- СДПР", направљена на простору где није било ничега осим растиња. У јулу те године почела је производња чаура и зрна, док је априла 2019. стартовала производња муниције. Капацитет ове фабрике је 100 милиона метака годишње.

- Из године у годину расла су и улагања и број запослених. У опрему је уложено више од 72 милиона евра. У 2017. било је 30 запослених, годину дана касније 64, а крајем прошле године 86. Имамо две технолошке линије за производњу пиштољске и пушчане муниције - истиче Дарко Тимотијевић, заменик директора "Белома".

Ова фабрика у Узићима, која много значи и за Пожегу, али и за одбрамбену индустрију Србије, послује у оквиру јавног предузећа Југоимпорт СДПР, који ју је, заједно са ПМЦ Инжењерингом, пројектовао 2015. године.

- У фабрици се тренутно производи на тржишту вероватно најтраженија муниција: четири модела пиштољске муниције калибра 9x19 мм и два модела пушчане муниције калибра 7,62x39 мм. Током ове године биће инсталирана још једна технолошка линија, и то за производњу пробојне, трасерне и запаљиве муниције калибра 12,7x108 мм - објашњава Никола Килибарда, директор контроле квалитета у "Белому".

Најсавременија производна опрема у овој фабрици омогућава израду чак 6.600 артикала на сат на свакој од технолошких линија, али и очување максималне безбедности и заштите од експлозије и пожара.

- Будући да је муниција класификована као експлозив, као и барут и каписле који се користе у производњи муниције, фабрика поседује најефикаснија решења у заштити од експлозије пожара, како запослених тако и имовине, опреме и објеката. Неки од примењених система јединствени су у Србији, као аутоматски систем гашења пожара воденом маглом, затим систем дозирања барута и каписли, те брзо активирајући начин гашења пожара на дозирним резервоарима са барутом. Поред тога, сви извори емитовања штетних супстанци на машинама поседују локалне одсисе који овакве материје одводе ван производње, а индустријске отпадне воде се одводе на прераду у наменски објекат - подвлачи Килибарда.

Контрола квалитета посебно је значајан део процеса.

- Све компоненте муниције контролишу се у кратким временским интервалима, а након што се произведу, подлежу стопостотној аутоматској контроли димензија, облика и масе. Приликом контроле квалитета примењују се процедуре и критеријуми из релевантних српских и међународних стандарда и упутстава: СОРС, СТАНАГ, МИЛ, ЦИП, САММИ, МОПИ - наглашава Килибарда, и додаје да "Белом" поседује сертификат ЦИП-а за управљање процесом контроле квалитета ИСО 9001 и потврду квалитета производње и сигурности произведене муниције.

Врхунски квалитет

"Белом" располаже најсавременијим машинама белгијског произвођача "Лашосе" које производе по два артикла у секунди, док најбрже постројење изради чак четири чауре у секунди. На толику количину производње шкарт је занемарљив.

- Рецимо, на овој машини од 110.000 произведених зрна, шкарт је свега 20 - истиче Тимотијевић, и додаје да постоје четири нивоа контроле квалитета производа.

Лична карта "Белома"

    84 радника
    21 објекат
    15 хектара земљишта
    Више од 60 најсавременијих машина
    100 милиона метака годишње је капацитет производње
    72.591.900 евра вредност инвестиције у технолошку опрему
    јула 2017. године почела производња чаура и зрна
    априла 2019. године стартовала производња муниције

ГЗС/ Блиц, Марко Ташковић




PODELI:










Пошаљите ову вест Вашим пријатељима!
ovde slika


metak municija pozega evropa

Оставите коментар

Коментари који садрже псовке, увредљиве, вулгарне, шовинистичке или претеће поруке неће бити објављени. Мишљења изнешена у коментарима су приватно мишљење аутора коментара и не одржавају ставове Гласа Западне Србије.

Ваше име:
Ваш коментар:

Спам заштита:

 

Коментари посетилаца (0)

Вест нема коментара.
Будите први који ће коментарисати ову вест!


 















 


 

© Глас Западне Србије
Жупана Страцимира 9/1, Чачаk
032 347 001
redakcija@glaszapadnesrbije.rs

Импресум

Статистика сајта:
Прес: 158.116.789 посета
Тренутно на сајту: 391 посетилац(a)