Један сабор а две славе 



 
Један сабор а две славе
Trenutno na sajtu: 524       |       Podeli:
13.10.2019 | 0 коментар(а)



Гуча - У светској престоници трубе сутра ће двапут да буде обележена годишњица првог Драгачевског

сабора трубача пред којим је 60. издање и у међувремену је стекао планетарну славу.

У позивници која је објављена на интернет страници Културног центра Лучани у Гучи стоји да се 14. октобра обележава дан установе, уз напомену: „Први догађај је увек за памћење, за незаборав, за (под) сећање”, и додаје: „Поводом дана установе а у знак сећања на први Драгачевски сабор трубача Културни центар Лучани у Гучи организује свечаност у понедељак 14. октобра”.

Програмом је предвиђена свечаност поводом прославе Дана Културног центра (сала КЦ у Гучи, 13 сати) уз учешће трубачких оркестара „Тимочки весељаци” из Књажевца, Елвиса Бајрамовића из Бојника, Мирослава Ђунисијевића из Ариља, Маје Илић из Пожеге и КУД „Абрашевић” из Чачка, после чега следи коктел у предворју КЦ.

Скоро у подударно време у Гучи ће али на другом месту да буде приређено „Сећање на први Драгачевски сабор трубача” чији су домаћини Културно - просветна заједница Србије, КПЗ Драгачева, Еколошко друштво Драгачева, Друштво угоститеља Драгачева, Удружење самоуких сликара и вајара Драгачева и друштво Драгачеваца - Драгачеваца ван Драгачева и пријатељи Драгачева.

Они свој саборски програм почињу у Цркви, порти у дому Светог аранђела Гаврила у Гучи у 15.00 сати, кад ће се служити парастос преминулим оснивачима, организаторма, трубачима, члановима жирија, новинарима, народним уметницима, учесницима програма, угоститељима, трговцима, саборашима и домаћинима Сабора. За 16.00 сати заказано је отварање изложбе уметничких радова, књига и публикација о Драгачеву и Сабору, док ће 15 минута доцније успомене на први Сабор казивати Никола Стојић и Станојла Ђорђевић као оснивачи Сабора, Драган Јовановић Лаф, капелник победничког трубачког оркестра из Дљина на првом Сабору, Предраг Броћић Дачо, Раде Плазинић, Живорад Ајдачић, Драган Бабић, Јовиша Славковић, Наталија Дарковић, уз трубаче, народне уметнике, сабораше и мушку певачку групу „Драгачевски славуји”.

Иначе, први Драгачевски сабор трубача одржан је управо ту, у порти месне цркве на данашњи дан, о Покрову пресвете Богородице, 14. октобра 1961. године.

ГЗС




PODELI:










Пошаљите ову вест Вашим пријатељима!
ovde slika


sabor guca

Оставите коментар

Коментари који садрже псовке, увредљиве, вулгарне, шовинистичке или претеће поруке неће бити објављени. Мишљења изнешена у коментарима су приватно мишљење аутора коментара и не одржавају ставове Гласа Западне Србије.

Ваше име:
Ваш коментар:

Спам заштита:

 

Коментари посетилаца (0)

Вест нема коментара.
Будите први који ће коментарисати ову вест!


 















 


 

© Глас Западне Србије
Жупана Страцимира 9/1, Чачаk
032 347 001
redakcija@glaszapadnesrbije.rs

Импресум

Статистика сајта:
Прес: 158.153.632 посета
Тренутно на сајту: 525 посетилац(a)