Обједињене све државне таксе 


U Srbiji danas oblačno, mestimično kiša              Razlog havarije je obrušavanje zemlje, evo do kada će biti rešen problem sa vodom u Aveniji              Sutra Forum poslodavaca u Čačku, 10. maja u Gornjem Milanovcu              SNS Čačak - Čačanska opozicija ko pile u kučinama             

 
Обједињене све државне таксе
Trenutno na sajtu: 408       |       Podeli:
04.12.2017 | 0 коментар(а)



Министарство финансија припремило измене Закона о административним републичким таксама са бројним новинама. Укида се процентуално разрезивање дажбине

 према вредности инвестиције

Све на једном месту. Под овим слоганом састављан је Предлог закона о изменама и допунама Закона о републичким административним таксама, који је управо завршило Министарство финансија. Све таксе које наплаћају државне институције и предузећа од сада ће бити на једном месту. Иако је тарифних бројева и даље 228, прописаних накнада је много више.

Нови закон укида и праксу процентуалног разрезивања дажбине у односу на вредност инвестиције. Ова измена највише ће обрадовати грађевинске инвеститоре. Употребна дозвола више се неће наплаћивати у износу од 0,2 одсто вредности објекта, већ се предлажу фиксни износи. Параф на дозволу да се “квадрати” уселе коштаће од 1.800 до 18.000 динара, у зависности од величине објекта.

- Повећан је број такса, али заправо нису уведене нове, већ су на једном месту сабране све постојеће - објашњавају у Националној алијанси за локални економски развој. - Те таксе су и досад постојале у разним правилницима и поџаконским актима. Добро је што су сада на једном месту, због транспарентности и предвидивости пословања. За неке од постојећих такса многи нису ни знали. С друге стране, важно је што је напуштена пракса њиховог процентуалног утврђивања у односу на неку вредност. То значи да је то био класичан парафискални намет, јер је одређиван према платежној моћи обвезника, а не према стварним трошковима њеног издавања.

 

НАЈСКУПЉА И НАЈЈЕФТИНИЈА


НАЈСКУПЉА такса наведена у овом закону је 4.340.700 динара. Наплаћује се за технички надзор над градњом брода - моторног танкера кубног модула ЛБД преко 3.000 кубика. Најнижа такса, пак, од 40 динара, наплаћује се за издавање физичко-географске карте Србије, у листу, на формату Б2.
У процентима се више не исказују ни телекомуникационе накнаде. Тако се, тренутно, за решење којим се одобрава изградња телекомуникационих објеката плаћа такса од 0,3 одсто на предрачунску вредност, што неће важити по усвајању новог закона, за који је планирано да у скупштинску процедуру иде по хитном поступку.

Нацрт овог закона одређује и висину такса за упис хипотеке којом се обезбеђују потраживања. Висина ових такса зависи управо од вредности потраживања. Тако је “најјефтинији” трошак за упис хипотеке 20.980 динара, и он се односи на обезбеђење потраживања до шест милиона динара (што је тренутно око 50.000 евра по средњем курсу). Следећи “степеник” је 52.440 динара, за потраживања од шест до 30 милиона динара. Следи такса од 104.880 динара за потраживања до 60 милиона динара, док је за упис хипотеке за сва потраживања изнад тога - 157.310 динара.

ГЗС(Вечерње Новости)




PODELI:










Пошаљите ову вест Вашим пријатељима!
ovde slika


Оставите коментар

Коментари који садрже псовке, увредљиве, вулгарне, шовинистичке или претеће поруке неће бити објављени. Мишљења изнешена у коментарима су приватно мишљење аутора коментара и не одржавају ставове Гласа Западне Србије.

Ваше име:
Ваш коментар:

Спам заштита:

 

Коментари посетилаца (0)

Вест нема коментара.
Будите први који ће коментарисати ову вест!


 















 


 

© Глас Западне Србије
Жупана Страцимира 9/1, Чачаk
032 347 001
redakcija@glaszapadnesrbije.rs

Импресум

Статистика сајта:
Прес: 157.927.437 посета
Тренутно на сајту: 408 посетилац(a)