Златарски сир на корак од сертификата 


Danas razvedravanje i prestanak padavina              Todoroviću uručeno prestižno priznanje najboljjeg gradonačelnika u Srbiji, Vučiću specijalna nagrada !              Todorović: Nagrada je obaveza da radimo još bolje             

 
Златарски сир на корак од сертификата
Trenutno na sajtu: 346       |       Podeli:
29.11.2020 | 0 коментар(а)



Нова Варош - У Новој Вароши, на чијој територији се годишње произведе око 10.000 тона сира, у току је сертификација пуномасног златарског сира,

једног од најзначајнијих аутохтоних белих сирева. У поступак добијања ознаке и имена порекла укључено је двадесетак власника регистрованих објеката за производњу и прераду млека.Од заштите географског порекла до сертификације, прешли су дуг, вишегодишњи пут, који ће им уз специфично поднебље, вишевековну традицију и поштовање савремених стандарда квалитета донети и сигурност у пословању, извештава РТС.

“Сви произвођачи који се баве производњом златарског сира ће бити сигурни да се на тржишту не може појавити било који други производ под овим именом, изузев стварно ко производи златарски сир”, објашњава Миланка Тртовић из Комарана.

Тај поступак, према речима Љубенка Вјетровића из млекаре “Брђанка”, омогућава да на тржишту њихови производи буду доста видљивији, препознатљивији, а самим тим и цена по којој би се продавало знатно већа.

Са готово 6.000 грла музних крава, производњом сира на обронцима Златара, Јавора, Муртенице и Чемернице, бави се око 500 домаћинстава. Од израде елабората до организовања производње, у поступак сертификације укључени су власници регистрованих објеката за производњу и прераду млека.

“У процес је ушло 17 индивидуалних пољопривредних домаћинстава и четири млекаре које укупно дневно прерађују око 10.000 литара млека, што је преведено на производњу златарског сира негде тону до тону и по на дневном нивоу”, истиче Милинко Шапоњић, саветник за пољопривредни и рурални развој Нове Вароши.

Маријана Ђокић, руководилац Одељења за ЛЕР Нова Варош, наглашава да им предстоји да у наредном сви заинтересовани произвођачи уђу у поступак сертификације, како би доказали да већ производе златарски сир по стандардима из елабората.

На корак до циља уследиће вишемесечна, званично контролисана производња, а онда, како се очекује почетком наредне године, и сертификат који ће потврдити аутентичност златарског, пуномасног сира са овог поднебља.

ГЗС/ РТС

 




PODELI:










Пошаљите ову вест Вашим пријатељима!
ovde slika


Sir sertifikat

Оставите коментар

Коментари који садрже псовке, увредљиве, вулгарне, шовинистичке или претеће поруке неће бити објављени. Мишљења изнешена у коментарима су приватно мишљење аутора коментара и не одржавају ставове Гласа Западне Србије.

Ваше име:
Ваш коментар:

Спам заштита:

 

Коментари посетилаца (0)

Вест нема коментара.
Будите први који ће коментарисати ову вест!


 















 


 

© Глас Западне Србије
Жупана Страцимира 9/1, Чачаk
032 347 001
redakcija@glaszapadnesrbije.rs

Импресум

Статистика сајта:
Прес: 157.377.328 посета
Тренутно на сајту: 347 посетилац(a)