Директорка Туристичке организације Љубовија Слађана Грујичић наводи да је сада већ постала традиција да се друге суботе маја у Љубовији окупљају најбољи кулинари из земље и иностранства.
Надмећу се у припреми различитих специјалитета и забављају уз богат културно-забавни програм.
“Туристичка организација Љубовија кренула је са припремом, ове друге по величини манифестације, после Дринске регате, која је највећа манифестација, у нашој општини. Позивамо кулинаре широм наше земље да нам се придруже и да 13. маја буду наши гости и покажу своје кулинарске вештине”, рекла је Грујичић.
Пријавне листове за учешће на Гастро фестивалу могу пронаћи на сајту www.tolj.rs у делу за Гастро фестивал.
Иначе, 2008. године први пут је организован Гастро фестивал и из године у годину манифестација има тенденцију раста, када је број такмичарских екипа и посетилаца у питању, и развоја, када је садржај који прати Гастро фест у питању.
фото: ТО Љубовија
Гастро фестивал обухвата такмичење у следећим кулинарским дисциплинама: припреми рибље чорбе, етно трпезе, модерне кухиње, пекарству, посластичарству, карвингу (резбарење на воћу и поврћу), бира се најбржи кувар Гастро феста-такмичење у брзом сецкању црног лука.
Судије које оцењују такмичаре су професори са Високе хотелијерске школе у Београду Јордан Настановић и Перо Грацун и њихов некадашњи студент, сада млади кулинар и идејни творац Гастро фестивала Милорад Аћимовић. Професори Јордан Настановић и Перо Грацун су чланови Кулинарске асоцијације Србије и Светске кулинарске асоцијације, тако да су освојене награде међународно признате.
Учесници Гастро фестивала су из целе Србије и из земаља у окружењу.
Грујичић додаје да је жеља да се манифестацији види богатство различитих укуса који нуди сваки крај Србије за себе и кулинари из околних земаља.
“Да гости покажу своје кулинарске вештине и представе јела која су специфичност њиховог краја, а ми покажемо азбуковачка јела и оно што туристи могу конзумирати када дођу код нас у госте”, рекла је директорка ТО Љубовија.
Припрема рибље чорбе се одвија у главној улици, где влада весела атмосфера, права фестивалска уз звуке трубе крчка се чорба. Остале дисциплине су у холу у који се улази из главне улице, који је прикладан излагачки простор тако да су екипе у непосредној близини.
“Такмичари долазе код нас као гости, а одлазе као пријатељи. Имамо мноштво екипа које имају десетогодишњи стаж када је учешће у питању, преносе своје позитивне утиске пријатељима, па доводе и њих. Циљ нам је да Љубовију представимо као место где живе људи високе еколошке свести, где се може конзумирати здрава, органска храна, пуна укуса и место добре забаве и провода”, закључује Грујичић.
Глас западне Србије