Чачански противградни стрелци спремни за „црне” облаке 


U Srbiji danas promenljivo vreme, temperatura do 21 stepen              Đaci u centralnoj Srbiji još danas u školama, a od sutra počinje prolećni raspust              Sutra otvaranje zatvorenog bazena u Gornjem Milanovcu              Za praznike rezervisano više od 80 odsto turističkih kapaciteta u Srbiji              Raspisani lokalni izbori 2. jun u 66 jedinica lokalne samouprave             

 
Чачански противградни стрелци спремни за „црне” облаке
Trenutno na sajtu: 581       |       Podeli:
02.05.2019 | 0 коментар(а)



Чачак - Драган Миловановић из Пријевора већ 15 година брани небо и чува воћњаке у неколико чачанских села где се извоз воћа
Противградни стрелац Драган Миловановић из Пријевора, фото: РИНА

мери милионима евра. Почетак сезоне дочекао је са 12 противградних ракета, али је питање да ли ће то бити довољно.
„Зависи од сезоне, зависи од облака, некад је довољно 12, а некад није довољно ни 24“, каже Миловановић.


Док муње парају небо, противградни стрелци нису у заклону, и сами пољопривредници, бранећи комшије, бране и себе. Прецизна упутства за дејствовање добијају од радарског центра Ужице.
„Мора да се пуца на време, од момента издавања команде само 30 секунди је неоходно да се испале ракете, ако до тада ниси пуцао, немој ни пуцати, џабе трошиш ракете”, додаје Миловановић.

Воћар из Миоковаца Радојко Кујунџић

Многи воћари још увек гледају у небо и зависе од временских услова.Они сматрају да су противградне ракете један од начина како могу заштити род.
„Ове године очекујем око пет вагона кајсије, ако не буде града”, каже миоковачки воћар Радојко Кујунџић.

Иначе, воћари из Миоковаца већ неколико година дреше кесу како би одбранили своје воћњаке, па су изградили још једну противградну станицу и сами финансирају набавку ракета.

Воћар Дарко Топаловић из Миоковаца

„Ажурност противградног стрелца је на првом месту као и количина противградних ракета. Иако осигуравам своје воће, учествујем и у куповини противградних ракета”, каже Дарко Топаловић, један од најпознатијих воћара у миоковачком крају.

Територију Чачка бране 52 противградна стрелца из 26 станица. Град је ове године издвојио 4,2 милиона динара за противградну заштиту и биће набављено око 100 ракета.

„Са ракетама од прошле године и набавком нових, отприлике четири ракете по станици и количином које будемо добили од РХМЗ, требало би да то буде довољно”, каже начелник Градске управе за ЛЕР Владимир Гојгић.

Начелник Градске управе за ЛЕР Владимир Гојгић

Како тврде воћари, противградне ракете коштају од 32 до 40 хиљада динара, а штета који град направи је неупоредиво већа.

РИНА




PODELI:










Пошаљите ову вест Вашим пријатељима!
ovde slika


grad strelci rakete oblaci

Оставите коментар

Коментари који садрже псовке, увредљиве, вулгарне, шовинистичке или претеће поруке неће бити објављени. Мишљења изнешена у коментарима су приватно мишљење аутора коментара и не одржавају ставове Гласа Западне Србије.

Ваше име:
Ваш коментар:

Спам заштита:

 

Коментари посетилаца (0)

Вест нема коментара.
Будите први који ће коментарисати ову вест!


 















 


 

© Глас Западне Србије
Жупана Страцимира 9/1, Чачаk
032 347 001
redakcija@glaszapadnesrbije.rs

Импресум

Статистика сајта:
Прес: 158.177.216 посета
Тренутно на сајту: 581 посетилац(a)