Oдржана јавна расправа о буџету за 2021. годину у Тополи 


U Srbiji danas oblačno, mestimično kiša              Razlog havarije je obrušavanje zemlje, evo do kada će biti rešen problem sa vodom u Aveniji              Sutra Forum poslodavaca u Čačku, 10. maja u Gornjem Milanovcu              SNS Čačak - Čačanska opozicija ko pile u kučinama             

 
Oдржана јавна расправа о буџету за 2021. годину у Тополи
Trenutno na sajtu: 478       |       Podeli:
02.11.2020 | 0 коментар(а)



Топола – Општина Топола је у оквиру процеса израде буџета за 2021. годину, након анкетирања грађана и консултација са релевантним друштвеним групама, организовала догађај

јавне расправе о буџету, на коме су представљени Нацрти Одлуке о буџету за 2021. годину. На јавној расправи присуствовао је председник општине Топола Игор Петровић, руководилац одељења за буџет Јасна Миљковић са својим сарадницама. У јавној расправи учешће су узели Дејан Пантић, већник за социјалну заштиту општинског већа у Тополи и одборници из Групе грађана „Нови људи за бољу Тополу“ Новица Ђоковић и Дејан Манојловић.

О Нацрту Одлуке о буџету за 2021. годину говорила је Јасна Миљковић руководилац одељења за буџет, финансије, привреду и друштвене делатности општине Топола. Она је истакла да је имовина на трећем месту у структури прихода, јер је плаћање пореза  један од најзначајних изворних прихода буџета општине Топола.

Према њеним речима буџет за 2021. годину увећан је око 3,31 одсто у односу на ову годину. Тако ће каса у општини Топола следеће године бити тежа за око 20 милиона динара.

„Укупан буџет општине Топола за 2021. годину је 674.827.787,00 динара. Ми смо углавном гледали остварење, реализацију за првих девет месеци и пројекцију остварења до краја године и дошли смо до ове цифре која би била реална. Расходи су највећи за коришћење роба и услуга око 32,55 одсто, на другом месту су капитални издаци  са 21,87 одсто, на трећем месту су расходи за запослене са 20,82 одсто. Директни корисници буџета су скупштина општине, председник општине, општинско правобранилаштво, општинско веће и општинска управа. Општина Топола је за 2021. годину највише новца издвојила за редовно функционисање општине, и то је око 167 милиона динара. На другом месту је предшколско образовање, треће место заузимају комуналне делатности, четврто организација саобраћаја и саобраћајне инфраструктуре а пето место заузеће социјална заштита“, рекла је Јасна Миљковић, руководилац одељења за буџет општине Топола.

Она је навела да су за комуналне делатности планирана средства у износу од 7.182.702,00 динара. Такође је напоменула да су за текуће субвенције средства смањена за око 3,5 милиона у односу на ову годину.

Одржана јавна расправа о буџету општине Топола, фото: ТопПрес

„Увели смо један нов пројекат, изградња водовода Р-Опленац-Прокин гроб у износу од скоро пет милиона за прву фазу. Вредност инвестиције је око 55 милиона динара, фазно ће се радити. Новина је да смо 7,5 милиона динара издвојили за спровођење мера активне политике запошљавања на подручју општине Топола“, казала је Миљковић.

Први човек општине Топола Игор Петровић указао је на проблем који се дешава на главном цевоводу, и том приликом истакао да је потребан износ од 54 милиона динара како би се завршио пројекат.

„Од главног базена на Опленцу  иде главни цевовод на коме су честа пуцања, да би се урадио потребно је да се испразни сва вода из базена и потом иду радови па је растор од 55 одсто које има комунално предузеће управо ту. Воду имамо али је расипамо, покушаћемо да од државе добијемо потребан новац како би санирали проблем и урадили реконструкцију постојеће водоводне мреже.

Издвајања у пољопривреду за следећу годину такође ће бити повећана за око 20 одсто, истакла је Јасна Миљковић. 

„За исплату накнаде стрелцима је само 400.000 динара, из разлога што ће се на свим противградним станицама поставити аутоматске станице. За директне подстицаје пољопривредним произвођачима опредељено је 12 милиона динара, кроз суфинансирање разних активности. Увели смо новину, па ће се за рурални туризам издвојити око два милиона динара“, истиче Миљковић.

Шест милиона  динара буџетом је планирано за нову инвестицију „Санација таложника реактора на ППВ у Јарменовцима“, у циљу смањења губитака воде. Такође ће се за изградњу канализације у улици Николе Граовца издвојити око 11 милиона динара.

Одборници Новица Ђоковић и Дејан Манојловић, активно су учествовали у јавној расправи о буџету, и том приликом су указали на бројне проблеме са којима се грађани суочавају. Такође су изнели конкретне предлоге за које сматрају да би требали да се реализују у наредном периоду.

Одржана јавна расправа о буџету општине Топола, фото: ТопПрес

Председник општине Топола Игор Петровић навео је податак да ће република Србија подржати бројне значајне инвестиције у варошици под Опленцом.

„Поред 69 милиона динара из локалног буџета је за саобраћајну  инфраструктуру, реално је да следеће године очекујемо минимум 250  милиона динара само у путну инфраструктуру само од стране републике. Ту је шанса да доста тога урадимо, и прилика коју не треба да пропустимо. Поред водовода и канализације шест милиона евра је могућност из републике коју ћемо покушати да набавимо. Успели смо од Путева Србије да издејствујемо да  нам се ураде на три места успоривачи брзине поред школе, такође је постигнут договор са Путевима Србије они ће радити инвестицију на путној инфраструктури у вредности од преко два милиона евра у Тополи, то је минимум и реализација ће кренути у следећој години. Поред кризе и свега што нас је задесило буџет је реално формиран, битно нам је да пуњење буџета буде 90 одсто“, закључио је председник општине Топола.

ГЗС/ ТопПрес




PODELI:










Пошаљите ову вест Вашим пријатељима!
ovde slika


Javna rasprava budzet topola

Оставите коментар

Коментари који садрже псовке, увредљиве, вулгарне, шовинистичке или претеће поруке неће бити објављени. Мишљења изнешена у коментарима су приватно мишљење аутора коментара и не одржавају ставове Гласа Западне Србије.

Ваше име:
Ваш коментар:

Спам заштита:

 

Коментари посетилаца (0)

Вест нема коментара.
Будите први који ће коментарисати ову вест!


 















 


 

© Глас Западне Србије
Жупана Страцимира 9/1, Чачаk
032 347 001
redakcija@glaszapadnesrbije.rs

Импресум

Статистика сајта:
Прес: 157.939.831 посета
Тренутно на сајту: 479 посетилац(a)