Доживотна за монструме у Србији: Уводи се и систем "три ударца"  


Доживотна за монструме у Србији: Уводи се и систем "три ударца"
30.11.2019 19:29 | 0 коментар(а)Од сутра креће нови закон - а насилници ће бити суочени с најстрожом казном!Сви монструми који убију дете, добиће

доживотну доживотну робију, најавио је министар Небојша Стефановић.

"За нас је важан сутрашњи дан јер ће се донети измене кривичног законика, које ће олакшати примену и помоћи у помоћи за безбеднију Србију. Омогућиће да сви они монструми који убију дете, добију доживотну робију. Желимо да их спречимо да буду у прилици да понове било какву сличну врсту злочина. Овај закон омогућиће значајно строжије кажњавање повратника, никоме неће моћи да се ублажи казна. Код најтежих кривичних дела повратницима ће се изрицати казне да неће моћи да буде мања од половине максимално прописане казне", казао је данас министар Небојша Стефановић.

Доживотним затвором биће кажњавани извршиоци најбруталнијих кривичних дела почињених после 1. децембра.

Извршење ове казне не може да застари и неће моће да буде изречена особама млађим од 21 године.

Ова санкција се уводи уместо казне од 30 до 40 година затвора.

За доживотни затвор могућност условног отпуста биће могућ после 27 година издржане казне, са изузетком за пет најбруталнијих кривичних дела.

Та кривична дела су: тешко убиство детета, силовање са смртном последицом, обљуба над немоћним лицем са смртном последицом, обљуба са дететом са смртном последицом, обљуба детета злоупотребом положаја са смртном последицом.

За та кривична дела уведена је забрана условног отпуста, без обзира на казну која је изречена - било да је у питању казна у одређеном временском трајању, било да је у питању доживотни затвор.

ШТА ЈЕ СИСТЕМ "ТРИ УДАРЦА"?

Криминал који се понавља, као и насилничко понашање које се понавља, убудуће ће бити обавезно строжије санкционисано, него што је то сада случај, јер од сутра почиње примена измена Кривичног законика (КЗ) које предвиђању нова правила за кажњавање повратника у извршењу кривичних дела са умишљајем, по систему "три ударца".

Државни секретар Министарства правде Радомир Илић за Тањуг појашњава да нова законска решења предвиђају да ће суд морати повратнику да изрекне казну изнад половине распона прописане казне, уколико је већ два или више пута осуђен за кривична дела учињена са умишсљајем на затворску казну од најмање једну годину.

Исто важи и ако од дана отпуштања са издржавања изречене казне до извршења новог кривичног дела није протекло пет година, указао је Илић.

До сада је овај вид кажњавања био факултативан - било је остављено суду на оцену да ли ће повретника и у којој мери строжије казнити, док ће за сва кривична дела у поврату извршена након 1. децембра, суд бити обавезан да примени нове одредбе о строжијем кажњавању.

"То значи да ће, под наведеним условима, на пример за кривично дело за које је прописана казна од шест месеци до пет година затвора, вишеструки повратник морати да буде осуђен на казну вишу од две и по године затвора", навео је државни секретар.

Због високог процента условних осуда за лакша кривична дела, закон је сада предвидео да суд може условну осуду да изрекне учиниоцу када му утврди казну мању од две године затвора, као и за кривична дела за која се може изрећи казна до осам година затвора, уместо 10 година колико је предвиђено досадашњим закоником.

Поред поменутих изузетака од условног отпуста, казна доживотног затвора ће моћи да се изрекне за сва друга кривична дела за које је према важећим прописима запрећена казна затвора 30 до 40 година.

Та дела су: убиство представника највиших државних органа, тешка дела против уставног уређења и безбедности Србије, удруживање ради вршења кривичних дела, геноцид, злочин против човечности, ратни злочин против цивилног становништва, ратни злочин против рањеника и болесника, ратни злочин против ратних заробљеника, употреба недозвољених средстава борбе, противправно убијање и рањавање непријатеља, агресивни рат, тероризам , употреба смртоносне направе, уништење и оштећење нуклеарног објекта и угрожавање лица под међународном заштитом.

Законска решења предвиђају и да ће осуђеном на казну доживотног затвора, коме суд одобри условни оптуст, та мера трајати 10 година од дана када је пуштен из затвора, што значи да ће, уколико прекрши обавезе које му је наметнуо суд или изврши ново кривично дело у року од 10 година, бити враћен у затвор - доживотно.

Измене КЗ-а предвиђају и повећане казне за мучитеље и убице животиња са једне на две године затвора, а за оне који приређују борбе паса или других животиња миминум казне је повећан са три на шест месеци затвора.

У том случају максимална казна је остала три године уз новчану казну.Када су у питању кривична дела у вези са производњом и трговином дроге убачен је нови члан који казном од пет до 15 година затвора санкционише оног који: ради продаје, нуди на продају или без наканде ради даљег стављања у промет даје опојне дроге малолетном лицу, душевно болесном лицу, лицу које је привремено душевно поремећено, лицу које је теже душевно заостало или лицу које се лечи од зависности од дроге.

Исти члан предвиђа исту казну и за онога ко ставља у промет опојну дрогу помешану са супстанцом која може довести до тешког нарушавања здравља или ко ово дело изврши у школи или у њеној непосредној близини или у затвору, јавном локалу, јавној приредби.

Исте казне су предвиђене ако ово дело учини службено лице, лекар, свештеник, наставник или васпитач искоришћавањем свог положаја или ако за извршење тог дела искористи малолетно лице.

Такође прописано је и ново кривично дело које говори о навођењу малолетника и душевно оболелих особа на конзумирање дрога и кажњаваће се казном од две до 10 година затвора. За дилере дрога који буду продавали поред школа или ангажовали малолетнике да раде за њих казна ће бити од 5 до 15 година затвора.

У Кривични законик је убачено још једно кривично дело које се тиче напада на адвокате или чланове њихових породица у вези са адвокатксим пословима.

За овај основни облик кривичног дела прописана је казна затвора до три године, а ако учинилац том приликом нанесе лаку телесну повреду адвокату или члану његове породице чека ће га казна од једне до пет година затвора.

Новчаном казном или затвором до две године санкционисано је унштавање имовине адвоката и његове породице, а ако је на тај начин проузрокована и штета виша од 450.000 динара, учиниоцу ће претити казна од шест месеци до пет година затора.

Правила која се тичу договарања кривичног дела мало су измењена, па предвиђају да се онај ко договара извршење кривичног дела за које се може изрећи казна до пет година затвора, може бити кажњен новчаном казном или казном затвора до једне године.

Када је у питању договарање извршења кривичног дела за које се може изрећи доживотни затвор, учиниоцу прети казна од три месеца до три године затвора.

Измене Кривичног законика предвиделе су и строжије казне за насиље на спортским приредбама, напад на службена лица у вршењу службене дужности, злостављање и мучење, насиље у породици, угрожавање лица под међународном заштитом.

Такође уведене су нове одребе за акте насиља који су извршени на аеродрому, у авиону или у поморском саобраћају.

ГЗС/ Мондо.рс

Пошаљите ову вест Вашим пријатељима!
ovde slika


zatvor ubice

Оставите коментар

Коментари који садрже псовке, увредљиве, вулгарне, шовинистичке или претеће поруке неће бити објављени. Мишљења изнешена у коментарима су приватно мишљење аутора коментара и не одржавају ставове Гласа Западне Србије.

Ваше име:
Ваш коментар:

Спам заштита:

 

Коментари посетилаца (0)

Вест нема коментара.
Будите први који ће коментарисати ову вест!


 

 


 

© Глас Западне Србије
Жупана Страцимира 9/1, Чачаk
060 5000 150, 032 347 001

Импресум

Статистика сајта:
Прес: 85.567.670 посета
Тренутно на сајту: 197 посетилац(a)