Стогодишњи албум сећања 


U Srbiji danas oblačno, mestimično kiša              Razlog havarije je obrušavanje zemlje, evo do kada će biti rešen problem sa vodom u Aveniji              Sutra Forum poslodavaca u Čačku, 10. maja u Gornjem Milanovcu              SNS Čačak - Čačanska opozicija ko pile u kučinama             

 
Стогодишњи албум сећања
Trenutno na sajtu: 427       |       Podeli:
19.10.2018 | 0 коментар(а)



Чачак - У будућем простору огранка Градске библиотеке „Владислав Петковић Дис” у Пријевору, поводом

обележавања стогодишњице завршетка Првог светског рата, у четвртак, 18. октобра отворена је изложба „Сећање на ратнике Пријевора и Видове (1912-1918)”. Кроз програм свечаног отварања публику је водио директор Библиотеке др Богдан Трифуновић, саопштено је из Градске библиотеке.

Указујући на тренутак који се одиграо пре једног века и на жељу ауторки изложбе Снежане Планић и Наташе Кривачевић Поповић да помоћу фотографија, докумената, сачуваних спискова и личне заоставштине оживе сећања на учеснике Великог рата, он је нагласио да је посебно важно што су потомци уступили грађу Библиотеци и што су присутни.

„Изложба нема историјски карактер. Она је албум сећања који данас, овде заједно отварамо и прелиставамо у спомен на давно нестале. Задовољство је што се по први пут налазимо у простору, намењеном будућем смештају наше Библиотеке, јер смо врло дуго радили у неусловном огранку”, рекао је др Богдан Трифуновић.

Фото: Градска библиотека „Владислав Петковић Дис” Чачак

Колико је важно очувати сећање на претке из читавог Моравичког округа и села као што су Пријевор и Видова указао је и помоћник градоначелника Чачка Милан Бојовић додајући да је Библиотека место које баштини културу, историју и сваковрсно сећање.

„Нов простор издвојеног одељења у Пријевору је нешто најмање што је Град Чачак могао да уради, јер Библиотека у овом месту није имала адекватне услове за рад. Посебно радује чињеница што оваква изложба претходи званичном почетку рада огранка и то у години када ће и Градска библиотека у Чачку коначно добити свој простор”, истако је Бојовић.

Оно због чега свака библиотека има сврху јесу њени корисници, читаоци, мештани, ђаци, родитељи и сви који долазе на место у коме се могу наћи подаци о прецима, садашњем тренуку, али и завештање за будуће генерације. С тим у складу, причом о Пријевору, српској родољубивој поезији и прози казивали су ученици ОШ „Божо Томић”: Дуња Лазaревић, Драгић Јовановић, Лена Белошевић и Јелена Маџаревић.

Фото: Градска библиотека „Владислав Петковић Дис” Чачак

Позиву запослених у Библиотеци, да отвори изложбу, радо се одазвао др Томислав Даниловић, аутор књиге „Пријевор”. Он је захвалио на позиву и истакао колико је тежак задатак био пред ауторима Снежаном Планић и Наташом Кривачевић Поповић, с обзиром на то да нимало није лако прикупити материјал, обрадити га и да су резултати приказаног за сваку похвалу.

„Ово је велики дан за Пријевор и Видову јер је ово дан сећања на живот, на наше људско судбинско трајање, сећање на живот који се у трајању угасио, али који заслужује да га памтимо. Искуство нам потврђује да људи умиру два пута, први пут привремено, када премину и други пут, трајно у овом свету, када их људи забораве. Мудри људи су говорили да душа одлази тамо где наш разум не може да докучи и да нас са висине прате очи наших предака шта радимо и како радимо, да ли их и како поштујемо или заборављамо. Зато је ово посебан дан за наше претке, ратнике хероје, људе из ова два села, којих се са поносом сећамоˮ, казао је др Томислав Даниловић. Након надахнутог говора, званично је отворио изложбу, која ће у будућем огранку Библиотеке бити постављена до званичног усељења.

Глас западне Србије




PODELI:










Пошаљите ову вест Вашим пријатељима!
ovde slika


biblioteka cacak obelezavanje stogodisnjica prvi svetski rat

Оставите коментар

Коментари који садрже псовке, увредљиве, вулгарне, шовинистичке или претеће поруке неће бити објављени. Мишљења изнешена у коментарима су приватно мишљење аутора коментара и не одржавају ставове Гласа Западне Србије.

Ваше име:
Ваш коментар:

Спам заштита:

 

Коментари посетилаца (0)

Вест нема коментара.
Будите први који ће коментарисати ову вест!


 















 


 

© Глас Западне Србије
Жупана Страцимира 9/1, Чачаk
032 347 001
redakcija@glaszapadnesrbije.rs

Импресум

Статистика сајта:
Прес: 157.935.771 посета
Тренутно на сајту: 428 посетилац(a)