За плутајуће бране на Лиму држава издвојила 70 милиона динара 


Danas razvedravanje i prestanak padavina              Todoroviću uručeno prestižno priznanje najboljjeg gradonačelnika u Srbiji, Vučiću specijalna nagrada !              Todorović: Nagrada je obaveza da radimo još bolje             

 
За плутајуће бране на Лиму држава издвојила 70 милиона динара
Trenutno na sajtu: 358       |       Podeli:
12.04.2021 | 0 коментар(а)



Министарка заштите животне средине Ирена Вујовић потписала је данас са председницима општина Прибој, Пријепоље
Фото: РИНА

и Нова Варош уговоре за суфинансирање изградње плутајућих брана за прикупљање отпада на Лиму.

Средства у износу од 70 милиона динара су им одобрена на јавном конкурсу, а како је након потписивања уговора, за Тањуг изјавила министарка Вујовић почетак радова на реализацији би требало очекивати до јуна, а постављање баријера до септембра.

Пре тога општине су дужне да распишу јавне набавке и изаберу извођаче радова.

„Ово је део наших обећања која смо дали после еколошке катастрофе на Потпећком језеру када смо обећали да ћемо уложити и напоре и средства да такве еколошке кастастофе у перспективи покушамо спречити и обећање испуњавамо", рекла је она.

Навела је да је сада пред Министарством заштите животне средине задатак да формира радне групе са представницима општина које се налазе на Лиму и пописивања свих дивљих депонија које би требало уклонити у наредном периоду.

„Уговором који смо данас потписали општине ће морати раде на уклањању тог отпада који плута рекама и у томе ће ангажовати општинска јавна предузећа", изјавила је Ирена Вујовић и додала да ће општине обезбедити и значајна новчана средства за изградњу плутајућих брана.

Навела је да су ове три општине учествовале и на другим конкурсима о пошумљавању и смањењу аерозагађења а да ће Министарство заштите животне средине ускоро расписати и конкурс за еко-паркове.

Председник општине Нова Варош Раде Васиљевић

„У овим општинама имамо и значајне пројекте за управљање чврствим отпадом. Тако је у Пријепољу затворена дивља депонија Стањевине, на чијем месту ћемо засадити нова стабла и озеленити ту површину", рекла је министарка Вујовић.

Додала је да се у Новој Вароши гради трансфер станица која ће овим општинама знатно олакшати управљање чврстим отпадом.

Председник општине Пријепоље Владимир Бабић

Председник општине Пријепоље Владимир Бабић је истакао да ће изградња плутајућих брана много значити Пријепољу јер је ова општини, како је рекао, имала понајвише проблема са загађењем слива Лима.

Према речима председника општине Прибој Лазара Рвовића и раније је било еколошких проблема у овом крају али сем састанака и празних прича, конкретних дела није било.

„Доласком нове екипе у Министарству, показало се да се може брзо ако се зна циљ а циљ нам је чиста средина и чист Лим. То ћемо и успети, јер паре су обезбеђене а пројекти постоје", рекао је Рвовић.

Председник општине Прибој Лазар Рвовић 

Значај овог пројекта за општину Нова Варош се према оцени председника ове општине огледа у томе што ће он поправити услове за развој свих привредних грана, а нарочито туризма.

ГЗС/Танјуг




PODELI:










Пошаљите ову вест Вашим пријатељима!
ovde slika


priboj prijepolje nova varos

Оставите коментар

Коментари који садрже псовке, увредљиве, вулгарне, шовинистичке или претеће поруке неће бити објављени. Мишљења изнешена у коментарима су приватно мишљење аутора коментара и не одржавају ставове Гласа Западне Србије.

Ваше име:
Ваш коментар:

Спам заштита:

 

Коментари посетилаца (0)

Вест нема коментара.
Будите први који ће коментарисати ову вест!


 















 


 

© Глас Западне Србије
Жупана Страцимира 9/1, Чачаk
032 347 001
redakcija@glaszapadnesrbije.rs

Импресум

Статистика сајта:
Прес: 157.369.803 посета
Тренутно на сајту: 359 посетилац(a)