Кесе скупље, еко-фондови без динара 


Nagradni konkurs „Najlepše želje pišu se ćirilicom“              U Srbiji danas do 17 stepeni              Gondola od danas u redovnom režimu rada              Čestitke za nove uspehe i priznanja užičkih gimnazijalaca              Sportske igre mladih od sutra u Ljuboviji              Todorović: studija je pokazala da postrojenje za prečišćavanje otpadnih voda ni na koji način ne ugrožava stanovništvo             

 
Кесе скупље, еко-фондови без динара
Trenutno na sajtu: 310       |       Podeli:
22.01.2019 | 0 коментар(а)



Све више новца потребно за пластичну амбалажу у трговинама, а оправдање за дуплирање цена - брига о природи.

Ове паре готово нико не уплаћује у еколошке фондове.
Лекције из екологије у Србији по правилу се деле на рачун грађана. Недавно су пластичне кесе поскупеле на пет динара. То је цена у „Макси" супермаркетима и продавницама "Шоп енд го", засад. Ако је судити по начину како је тарифирање уведено, питање је дана када ће и остали применити исти ценовник. Оправдање за дуплирање цене је - брига о природи.
У Србији су у априлу прошле године трговци почели да наплаћују пластичне кесе. Цена је била два динара. Под плаштом заштите животне средине, кесе су почели да наплаћују сви трговци, али су малобројни они који су та два динара по кеси уплаћивали у еко-фондове.
Тада су надлежни из Министарства за заштиту животне средине наглашавали да Србија, иако није чланица Европске уније мора да поштује њихове Директиве о екологији, којом је ограничена употреба на 90 кеса годишње. Уз тај налог из Брисела, надовезала се и одлука Скупштине града Београда, којом се предвиђа забрана коришћења и продаје пластичних кеса од наредне године. То су најозбиљније схватили трговци.
- У складу са новом регулативом Европске уније и Одлуком Града Београда, а у циљу даљег смањења употребе једнократних пластичних кеса промењена је њихова цена - кажу у трговинској кући "Делез". - Кеса у "Максију" и "Шоп енд го" продавницама је пет динара. Ова стратешка одлука компаније ће додатно олакшати припрему Београђана за 1. јануар 2020. године када ће град у потпуности забранити употребу пластичних кеса.
У овој кући истичу да је од почетка наплате пластичних кеса, њихова употреба смањена за 65 одсто.

- То показује да грађани позитивно реагују на ове промене, да су свесни проблема који постоји, кад је реч о загађењу животне средине, и да желе да допринесу и да имају чистију околину - наглашавају у "Делезу". - Наш циљ је да се кесе уопште не купују. Како бисмо додатно пружили допринос акцији смањења употребе кеса за једнократну употребу, омогућили смо свим купцима да у наредних месец дана могу набавити памучне цегере по акцијској цени од 59 динара. То је награда за поверење и верност, јер само заједно можемо постићи значајне резултате у овој области.

С друге стране, потрошачи не верују у еколошке намере трговаца. Петар Богосављевић, председник Покрета потрошача, истиче да ниједна трговинска кућа, према његовим информацијама, није средства од наплате кеса уплаћивала у еколошке фондове.

- Нити имају намеру то да раде - каже Богосављевић. - Циљ наплате кеса је да се потрошачи демотивишу односно да не купују кесе, али мотив трговаца свакако није брига о животној средини. Њихов мотив је само профит.

ГЗС/Новости




PODELI:










Пошаљите ову вест Вашим пријатељима!
ovde slika


Оставите коментар

Коментари који садрже псовке, увредљиве, вулгарне, шовинистичке или претеће поруке неће бити објављени. Мишљења изнешена у коментарима су приватно мишљење аутора коментара и не одржавају ставове Гласа Западне Србије.

Ваше име:
Ваш коментар:

Спам заштита:

 

Коментари посетилаца (0)

Вест нема коментара.
Будите први који ће коментарисати ову вест!


 















 


 

© Глас Западне Србије
Жупана Страцимира 9/1, Чачаk
032 347 001
redakcija@glaszapadnesrbije.rs

Импресум

Статистика сајта:
Прес: 157.469.830 посета
Тренутно на сајту: 308 посетилац(a)