Прве суседе дели цела планина 


Danas razvedravanje i prestanak padavina              Todoroviću uručeno prestižno priznanje najboljjeg gradonačelnika u Srbiji, Vučiću specijalna nagrada !              Todorović: Nagrada je obaveza da radimo još bolje             

 
Прве суседе дели цела планина
Trenutno na sajtu: 310       |       Podeli:
06.10.2018 | 0 коментар(а)



Лучани, Милатовићи – О златном јесењем дану пред месним Домом културе сакупило се више од
Промоција завичајне повеснице "Милатовићи село у Драгачеву", фото: ГЗС

стотину житеља Милатовића да чује и дозна шта је све убележено у завичајну повесницу, књигу „Милатовићи село у Драгачеву“ , чији је аутор машински инжењер и завичајац Радојица Калајџић. Послушали су у једном лепом поподневу шта веле мудре главе драгачевске.

Тако је књижевник из Гуче Никола Стојић поручио мештанима да је ово највећи празник села.

„Ово није само књига већ поменик у коме је уписано све што се овде збивало, говори о прецима али нуди и поуку будућим поколењима шта се радило, како се опстајало. Књига није да се препричава него да се чита“, казао је Стојић.

 

Никола Стојић говори о књизи, фото: ГЗС

Други гучки књижевник, Јовиша Славковић, рече да школа у Милатовићима, нажалост, данас има само тројицу ђака. У првом и другом разреду ниједног, у трећем једног, у четвртом двојицу.

С посебним надахнућем о свом родном селу говорила је Нада Сатарић из Београда, социјални радник, поменувши да је најнижа кота Милатовића у Зечевићима – 428 метара надморске висине – а највиша на Савинцу – 856 – што значи да прве суседе у овом селу дели једна читава планина.

 

Нада Сатарић и директор библиотеке општине Лучани Славко Радосавчевић, фото: ГЗС

„Назив села потиче још из 17. века и знамо да смо на истој географској ширини као Златибор, Јахорина и Шибеник. Још у доба Немањића имали смо цркву али данас, нажалост, не. Милатовићи су 1910. године имали 841 становника, 1961. године највише, чак 1275, а на попису 2011. тај број је преполовљен. Тада су Милатовићи имали 626 душа или исто колико неке давне, далеке 1870. године.“

Са промоције књиге о Милатовићима у месном Дому културе, фото: ГЗС

Отварајући ово књижевно посело у горњем Драгачеву Славко Радосавчевић директор библиотеке општине Лучани са седиштем у Гучи подсетио је да је та кућа ове године штампала три завичајне повеснице, за Каоне и Властељице, за Милатовиће и за Ђераћ, напоменувши да је синоћ у Ђераћу на представљању књиге било чак 142 посетиоца.

Овде се иначе све одвија по старинском протоколу па смо дошавши пред Дом културе дочекани од старог пријатеља и познаника Бранка Сатарића који је разуме се наздравио из буклије.

 

ГЗС, Г. Оташевић




PODELI:










Пошаљите ову вест Вашим пријатељима!
ovde slika


milatovici promocija knjiga

Оставите коментар

Коментари који садрже псовке, увредљиве, вулгарне, шовинистичке или претеће поруке неће бити објављени. Мишљења изнешена у коментарима су приватно мишљење аутора коментара и не одржавају ставове Гласа Западне Србије.

Ваше име:
Ваш коментар:

Спам заштита:

 

Коментари посетилаца (0)

Вест нема коментара.
Будите први који ће коментарисати ову вест!


 















 


 

© Глас Западне Србије
Жупана Страцимира 9/1, Чачаk
032 347 001
redakcija@glaszapadnesrbije.rs

Импресум

Статистика сајта:
Прес: 157.378.862 посета
Тренутно на сајту: 311 посетилац(a)