Кинески туристи открили лепоте Златибора 


Vreme danas: popodne kiša, temperatura od 14 do 18 stepeni              Danas isplata redovne naknade za nezaposlene              Peti dan Srpskog festivala svetske muzike             

 
Кинески туристи открили лепоте Златибора
Trenutno na sajtu: 396       |       Podeli:
17.02.2019 | 0 коментар(а)



Чајетина (РИНА) - На једној од најлепших српских планина Златибору, тренутно борави око 20.000 туриста.
Френсис, туристкиња на Златибору, фото: РИНА, Ј. Николић

Лепоте ове планине открили су и Кинези, који се тешко споразумевају са домаћинима,али знају шта је кајмак и пршута. 

 Френсис и њене пријатељице ове зиме  стигле су први пут у Европу, а на мапи њиховог путовања нашао се и Златибор.

 „Ми смо из јужног дела Кине где се не виђа снег тако често, па смо сада први пут заиста уживале у зимским чаролијама. Људи су овде јако љубазни, прихватили су нас срдачно и тиме смо заиста одушевљене и дирнуте", рекла је Френсис за агенцију РИНА

 За ове три младе Кинескиње, једна од најлепших српских планина прави је изазов и то не само због снега и зимских чаролија, већ и због специјалитета на које су и Златиборци поносни.

 „Први пут смо пробале кајмак и пршуту. То су укуси различити од свега што смо до сада јеле. Необично, али нам се допада", пренеле су своје утиске ове три гошће са истока.

 Шестина страних туриста који посете Златибор, долази из Кине . Прошле године више од 10.500 кинеских туриста посетило је ову српску лепотицу, што је готово пет пута више него 2017. године. Користе углавном приватни смештај, а хране се у ресторанима које су им препоручили пријатељи.

 „Претежно траже нашу традиционалну храну, и увек када дођу у групама наручују по неколико јела, како би све пробали. Воле да експериментишу са храном и испробају нешто ново", прича за агенцију РИНА угоститељ Лука Николић, и додаје да Кинези за наручивање традиционалне српске хране, користе модерне апликације.

 Лука Николић, конобар, фото: РИНА, Ј. Николић

„Већина њих не зна енглески, па им је тешко објаснити посебност неког специјалитета. За наручивање користе модерне апликације на мобилним телефонима. Сликају јело и одмах им изађе шта се све користи, основни састојци и како се служи", каже Лука.

 Драстичном порасту броја гостију из Кине највише је допринело потписивање безвизног режима са Пекингом и промоција туристичких потенцијала Златибора, у најмногољуднијој држави света. Очекује се да ће ове године гости из Кине заузети једно од прва два места по броју посета страних туриста, рекао је за агенцију РИНА Владимир Живановић, директор ТО Златибор. 

 „Кинези су као туристи задовољни понудом на Златибору. Интересује их наша култура, историја, храна...Обилазе и све туристичке дестинације у окружењу. Посећују Стопића пећину, Музеј на отвореном у Сирогојну, водопад у Гостиљу, наше културне и историјске споменике Видимо да су задовољни, а и ми смо што нам долазе у тако великом броју", рекао је Живановић.

 Прошле године Златибор је посетило око 300.000 туриста, и забележено је више од 1,2 милиона ноћења. 

РИНА

Видео се налази на следећем линку:

http://www.rina.rs/item/538-n-a/

 Владимир Живановић, директор ТО Златибор, фото: РИНА, Ј. Николић

 




PODELI:










Пошаљите ову вест Вашим пријатељима!
ovde slika


Златибор туристкиње

Оставите коментар

Коментари који садрже псовке, увредљиве, вулгарне, шовинистичке или претеће поруке неће бити објављени. Мишљења изнешена у коментарима су приватно мишљење аутора коментара и не одржавају ставове Гласа Западне Србије.

Ваше име:
Ваш коментар:

Спам заштита:

 

Коментари посетилаца (0)

Вест нема коментара.
Будите први који ће коментарисати ову вест!


 















 


 

© Глас Западне Србије
Жупана Страцимира 9/1, Чачаk
032 347 001
redakcija@glaszapadnesrbije.rs

Импресум

Статистика сајта:
Прес: 157.738.449 посета
Тренутно на сајту: 396 посетилац(a)