Овчарско-кабларска клисура: Нелегалне викендице остају, нових бити неће 


U Srbiji danas oblačno, mestimično kiša              Razlog havarije je obrušavanje zemlje, evo do kada će biti rešen problem sa vodom u Aveniji              Sutra Forum poslodavaca u Čačku, 10. maja u Gornjem Milanovcu              SNS Čačak - Čačanska opozicija ko pile u kučinama             

 
Овчарско-кабларска клисура: Нелегалне викендице остају, нових бити неће
Trenutno na sajtu: 401       |       Podeli:
29.07.2019 | 0 коментар(а)



Чачак - Овчарско-кабларска клисура, у народу позната као "мала српска Света Гора", новом уредбом Владе означена је као
Поглед са врха Каблара, меандри Западне Мораве, фото: ГЗС

подручје посебне намене, односно предео изузетних одлика. Овим документом први пут се уређује да ли је и под којим условима дозвољена градња у одређеној зони заштићеног подручја, па ће самим тим уредба зауставити стихијску градњу и регулисати нова улагања и планове.

Уредбом је прописано да се заштићује подручје од 2.300 хектара у самој клисури. Највећи део - 1.707 хектара, припада другом степену заштите, док је трећи степен заштите успостављен на шест одвојених просторних делова укупне површине од 543 хектара.

- Уредба нам прецизно говори где смемо да градимо и шта смемо да градимо у клисури. Тамо где се налазе велика културна добра, као што су манастири, апсолутно неће моћи ништа да се прави сем онога што овим споменицима културе буде било потребно, односно путеви и конекције за саме светиње. У такозваном трећем степену заштите моћи ће да се гради, али уз одобрење Министарства грађевине - казао нам је Војин Јаковљевић, директор Туристичке организације Чачка, која управља Овчарско-кабларском клисуром.

Годинама уназад трајала је борба љубитеља природе са бескрупулозним људима који су викендице подизали где год су стигли, па су чак зидали и велелепне објекте уз саму Западну Мораву, што је и у то време било најстроже забрањено. Монтажно-демонтажни објекти имали су дозволе за постављање, и то најмање шест метара од обале Мораве, али појединци су правили куће од блокова и цигле, не марећи за природу.

- Немам одговоре на то шта ће бити са изграђеним викендицама на местима где се то не дозвољава. Лично мислим - ништа. Ти објекти су грађени на парцелама које је власницима под закуп давало ЈП "Србијашуме". Углавном су грађене пре 2000. године, односно пре него што је ово подручје стављено под заштиту државе као предео изузетних одлика прве категорије. Нова уредба се неће примењивати ретроактивно. Међутим, бесправне градње сигурно више неће бити - рекао је Јаковљевић.

Градоначелник Чачка Милун Тодоровић истиче да је Влада уложила 12,5 милиона динара у просторни план Овчарско-кабларске клисуре. Сви плански акти, па и они које је усвојила локална самоуправа, мораће да буду усаглашени са новом уредбом, чиме ће убудуће бити строго контролисана градња на овом подручју.Веома је битно то што ауто-пут који ће повезати Чачак са Пожегом неће ни на који начин угрозити нашу малу оазу духовности и здравља - казао нам је градоначелник Тодоровић.

- Око милион евра, заједно са Владом, уложено је са жељом да отворимо Каблар као велики туристички потенцијал и уопште Овчар Бању за могућност доласка великих група гостију. Овчарско-кабларска клисура занимљива је излетницима, планинарима, пецарошима...

Поред природних лепота, туристички потенцијал Овчарско-кабларске клисуре представљају и православни манастири, којих је укупно десет, као и два света места. Они су вековима саставни део природних лепота клисуре, коју тако упечатљиву чине и уклештени меандри Мораве. Њима плове катамарани, чије пловидбе су увршћене у понуду ТО Чачак.

Црквени великодостојници су вест о новој уредби такође дочекали са великим олакшањем. Њихов мир и молитве више неће ометати несавесни градитељи.

Резерват ретких птица

Овчарско-кабларска клисура, на основу богатства фауне, препозната је као међународно значајно подручје за птице, тј. ИБА (Импортант Бирд Ареа) подручје. Пружа уточиште ретким и угроженим врстама птица, оних које имају неповољан статус заштите у Европи, а којима се главница популације налази изван Старог континента. У клисури је до сада забележено присуство 160 врста птица. Са аспекта заштите, посебну пажњу плени сиви соко, најбржи ловац међу грабљивицама, чији је последњи пар на територији Чачка опстао управо овде. Ове године је први пут примећена и чапља кашикара.

ГЗС / Новости, В. Илић




PODELI:










Пошаљите ову вест Вашим пријатељима!
ovde slika


Оставите коментар

Коментари који садрже псовке, увредљиве, вулгарне, шовинистичке или претеће поруке неће бити објављени. Мишљења изнешена у коментарима су приватно мишљење аутора коментара и не одржавају ставове Гласа Западне Србије.

Ваше име:
Ваш коментар:

Спам заштита:

 

Коментари посетилаца (0)

Вест нема коментара.
Будите први који ће коментарисати ову вест!


 















 


 

© Глас Западне Србије
Жупана Страцимира 9/1, Чачаk
032 347 001
redakcija@glaszapadnesrbije.rs

Импресум

Статистика сајта:
Прес: 157.925.495 посета
Тренутно на сајту: 401 посетилац(a)