Роде долетеле у Калипoље 


Vreme danas: popodne kiša, temperatura od 14 do 18 stepeni              Danas isplata redovne naknade za nezaposlene              Peti dan Srpskog festivala svetske muzike             

 
Роде долетеле у Калипoље
Trenutno na sajtu: 475       |       Podeli:
25.03.2019 | 0 коментар(а)



Нова Варош - Пар рода стигао је у Калипоље у гнездо на гаражи породице Милете Иванковића.

Мужјак је слетео 18. марта, а женка му пала у загрљај у четвртак изјутра.

Гнездо селица на ободу Калипоља у нововарошком селу Љепојевићи, на надморској висини од 1.240 метара, једино је у читавом крају, па су роде миљенице и заштитни знак села сточара и ратара.

Подмладак - пет птића у гнезду на гаражи

Мештани кажу да су роде слетеле пре 26 године на кров амбара под сламом и више их не заборављају. Када су прекривали амбар – поставили су дрвену палету на гаражу и пар селица је тамо за дан, два свио гнездо.Пре неку годину угинула је једна птица, али их је у пролеће долетео пар.

"Једна од две птице не напушта гнездо, већ се у њему смењују од часа кад женка снесе јаја, па све до пред полетање младунаца. Било је година да падне снег и по 20 сантиметара, али оне све издрже. Једном приликом је женка по други пут полагала јаја и младунци су са родитељима ујесен кренули на далеки пут", прича Драган Иванковић.

У потрази за храном са реке и њива Калипоља

Роде су најраније у пролећно и летње станиште стигле пре две године – 13. марта, а лане на Младенце. Од првог дана поправљају и проширују гнездо, у коме одрасте по четири, пет младунаца.

Када изјутра устану, чељад први поглед баце на гнездо две роде. Брежуљак изнад кућа у засеоку Иванковићи, недалеко од споменика јунацима Калипољске битке у Јаворском рату 1876. године, идеалан је видиковац за радозналце.

 

Комшије изјутра први поглед баце на гнездо у дворишту

Овде долази и близу двадесетак ђака из села на час познавања природе, посматарајући храњење птића и како им се родитељи смењују у гнезду, правећи круг и тражећи храну по њивама или у врбацима и на обалама реке што кривуда низ Калипоље.

 

Д. Гагричић, Златар инфо / ГЗС




PODELI:










Пошаљите ову вест Вашим пријатељима!
ovde slika


nova varos kalipolje rode

Оставите коментар

Коментари који садрже псовке, увредљиве, вулгарне, шовинистичке или претеће поруке неће бити објављени. Мишљења изнешена у коментарима су приватно мишљење аутора коментара и не одржавају ставове Гласа Западне Србије.

Ваше име:
Ваш коментар:

Спам заштита:

 

Коментари посетилаца (0)

Вест нема коментара.
Будите први који ће коментарисати ову вест!


 















 


 

© Глас Западне Србије
Жупана Страцимира 9/1, Чачаk
032 347 001
redakcija@glaszapadnesrbije.rs

Импресум

Статистика сајта:
Прес: 157.728.253 посета
Тренутно на сајту: 476 посетилац(a)