Дејан из Заблаћа повећао површине под кромпиром, очекује откупну цену од 50 динара по килограму 


Oblačno, povremeno sa kišom, temperatura do 16 stepeni              Srpska pravoslavna crkva i vernici danas obeželavaju dan posvećen Prepodobnom Vasiliju Ispovedniku              Ubijen muškarac u Preljini              Cena jaja na pijacama od 15 do 35 dinara              Na koji parfem želite da mirišete ovog proleća?              Na koji parfem želite da mirišete ovog proleća?             

 
Дејан из Заблаћа повећао површине под кромпиром, очекује откупну цену од 50 динара по килограму
Trenutno na sajtu: 391       |       Podeli:
06.04.2022 | 0 коментар(а)



Чачак – Да се на муци најбоље познају јунаци на свом личном примеру су показали и произвођачи кромпира у Зпадној Србији.
Уместо радника ове године ће кромпир по српским њивам купити комбајни, фото: РИНА

Претходних година услед смањене потражње и ниске откупне цене њихова роба месецима је тсјала на лагерима, али то их није обесхрабрило. Са првим пролећним данима почели су са обављањем припремних радова у њивама, а поједини су попут Дејан Вучковића из Заблаћа чак и прочирили своје засаде.

„Све се више модернизује српски сељак, веће су машине, брже се обрађује, стигли су и комбајни за купљење кромпира, тако да се морају повећати и површине, да би се имале количине. Цена кромпира прошле године кренула је од неких 28 динара и ишла до 45, то је била коректна цена, у односу на годину пре, а ако би сада било испод 50 динара, то би стварно било нереално. Ми можемо да произведемо још оволико колико радимо сада, важно је само направити квалитет и онда нема проблема”, рекао је Дејан Вучковић из Заблаћа за РИНУ.

Дејан Вучковића из Заблаћа

На имању ове прородице најзаступљеније су сорте аризона и есма, а очекују се приноси преко 40 тона. У производњи кромпира Дејану помаже и син, већ добро упознат у читав процес. Младен се нада да ће и цена готовог производа скочити, с обзиром да су неке цене репроматеријала порасле и преко 50 одсто.

„Квалитет тих увозног кромпира и нашег не може да се пореди. Српски сељак може да произведе довољну количину кромпира да нема потребе за увозом. Народ треба да се освести, да купује нашу робу, а у неком случају ако нестане наше робе да онда дође до увоза", изјавио је Младен Вучковић.

Како би се произвођачима кромпира помогло у најтежим тренуцима када је тоне робе остајало, а да није продато, прошле године ресорно министарство уз помоћ великих маркета организовало је откуп широм Србије.

„Због бесцаринског режима био је евидентан притисак кромпира из иностранства. То ћемо покушати да избегнемо у наредном периоду и држава уводи нову меру, посебну сезонску царину у периоду од новембра до фебруара кад је кромпир и најтраженији, како би заштитили наш домаћи производ", истакао је министар Бранислав Недимовић.

Као кључан фактор успешног пласмана кромпира на домаћем и иностраном тржишту министар пољопривреде истиче поштовање стандарда иностраних тржишта и прилагођавање захтевима купаца, како би сва роба нашла своје место у продаји, а не пропадала.

ГЗС/РИНА

 




PODELI:










Пошаљите ову вест Вашим пријатељима!
ovde slika


Оставите коментар

Коментари који садрже псовке, увредљиве, вулгарне, шовинистичке или претеће поруке неће бити објављени. Мишљења изнешена у коментарима су приватно мишљење аутора коментара и не одржавају ставове Гласа Западне Србије.

Ваше име:
Ваш коментар:

Спам заштита:

 

Коментари посетилаца (0)

Вест нема коментара.
Будите први који ће коментарисати ову вест!


 















 


 

© Глас Западне Србије
Жупана Страцимира 9/1, Чачаk
032 347 001
redakcija@glaszapadnesrbije.rs

Импресум

Статистика сајта:
Прес: 158.119.214 посета
Тренутно на сајту: 391 посетилац(a)