Цео свет сада гледа у Србију: Потписивање споразума у Вашингтону изазвало реакције страних и домаћих експерата  
Цео свет сада гледа у Србију: Потписивање споразума у Вашингтону изазвало реакције страних и домаћих експерата
05.09.2020 12:54 | 0 коментар(а)Четврта рунда дијалога Београда и Приштине одржаће се током викенда у Бриселу на експертском нивоу,
Фото: Танјуг/Инстаграм БудућностСрбијеав

а за понедељак је планиран састанак на високом нивоу.


У Овалном кабинету синоћ је по нашем времену, у присуству председника Доналда Трампа, потписан споразум о нормализацији економских односа између председника Србије Александра Вучића и премијера привремених приштинских институција Авдулаха Хотија.


Потписивање споразума између Београда и Приштине, који је озваничен у Белој кући, где су потписе на документ ставили председник Србије Александар Вучић и премијер привремених приштинских институција Авдулах Хоти, изазвало је велику пажњу домаћих и светских политичара и званичника.

Похвале Вучићу и Хотију од Стејт департмента

Сједињене Америчке Државе упутили су похвале председнику Србије Александру Вучићу и косовском премијеру Авдулаху Хотију за историјске споразуме које су данас постигли у Белој кући, а који се односе на широк спектар питања економске нормализације, наводи се у саопштењу Стејт Департмента.


„Њихово храбро и перспективно вођство не само да грађанима доноси раст и радна места, већ поставља нови тон помирења у потрази за напретком западног Балкана”, став је Стејт департмента.


Додаје се да јучерашњи поразуми отварају нове могућности за ширу сарадњу.


„САД поново потврђују своју подршку текућим преговорима између Косова и Србије у правцу свеобухватне нормализације односа”, истиче се у саопштењу.

 

САД су такође честитале премијеру Хотију на „монументалном постигнућу нормализације веза и узајамног признавања између Косова и Израела", као и председнику Вучићу на обавези Србије да отвори трговинску канцеларију и пресели своју амбасаду у Јерусалим.


„Ови храбри кораци побољшаће мир између наших партнера у Европи и на Блиском Истоку”, наводи се у саопштењу.


Безбедност, стабилност и просперитет широм западног Балкана и даље су критични циљеви за САД. Уз подршку председника Трампа, премијер Хоти и председник Вучић направили су велике кораке ка овој заједничкој визији, закључује Стејт департмент.
Иванка Трамп: Ово је искорак у решавању „вишедеценијског конфлликта у Источној Европи".


Саветница председника САД Доналда Трампа, његова ћерка Иванка Трамп, честитала је званичницима САД који су учестовали у разговорима са делегацијама Београда и Приштине на великом успеху, који је, како оцењује, искорак у решавању „вишедеценијског конфлликта у Источној Европи".


„Честитам председнику Трампу, специјаном саветнику председника САД Ричарду Гренелу, саветнику за националну безбедност Роберту О"Брајану и специјаном саветнику Џареду Кушнеру, на данашњем исторјском преокрету - нормализацији економских односа Србије и Косова и помоћи у решавању вишедеценијског конфликта у Источној Европи”, навела је Иванка Трамп у петак на свом твитер налогу.


Ђурић: Споразум у Вашингтону огроман успех Србије


Директор Канцеларије за Косово и Метохију Марко Ðурић изјавио је да је оно што је делегација Србије постигла у Вашингтону изузетан успех, посебно с обзиром на то шта су била очекивања друге стране, те да је споразум за унапређење економских односа Београда и Приштине, заправо и више од тога - то је план који за наше људе на КиМ, али и за целуСрбију ствара могућности за које, каже, нисмо веровали да ће бити достижне.


Ђурић је у изјави из Вашингтона у петак истакао да је на првом сусрету једног председника Србије са председником САД, после много деценија, између осталог, договорено да Приштина у потпуности приступи иницијативи "мини Шенген", који је иницирао председник Александар Вучић, са колегама из региона.


То је, каже, велика вест за Србију с обризом да је наша земља највећи извозник у региону, као и имајући у виду да смо затварањем тржишта наше јужне покрајине изгубили више од пола милијарде евра за само две године.


„То смо сада отклонили и приступање Приштине "мини Шенгену", на које се обавезала, даће кључни замајац овој иницијативи” - рекао је Ðурић.


Он је указао да се САД чврсто подржавају ту иницијативу, што ће, каже, допринети да се и преостале змеље из региона прикључе "мини Шенгену", чиме ће бити многоструко увећана економска корист з Србију.


„Ово је кључна прекретница у реализацији ове, за Србију витално важне иницијативе”, подвукао је Ђурић.


Чадеж: Споразум за нови однос међусобне привредне сарадње


Споразум који је потписан између Београда и Приштине у Белој кући нуди нови однос међусобне привредне сарадње, стварање правог економског простора у којем могу сви да профитирају, слободан проток роба, људи и капитала, као и директну подршку приватном сектору и отварање нових радних места.


То је за Тањуг након потписивања споразума у петак изјавио председник Привредне коморе Србије Марко Чадеж, који је додао да овим споразумом Вашингтон пружа велику финансијску и техничку помоћ Београду и Приштини.


„Што се привреде између Београда и Приштине тиче, ово је веома добар споразум”, оценио је Чадеж и додао да се кроз низ различитих америчких фондова споразумом нуди директна помоћ и подршка.


Чадеж истиче да се споразумом шири и зона "мини-Шенгена", те додаје да ће се сви проблеми који су до сада постојали у међусобној трговини од сада лакше превазилазити. Председник ПКС наглашава да је привреда имала много проблема и наводи да од сада више неће на административним прелазима бити редова камиона и да ће бити олакшан проток не само роба, већ и људи.


„С друге стране, имате отварање канцеларије Америчког развојног фонда који ће директно помагати и бити у директној комуникацији са онима који реализују пројекте, како оне инфраструктурне, тако и оне за подршку привредном сектору”, рекао је Чадеж.


Додаје да ће та канцеларија бити отворена како би се пласман техничке и финансијске помоћи што бржеи и боље реализовао.


Министар спољних послова Србије Ивица Дачић наводи за РТС да се Београд изборио да се из споразума уклони "политички део који је неприхватљив" за Србију - одредбу о међусобном признању. Оцењује да Србија треба да искористи економски део споразума, али није сигуран да ће Приштина испоштовати свој део обавеза. Оценио је да је српска делегација у Вашингтону, на преговорима са Приштином, отклонила из споразума „политички део који је неприхватљив" за Србију, одредбу о међусобном признању.


„Било је покушаја да се у тај економски споразум угура питање статуса. После одбијање наше делегације тај део је избачен из споразума и то је за нас јако битно”, наводи Дачић.


Да је након једностране проглашене независности Косова 2008. организован овакав неки састанак у Америци, каже Дачић, вероватно би у преамбули споразума стајало да је статус малтене решен.


„Ми смо сада на овом састанку то одбили, а без последица да су прекинути ти разговори. На неки начин су се сви сложили да ће се о томе разговарати у будућности”, рекао је министар.


Оцењује да споразумом о нормализацији економских односа нису решени сви проблеми.
„Овим нису решени сви проблеми, нама је остало питање статуса, ми сад не причамо о томе, али биће времена да се и о томе прича. Економски је све супер, за нас је изванредно што је до овога дошло, али ће за месец дана или два месеца да буду нови притисци”, изјавио је и додао да до трајног решења не може да се дође без договора.
„А тог договора нема док Албанци не пристану на компромис. Ако неко мисли да је договор да се натера Србија да призна Косово, то није реално. Тако да ми треба да искористимо време које имамо за ове ствари као што је економија, али ја нисам сигуран да за три месеца поново нешто неће из Приштине да исплива што ће бити спорно без обзира на споразуме. Они су до сада све споразуме прекршили, све су слагали”, оцењује Дачић.


Весић: Вучић и српска делегација у Вашингтону обезбедили економску будућност Србији и региону


Заменик градоначелника Београда и функционер СНС Горан Весић оценио је да се председник Александар Вучић за Косово и Метохију борио патриотски и да је изборио добар споразум за Србију.


„Председник Србије Александар Вучић данас је у Вашингтону, у Белој кући, разговарао са председником Сједињених Америчких Држава Доналдом Трампом и потписао билатерални споразум са САД којим је обезбеђена економска будућност Србије и региона”, оценио је Весић.


Он је оценио да се Вучић за Косово и Метохију борио патриотски и лавовски и да није попустио под притисцима и уценама већ је одбио да потпише независност Косова и изборио је добар споразум за Србију.


„Вучић је донео нашој земљи споразум који штити интересе Србије и обезбеђује економску будућност Србије. Вучић је данас постигао један од најбољих међународних споразума у историји Србије и показао је да је један од највећих српских државника у нашој модернијој историји. Данашњи споразум је победа Србије! То је први позитиван међународни споразум о Косову и Метохији после дуже од једног века српских пораза и повлачења”, поручио је Весић у објави на Фејсбуку.


Нагласио је да је углед председника у међународној заједници тако велики да је само захваљујући томе успео да се данас о Косову и Метохији разговара у Белој кући која је центар светске политике.


„Колико је данас велики успех постигао Александар Вучић довољно је да замислимо да ли је ово било могуће док су Србијом владали Тадић, Јеремић и Ђилас? Тада са Србијом нико није разговарао, нико није хтео да нас чује, а они нису могли да се виде ни са портиром у Белој кући. Данас је велики дан за Србију и регион”, закључио је Весић.
Бечић: Споразум из Вашингтона је веома важан за економију и привреду целог региона
Председник скупштинског Одбора за контролу служби безбедности Игор Бечић истакао је да је председник Вучић још једном показао да само одговорном и мудром политиком можемо нашим грађанима обезбедити бољу и мирну будућност.


„У том смислу споразум из Вашингтона је веома важан са економског и привредног аспекта за цео регион. Овај споразум отвара врата за велике стране инвестиције у наредном периоду, као и за проток робе наших компанија на Косову и Метохији, а самим тим и за запошљавање младих и свеукупан привредни раст. Истовремено овај споразум је веома значајан за унапређење даљи развој наших билатералних односа са Америком - додао је Игор Бечић.


Драган Марковић Палма: Један од најважнијих догађаја у српској историји
Председник Јединствене Србије Драган Марковић Палма оценио је да је ово један од најважнијих догађаја у српској историји.


„Вучић је и политички и економски одбранио Србију, која данас има најбоље односе са Сједињеним Америчким Државама од Тита. Србија је некада имала представнике који су потписивали све што им се стави на сто и нису ни читали документа. Вучић је прочитао сваки зарез, а не свако слово и у крајњем документу није се нашла тачка о покушају, како је било наведено "међусобног признања", што је од суштинског значаја за Србију. Све тачке постигнутог споразума су повољне за Србију”, рекао је Марковић.


Додао је да није било лако одбранити политички и економски Србију у држави која је међу првима признала независност такозваног Косова и чија је бивша власт спонзорисала косовске Албанце.


„Председник Сједињених Америчких Држава Доналд Трамп и његова адмимистрација, захваљујући Александру Вучићу су схватили на најпосреднији начин ко је ко између Београда и Приштине. Велки дан за Србију”, поручио је председник Јединствене Србије.


ГЗС/Курир/ТанјугПошаљите ову вест Вашим пријатељима!
ovde slika


aleksandar vucic vasington

Оставите коментар

Коментари који садрже псовке, увредљиве, вулгарне, шовинистичке или претеће поруке неће бити објављени. Мишљења изнешена у коментарима су приватно мишљење аутора коментара и не одржавају ставове Гласа Западне Србије.

Ваше име:
Ваш коментар:

Спам заштита:

 

Коментари посетилаца (0)

Вест нема коментара.
Будите први који ће коментарисати ову вест!


  


 

© Глас Западне Србије
Жупана Страцимира 9/1, Чачаk
060 5000 150, 032 347 001

Импресум

Статистика сајта:
Прес: 92.714.858 посета
Тренутно на сајту: 51 посетилац(a)