Мистериозно језеро у Драгачеву: Једни се у њему купају, а други га заобилазе 


Nagradni konkurs „Najlepše želje pišu se ćirilicom“              U Srbiji danas do 17 stepeni              Gondola od danas u redovnom režimu rada              Čestitke za nove uspehe i priznanja užičkih gimnazijalaca              Sportske igre mladih od sutra u Ljuboviji              Todorović: studija je pokazala da postrojenje za prečišćavanje otpadnih voda ni na koji način ne ugrožava stanovništvo             

 
Мистериозно језеро у Драгачеву: Једни се у њему купају, а други га заобилазе
Trenutno na sajtu: 399       |       Podeli:
01.02.2020 | 0 коментар(а)



Лучани – У брдовитом Драгачеву опасано густом шумом, на само 17 километара од центра Гуче налази се језеро Голи Камен.
Језеро Голи Камен, фото: РИНА

Ова вештачка акумулација настала је изградњом бране 1990. године и била намењена пре свега за водоснабдевање. Међутим, тој намени језеро никад није служило, па је сада то нетакнута природна оаза између Котраже и Вучковице. 

"Приликом изградње језера кружиле су приче да је на дну језера сакривен опасан нуклеарни отпад који је, како су говорили, стигао из Словеније. Поједини су у то поверавали и њих нема чак ни на обалама, а остали мештани уживају у чистој води и нетакнутој природи. За Драгачевце је овде прави мали рај. Лети је препуно купача из свих околних села”, каже мештанин Вучковице.

Језеро Голи Камен, фото: РИНА

Да нема места било какавим спекулацијама кад је у питању језеро Голи Камен доказ је и изузетно богат рибљи фонд, јер у овој води живе шаран, сом, бабушка, караш, клен, лињак, гргеч и бодорка, а на десетине пецароша управо овде ужива у свом омиљеном хобију.

“Нема простора за било какве спекулације кад је у питању ово језеро. Изграђено је како би се решио дугогодишњи проблем који мештани имају са водом, али због изузетно сушних година ниво је опао, тако да вода са ове акумулације не може да се користи за ове сврхе, већ има искључиво туристички потенцијал. Уређена је и путна инфраструктура како би посетици до ове локације лакше стизали”, рекао је за РИНУ, председник општине Лучани, Миливоје Доловић.

Језеро Голи Камен захвата површину од 7,4 хектара и налази се на 550 метара надморске висине, а водом га снабдевају два потока која теку из ивањичких села Лиса и Луке.

 

ГЗС/РИНА

 

 




PODELI:










Пошаљите ову вест Вашим пријатељима!
ovde slika


DRAGACEVO JEZERO GOLI KAMEN

Оставите коментар

Коментари који садрже псовке, увредљиве, вулгарне, шовинистичке или претеће поруке неће бити објављени. Мишљења изнешена у коментарима су приватно мишљење аутора коментара и не одржавају ставове Гласа Западне Србије.

Ваше име:
Ваш коментар:

Спам заштита:

 

Коментари посетилаца (0)

Вест нема коментара.
Будите први који ће коментарисати ову вест!


 















 


 

© Глас Западне Србије
Жупана Страцимира 9/1, Чачаk
032 347 001
redakcija@glaszapadnesrbije.rs

Импресум

Статистика сајта:
Прес: 157.457.589 посета
Тренутно на сајту: 400 посетилац(a)