Пораст дигиталне агресије међу ђацима 


Nagradni konkurs „Najlepše želje pišu se ćirilicom“              U Srbiji danas do 17 stepeni              Gondola od danas u redovnom režimu rada              Čestitke za nove uspehe i priznanja užičkih gimnazijalaca              Sportske igre mladih od sutra u Ljuboviji              Todorović: studija je pokazala da postrojenje za prečišćavanje otpadnih voda ni na koji način ne ugrožava stanovništvo             

 
Пораст дигиталне агресије међу ђацима
Trenutno na sajtu: 489       |       Podeli:
06.10.2017 | 0 коментар(а)



СОС телефону за помоћ жртвама вршњачког насиља Министарства просвете од почетка ове године до краја

септембра обратило се 310 родитеља и деце. Будући да телефон није радио током распуста, као ни два месеца из организационо-техничких разлога, то значи да је 310 позива стигло за пет месеци. Просечно - два позива дневно!

СОС телефон контактирала је и Кристина Опсеница, просветни радник, чији је син П. О. (12) већ четири године жртва другара у ОШ "Вук Караџић". У међувремену, пошто су "Новости", у понедељак, објавиле причу о мукама овог детета које пада у депресију, стиче отпор према школи, избегава часове физичког на којима доживљава најгоре шиканирање, мајци се јавио разредни старешина и заказао састанак са школским тимом против злостављања и занемаривања.

П. О. је само једно од мноштва деце која трпе насиље. Према истраживањима, свако четврто дете је жртва агресије вршњака, али и сваки четврти учествује у насиљу! Посебно је у порасту насиље у виртуелном свету, преко друштвених мрежа и "вајбер" група. Школа је, каже Биљана Кикић Грујић, главна координаторка Центра за превенцију девијантног понашања код младих, обавезна да реагује и у случају електронског насиља.

Уколико је на првом нивоу, у решавање ће бити укључени родитељи, педагог, психолог, док се на другом и трећем нивоу укључује Тим за превенцију насиља. На трећем нивоу, укључују се и полиција, дом здравља, центар за социјални рад...

- Када је у питању електронско насиље, никада не можемо да предвидимо последице, јер има деце која далеко лошије реагују на шиканирање од вршњака. Зато сваки случај треба схватити озбиљно, јер је Србија већ изгубила три живота због вршњачког насиља - закључује Биљана Кикић Грујић.

Ове недеље на снагу је ступио и нови Закон о основама система образовања и васпитања, у којем су предвиђене озбиљније санкције за насиље у учионици. Казне се крећу од укора, преко премештања ученика у другу школу, до искључења, а новина је васпитно-дисциплинска мера друштвено-корисног и хуманитарног рада. Ако не реагују, последице могу сносити и наставник и директор, а оне иду чак до губљења лиценце.

Алармантни подаци

сваки четврти младић верује да један шамар није насиље, а свака трећа млада особа у Србији, без обзира на пол, сматра да је девојка која носи кратку сукњу и уску мајицу "сама крива" ако је неко нападне. Ови подаци део су истраживања о сексуалном и родно заснованом насиљу међу младима које је у 10 градова спровео Аутономни женски центар.

Извор: Новости, Црњански Спасојевић




PODELI:










Пошаљите ову вест Вашим пријатељима!
ovde slika


Оставите коментар

Коментари који садрже псовке, увредљиве, вулгарне, шовинистичке или претеће поруке неће бити објављени. Мишљења изнешена у коментарима су приватно мишљење аутора коментара и не одржавају ставове Гласа Западне Србије.

Ваше име:
Ваш коментар:

Спам заштита:

 

Коментари посетилаца (0)

Вест нема коментара.
Будите први који ће коментарисати ову вест!


 















 


 

© Глас Западне Србије
Жупана Страцимира 9/1, Чачаk
032 347 001
redakcija@glaszapadnesrbije.rs

Импресум

Статистика сајта:
Прес: 157.446.567 посета
Тренутно на сајту: 490 посетилац(a)