Данас је Огњена Марија 


U Srbiji danas do 17 stepeni              Todorović: studija je pokazala da postrojenje za prečišćavanje otpadnih voda ni na koji način ne ugrožava stanovništvo             

 
Данас је Огњена Марија
Trenutno na sajtu: 477       |       Podeli:
30.07.2017 | 0 коментар(а)



Сви православни верници данас обележавају празник свете велико мученице Марине, у

народу познат као Огњена Марија, која се поштује као борац за хришћанску веру и заштитница жена.Обичај је да се на овај празник, када због велике врућине "гори небо и земља", не раде никакви послови.

У народном предању чувају се примери многих несрећних случајева који су се догодили на данашњи дан, када су се неопрезни пливачи удавили у рекама и језерима. Зато се верује да на Огњену Марију такође треба избегавати купање у "великим водама".

У неким деловима Источне Србије уврежено је мишљење да девојке на овај дан треба да поклоне огледалце младићу који им се свиђа и да ће тај заувек у њих гледати као "у свој одраз у огледалу".

Према хришћанском предању, света велико мученица Марина посечена је мачем у 16. години, у доба цара Диоклецијана.У неким православним црквама слави се као Маргарита Антиохијска, која је пострадала због вере у Христа.

Мошти су јој се налазиле у Цариграду до доласка крсташа, а данас се њена рука налази у светогорском манастиру Ватопеди. У манастиру Свете Марине у Албанији, на планини Лонга изнад Охридског језера, почивају њене чудотворне и свете мошти, које посећују и православни и муслимани.Светитељка се и у источном и у западном сликарству представља са крстом и палмом, симболом мучеништва у рукама, са змајем под ногама и често са кућама у пламену у њеној позадини.

Огњену Марију неке православне породице обележавају као крсну славу.

У црквеном календару празник није обележен "црвеним словом", али се ипак веома поштује и у цркви у народу.

 

Курир




PODELI:










Пошаљите ову вест Вашим пријатељима!
ovde slika


Оставите коментар

Коментари који садрже псовке, увредљиве, вулгарне, шовинистичке или претеће поруке неће бити објављени. Мишљења изнешена у коментарима су приватно мишљење аутора коментара и не одржавају ставове Гласа Западне Србије.

Ваше име:
Ваш коментар:

Спам заштита:

 

Коментари посетилаца (0)

Вест нема коментара.
Будите први који ће коментарисати ову вест!


 















 


 

© Глас Западне Србије
Жупана Страцимира 9/1, Чачаk
032 347 001
redakcija@glaszapadnesrbije.rs

Импресум

Статистика сајта:
Прес: 157.492.512 посета
Тренутно на сајту: 477 посетилац(a)