Од сутра ново попуштање мера 


Danas razvedravanje i prestanak padavina              Todoroviću uručeno prestižno priznanje najboljjeg gradonačelnika u Srbiji, Vučiću specijalna nagrada !             

 
Од сутра ново попуштање мера
Trenutno na sajtu: 575       |       Podeli:
31.05.2020 | 0 коментар(а)



Од сутра, 1. јуна, предвиђено је ново попуштање мера које су претходно донете са циљем сузбијања

коронавируса у Србији. Кризни штаб је одлучио да се дозволи окупљање до 1.000 људи на отвореном простору, укључујући и окупљање публике на спортским догађајима на отвореном. Осим тога, министар просвете Младен Шарчевић најавио је и могућност одласка ђака на екскурзије у Србији.

Попуштање мера прате и одређене препоруке и упозорења епидемиолога.

Епидемиолог и чланица Кризног штаба за сузбијање заразне болести ЦОВИД-19 Дарија Кисић Тепавчевић изјавила је да када је реч о публици на спортским догађајима то није тако бројчано одређено до 1.000 људи, већ да то пре свега зависи од простора где се на отвореном одвијају ти спортски дођађаји.

“Оно што јесте препорука је да буде удаљеност минимум један метар између навијача. То би практично значило да је једно место слободно између навијача”, рекла је Кисић Тепавчевић.

“На отвореном, поготову у овом периоду године, знатно је смањен ризик од преношења овог вируса и сада на свакоме је лична процена да ли то представља ризик за њега да се зарази”, додала је она.

Када су у питању затворени простори, још постоји максимум дозвољених сто људи, али истиче да је већина земаља сада повећала тај број.

“Ту зависи од квадратуре простора, јер не може да буде униформан број без обзира колика је величина те просторије и ту ће сигурно да се иде у попуштање свих мера, јер опет напомињемо да сада знамо да је вирус ту, могуће да ће он да буде са нама дуго и да морамо да научимо да живимо са њим и да научимо да мислимо да је он ту”, рекла је Кисић Тепавчевић.

Одлуку Министарства просвете да дозволи извођење раније планираних екскурзија и наставе у природи, епидемиолог Зоран Радовановић сматра мало преурањеном, али и храбром.

“Вероватно се имало у виду да се неће већ првих дана јуна кренути на екскурзије већ да ће се путовања реализовати за месец дана”, рекао је Радовановић.

У допису Министарства просвете основним и средњим школама у који је лист Данас имао увид, пише да планиране екскурзије и наставе у природи могу да се реализују од 1. јуна до 31. августа, поштујући мере безбедности и заштите у складу са препорукама надлежних институција које су на снази у време извођења путовања. Матуранти средњих школа не могу да путују у иностранство, већ само у Србији.

“Надамо се да ће број оболелих бити све мањи, моја прогноза је да ће средином јуна бити између нула и пет, али ја не бих доносио тако унапред одлуке јер епидемиолошка ситуација може и да се промени. Од 3. маја до пре два дана, само два пута је број новооткривених случајева био испод 50, то је још врло ровита епидемиолошка ситуација, а 1. јун је одмах иза ћошка. Вероватно се има на уму да код младих, ако се заразе, болест лако пролази, али са њима ће путовати и њихови наставници коју су средовечни. Сем тога, ученици ће кад се врате вероватно донети неке поклоне бакама и декама, причати им како су се провели…Ту постоје ризици и бојим се да је одлука мало преурањена”, рекао је Радовановић.

ГЗС/ Недељник.рс




PODELI:










Пошаљите ову вест Вашим пријатељима!
ovde slika


korona mere popustanje okupljanje

Оставите коментар

Коментари који садрже псовке, увредљиве, вулгарне, шовинистичке или претеће поруке неће бити објављени. Мишљења изнешена у коментарима су приватно мишљење аутора коментара и не одржавају ставове Гласа Западне Србије.

Ваше име:
Ваш коментар:

Спам заштита:

 

Коментари посетилаца (0)

Вест нема коментара.
Будите први који ће коментарисати ову вест!


 















 


 

© Глас Западне Србије
Жупана Страцимира 9/1, Чачаk
032 347 001
redakcija@glaszapadnesrbije.rs

Импресум

Статистика сајта:
Прес: 157.318.793 посета
Тренутно на сајту: 576 посетилац(a)