Патријарх Иринеј на молебану: Само нам Бог може помоћи, жеља црногорске власти је да разбије српство и СПЦ 


Oblačno, povremeno sa kišom, temperatura do 16 stepeni              Srpska pravoslavna crkva i vernici danas obeželavaju dan posvećen Prepodobnom Vasiliju Ispovedniku              Ubijen muškarac u Preljini              Cena jaja na pijacama od 15 do 35 dinara             

 
Патријарх Иринеј на молебану: Само нам Бог може помоћи, жеља црногорске власти је да разбије српство и СПЦ
Trenutno na sajtu: 1397       |       Podeli:
27.01.2020 | 0 коментар(а)



Београд - У Београду је јуче одржана још једна литија у знак подршке одбрани српских

светињама у Црној Гори. Пред више од десет хиљада људи, који су се окупили испред Храма Св. Симеона Мироточивог, молебан је служио патријарх српски Иринеј.

Говор његове светости патријарха Иринеја, преносимо у целости:

– Велики проблем је снашао наш народ, односно светиње у Црној Гори, и само нам Бог може помоћи да их одбранимо и сачувамо. Није у питању само поглаварство Црне Горе, већ једна огромна мрачна и паклена сила се налази иза њихових леђа, а они само вредно и предано извршавају туђу вољу. Да разбију српство, да разбију и ослабе Српску православну цркву. То им је главни задатак а све ово друго је мање важно. Никада нико није помислио да ћемо доћи у прилику да бранимо Србе од Срба, да бранимо цркву нашу од бивших Срба и бивших светосаваца. Дигли су руке своје безбожнена највеће светиње рода нашега, на свете светиње наше у Црној Гори, на светињу Светог Василија Остроског, највећег светитеља и чудотворца у читавом православном свету, на Светог Петра Цетинскога који целим телом лежи на Цетињу, хоће да их избаце са Цетиња и из Црне Горе и прихвате неку назови цркву коју води један расчињени поп- истакао је патријарх.

Није га расчинила црква српска, расчинила га је црква Цариградска. Лишење чина и нажалост жељом и вољом неких из Црне Горе њега су изабрали да ствара и представља светосавску српску православну цркву. О Боже, шта све овај народ неће доживети! Да води цркву онај који нема никакве заједнице са црквом и да организују цркву они који ни Бога у души немају а хоћеда имају неку своју црногорску цркву. Наша црква је Христова, црква духа светога коју Господ води од њеног оснивања до дана данашњега. И они су дигли руку на Божанско дело. Хоће да светиње наше у Црној Гори лише имовине своје, а заборављају да је црква у Црној Гори и створила њу. Да није било цркве, не би било ни Црне Горе. А они данас хоће да је униште, јер је то намера и циљ оних који данас представљају Црну Гору. Овакво безакоње и нечовечно и нехумано дело верујем да овај свет није запамтио. Чине оно што ни турци за 500 година нису урадили. Данас су узели улогу турака да униште наше светиње у Црној Гори и узму њену земљу. То није чинио ни систем кога смо се ослободили и који је узимао имања манастирска, али је и несто остављао цркви, а они хоће све да узму, да те светиње затворе, да српски народ не долази к њима, да се моли и клања свецима.

Искушење је велико, можда је наша снага мала али наше молитве нису, зато све наше проблеме Богу препустамо. Нико није добио борбу против Бога и цркве па неће ни они. Ми овако сабрани овде Богу се обраћамо и препуштамо му да реши велики проблем његове цркве. Ово што се дешава ових дана у Црној Гори је једно велико чудо. Земља која је била заспала порбуђена је делом народа у последње време, монаштвои свештеници су били присутни, али да цела Црна Гора устане и пробуди се као што је случај данас заиста је велико Божије чудо. Маса народа се подигла из свих градова, да каже безбожницине чините то што сте наумили, изгубићете битку и ми се молимо Богу да их господ приведе покајању, да их опомене и да се врате свом народу и цркви. Па шта је Црна Гора без Србије? Па највеће мудре главе у Црној Гори су живеле српством. Свети Петар Цетињски, Свети Василије Острошки, а да не говоримо о великом Његош укоји није могаода замисли свој живот без српства и Србије. А данас слушају људе и идеје изван Црне Горе и Србије, коме смета јединство тога народа и једина црква у том народу. Желе да је одвоје и униште, то је паклена намера и ђавољи план. И зато се и надамо, а господ то неће дозволити. Пробудила се Црна Гора и оно што Његош каже удар нађе искру у камену- нагласио је Иринеј.

ГЗС/ Вечерње новости




PODELI:










Пошаљите ову вест Вашим пријатељима!
ovde slika


Оставите коментар

Коментари који садрже псовке, увредљиве, вулгарне, шовинистичке или претеће поруке неће бити објављени. Мишљења изнешена у коментарима су приватно мишљење аутора коментара и не одржавају ставове Гласа Западне Србије.

Ваше име:
Ваш коментар:

Спам заштита:

 

Коментари посетилаца (0)

Вест нема коментара.
Будите први који ће коментарисати ову вест!


 















 


 

© Глас Западне Србије
Жупана Страцимира 9/1, Чачаk
032 347 001
redakcija@glaszapadnesrbije.rs

Импресум

Статистика сајта:
Прес: 157.990.919 посета
Тренутно на сајту: 1398 посетилац(a)