Ужички гирос са свињским печењем специјалитет Златиборског краја 


Nagradni konkurs „Najlepše želje pišu se ćirilicom“              U Srbiji danas do 17 stepeni             

 
Ужички гирос са свињским печењем специјалитет Златиборског краја
Trenutno na sajtu: 663       |       Podeli:
27.10.2022 | 2 коментар(а)



Ужице - Поред чувене комплет лепиње на трпези у Златиборском крају појавио се и ужички гирос,



једино што их повезује, а уједно и удаљава од грчког је претоп, и то не било који већ онај препознатљиви какав само има у граду на Ђетињи.

Фото: ГЗС

Када је имао идеју да у своју печењару унесе неки новитет, Марко Бонџулић није ни слутио да ће његови суграђани, али и мештани из осталих делова Србије бити одушевљени новим специјалитетом.

Марко Бонџулић  Фото: ГЗС

„Када смо отворили печењару хтели смо да убацимо још нешто поред пецења што би било занимљиво људима и онда смо дошли на идеју да правимо сендвиче са свињским пецењем. Одлучили да се то зове гирос, посто је тако ситно исецкано месо карактеристично за овај грчки специјалитет. Људима се допао, не само суграђанима, већ и онима који долазе из околине или пролазе кроз Ужице, обавезно сврате да купе сендвич”, рекао је Марко Бонџулић.

За Ужицанине који су навикли на јаку храну, овај најновији специјалитет постао је незаменљив, ипак ни на једном другом месту не прави се тако добар као у Марковој пецењари.

Фото: ГЗС

„У овом гиросу све је домаће, из нашег краја, па тако и главни састојак. Он има неки свој посебан укус, у шерпу иде месо од пута ситно исечено, где се додаје цист свињски претоп и даље се то крцка на свој нацин. За један сендвич није потребно више од минут уколико су сви састоји припремљени. Истина је да су пробали да нас копирају, али нису успели, људи свуда пробају, али се врате код нас”, каже Бондзулић.

Ужичани, али и сви они коју дођу са стране и пробају овај специјалитет, мало је рећи да су одушевљени.

Фото: ГЗС

„Гирос је одличан, пробала сам да га направим код куће, али није могуће да буде добар као овај, зато се увек одлучим да ипак дођем овде и купим га”, рекла је Ужичанка.

Нови специјалитет у Златиборском крају изгледом и укусом уопште не подсећа на грчки гирос, али прети да постане озбиљна конкуренција чувеној комплет лепињи.

 

ГЗС

 




PODELI:










Пошаљите ову вест Вашим пријатељима!
ovde slika


giros uzice brend

Оставите коментар

Коментари који садрже псовке, увредљиве, вулгарне, шовинистичке или претеће поруке неће бити објављени. Мишљења изнешена у коментарима су приватно мишљење аутора коментара и не одржавају ставове Гласа Западне Србије.

Ваше име:
Ваш коментар:

Спам заштита:

 

Коментари посетилаца (2)

  • BG

    Pre 10 godina sam na trubi u Guci jeo ovo kod jednog pecenjara necu reci ime da ne bude da dajem reklamu. Samo cu reci da je lik iz volta diznija
  • Mićo

    Ovo je priča koju ste radili pre pola godine. Nestaje ideja ili fora ljudi su glupi.. Brzo zaboravljaju?



  •  















     


     

    © Глас Западне Србије
    Жупана Страцимира 9/1, Чачаk
    032 347 001
    redakcija@glaszapadnesrbije.rs

    Импресум

    Статистика сајта:
    Прес: 157.392.069 посета
    Тренутно на сајту: 670 посетилац(a)