Изградњом гондоле Златибор ће постати српски Давос 


Oblačno, povremeno sa kišom, temperatura do 16 stepeni              Srpska pravoslavna crkva i vernici danas obeželavaju dan posvećen Prepodobnom Vasiliju Ispovedniku             

 
Изградњом гондоле Златибор ће постати српски Давос
Trenutno na sajtu: 622       |       Podeli:
05.02.2019 | 0 коментар(а)



Златибор - Поглед с врха Торника, слажу се многи који су тамо били, пружа право уживање

и одмор за очи и душу.

"Голд гондола Златибор учиниће ту лепоту приступачнијом, јер још увек до тамо може стићи само пешке, колима, или успињачком, па се велики број гостију Златибора задовољава само погледом на планински врх", казала је директорка златиборске "Голд гондоле" Бојана Божанић.

Слике прелепих златиборских предела остају вечно у памћењу свих којих су боравили на овој планини. Баш као и предели у којима је смештен швајцарски градић Давос, познат по смучарском центру и Светском економском форуму који се сваког јануара одржава у њему.

Златибор је такође сваке године домаћин учесницима бројних скупова који окупљају домаће и стране стручњаке. Многи од њих боравили су и у Давосу, где су уживали у вожњи тамошњом гондолом.

Управо је гондола, уз све остало што једна од најлепших балканских планина пружа гостима, та у чему могу да се надмећу српски Златибор и швајцарски Давос.

Божанић је мишљења да ће Златибор, када буде завршена Голд гондола, по атрактивној туристичкој понуди да претекне многа светски позната планинска места, међу којима је и надалеко чувени Давос.

"До скијалишта Мадриса у Давос Клостерсу, на коме је љубитељима зимских спортова за скијање и сноубординг на располагању више од 53 километра стаза, стиже се и гондолском жичаром. Ова гондола у многочему се разликује од златиборске. Пре свега, у дужини. Док је дужина гондола у Давосу 2.279 километара, Голд гондола биће дуга девет километара, и самим тим најдужа на свету. Вожња златиборском панорамском гондолом, од почетне станице до врха Торника, на 1496 метара надморске висине, трајаће 25 минута. Брзина вожње биће шест метара у секунди, а у 55 засебних кабина са по 10 места превозиће 600 путника на сат. Максималан капацитет Голд гондоле на Златибору је 90 кабина и 1000 путника на сат", прецизирала је Божанић.

Она је подсетила да гости Давоса до смучарских терена на висини од 1.888 метара гондолом стижу за 10 минута. Возећи брзином од четири метра у секунди, давоска гондола може да превезе 800 путника на сат.

Док гости Давоса могу да удишу свеж планински ваздух, посетиоцима Златибора пружа се додатна могућност. Док се гондолом пењу ка врху, удисаће мешавину планинског и морског ваздуха, што је још једна специфичност Златибора.

У благодети ове српске ваздушне бање увериће се сви они који овде дођу. Голд гондола која се гради, захваљујући својим специфичностима постаће занимљива и љубитељима планина широм Европе јер ће им пружати могућност да, лебдећи изнад врхова златних борова, ни на небу ни на земљи, уживају у јединственом погледу на чаробне пределе Златибора.

 

Глас западне Србије




PODELI:










Пошаљите ову вест Вашим пријатељима!
ovde slika


zlatibor gondola davos planina

Оставите коментар

Коментари који садрже псовке, увредљиве, вулгарне, шовинистичке или претеће поруке неће бити објављени. Мишљења изнешена у коментарима су приватно мишљење аутора коментара и не одржавају ставове Гласа Западне Србије.

Ваше име:
Ваш коментар:

Спам заштита:

 

Коментари посетилаца (0)

Вест нема коментара.
Будите први који ће коментарисати ову вест!


 















 


 

© Глас Западне Србије
Жупана Страцимира 9/1, Чачаk
032 347 001
redakcija@glaszapadnesrbije.rs

Импресум

Статистика сајта:
Прес: 157.951.310 посета
Тренутно на сајту: 620 посетилац(a)