Како је настала радња „Добрица Лазовић, поткивач Гојна Гора” 


Oblačno, povremeno sa kišom, temperatura do 16 stepeni              Srpska pravoslavna crkva i vernici danas obeželavaju dan posvećen Prepodobnom Vasiliju Ispovedniku              Ubijen muškarac u Preljini              Cena jaja na pijacama od 15 do 35 dinara              Na koji parfem želite da mirišete ovog proleća?              Na koji parfem želite da mirišete ovog proleća?             

 
Како је настала радња „Добрица Лазовић, поткивач Гојна Гора”
Trenutno na sajtu: 712       |       Podeli:
02.09.2020 | 0 коментар(а)



Гојна Гора – Како су житељи западне Србије текли динар за себе и укућане, оснивали радње и плаћали обавезе Краљу и држави,
Оригинал Овлашћење о оснивању радње, фото: ГЗС

сведочи и један сачувани документ из 1939. године. Потиче из Гојне Горе на западу данашње општине Горњи Милановац, где је мештанин Добрица Лазовић основао своју поткивачку радњу.

У овлашћењу које је издало Среско начелство у оближњој Пожеги као надлежно, наводи се да је назив радње „Добрица Лазовић, поткивач Гојна Гора”, да је седиште у општини Гојна Гора бановине Дринске и да је за овај поступак платио таксу од 50 динара која је „наплаћена и прописно поништена”. Овлашћење је, како је тадашњи закон Краљевине Југославије налагао, на истом листу састављено у оба писма (ћирилица, латиница) а потписали су га обртни референт и пристав надлештва одговорног.

Осамдесетих прошлог века Гојна Гора је имала 1.084 становника и село је по бројности тада било четврто у општини Горњи Милановац (укупно 63 насеља), иза Прањана, Рудника и Брђана. По најновијем попису из 2011. године Гојна Гора имала је 610 житеља.

У овом селу рођени су Арсеније Лома (око 1778 — Брусница, 1815), војвода Качерски, и Јевто Јевтовић(1892—1977), редов Српске војске који је, при повлачењу у Првом светском рату преко Албаније, на леђима пренео брдски топ и донео га у Драч.

ГЗС

 




PODELI:










Пошаљите ову вест Вашим пријатељима!
ovde slika


gojna gora potkivac radnja

Оставите коментар

Коментари који садрже псовке, увредљиве, вулгарне, шовинистичке или претеће поруке неће бити објављени. Мишљења изнешена у коментарима су приватно мишљење аутора коментара и не одржавају ставове Гласа Западне Србије.

Ваше име:
Ваш коментар:

Спам заштита:

 

Коментари посетилаца (0)

Вест нема коментара.
Будите први који ће коментарисати ову вест!


 















 


 

© Глас Западне Србије
Жупана Страцимира 9/1, Чачаk
032 347 001
redakcija@glaszapadnesrbije.rs

Импресум

Статистика сајта:
Прес: 158.068.736 посета
Тренутно на сајту: 713 посетилац(a)