Историјски успех српске иноваторке и њених ученика, освојена златна медаља на такмичењу у Хрватској 


U Srbiji danas oblačno, mestimično kiša              Razlog havarije je obrušavanje zemlje, evo do kada će biti rešen problem sa vodom u Aveniji              Sutra Forum poslodavaca u Čačku, 10. maja u Gornjem Milanovcu              SNS Čačak - Čačanska opozicija ko pile u kučinama             

 
Историјски успех српске иноваторке и њених ученика, освојена златна медаља на такмичењу у Хрватској
Trenutno na sajtu: 528       |       Podeli:
20.05.2022 | 0 коментар(а)



Ивањица - За професорку технике и информатике из Ивањице, Милкицу Костић Златић,
Фото: РИНА

чула је читава Србија али и регион, јер је она једина жена у нашој земљи која је направила два робота и руши предрасуде кад су иновације из области вештачке интелигенције у питању. Са својим роботима Хелгом и Ло учествовала је на Међународном такмичењу иновација "Инова" у Загребу и ова Српкиња одувала је конкуренцију освојивши златну медаљу.

Фото: РИНА

"У Загребу на "ИНОВИ" показали смо нашу памет и наше знање. Иначе, активно учествујем у активностима промоције и популаризације науке међу децом. Било је укупно пријављено 293 иновације и такамичење је било рангирано на основне, средње школе и факултете. Жири, који је оцењивао радове ученика са великим одушевљењем је упознао наше роботе „Хелгу и Ло“ који раде захваљујући вештачкој интелигенцији и вештачким чулима и окитили смо се за нас веома важним златом", каже за РИНУ Милкица.

Са њом су на овом престижном такмичењу били и Иван Топаловић ученик 7. разреда и Катарина Лојаница ученица 8. разреда Основне школе из Ивањице. Они су најбољи доказ да сва ангажованост и пожртвованост коју професорка Костић Златић улаже у рад са њима и те како дају резултат. Роботи Хелга и Ло покорили су Загреб.

"Робот „Хелга“ је аутоматизована технолошка иновација која подсећа на хуманоидног робота, који интерактивно могу да комуницирају са људима из свог окружења. Функционише захваљујући вештачкој интелигенцији за децу и вештачким чулима. Може бити асистент-сарадник наставнику у настави и користи синтетизован говор, а њом се управља бежично на даљину преко рачунара, таблета или мобилног телефона помоћу интерфејса. Њена сестра близнакиња робот „Ло“ такође подсећа на хуманоидног робота и обавља неке радње које сличе радњама човека. Може да прича на различитим језицима користећи синтетизован говор, помера рукеу зглобу лакта , помера главу,, пева, комуницира са људима и даје одговоре на постављена питања", појашњава своје изуме професорка Костић Златић.

Међународно такмичења иновација у Загребу се одржава већ 22 године, а српски предстваници су при одласку имали велику подршку Кабинета премијерке Ане Брнабић, Института за вештачку интелигенцију и проф. доктора Бранислава Кисачанина, НТП-а Чачка и Општине Ивањица.

"Свака подршка нам много значи и откако је дошло до такве сјајне сарадње у Основним школама се активно прича о вештачкој интелигенцији за децу. Очекујемо и наредна такмичења и још успеха на даљем раду", поручује српска иноваторка.

 

 

ГЗС/РИНА




PODELI:










Пошаљите ову вест Вашим пријатељима!
ovde slika


Оставите коментар

Коментари који садрже псовке, увредљиве, вулгарне, шовинистичке или претеће поруке неће бити објављени. Мишљења изнешена у коментарима су приватно мишљење аутора коментара и не одржавају ставове Гласа Западне Србије.

Ваше име:
Ваш коментар:

Спам заштита:

 

Коментари посетилаца (0)

Вест нема коментара.
Будите први који ће коментарисати ову вест!


 















 


 

© Глас Западне Србије
Жупана Страцимира 9/1, Чачаk
032 347 001
redakcija@glaszapadnesrbije.rs

Импресум

Статистика сајта:
Прес: 157.944.523 посета
Тренутно на сајту: 529 посетилац(a)