Скоро 16 хиљада незапослених на подручју пријепољске филијале 


Oblačno, povremeno sa kišom, temperatura do 16 stepeni              Srpska pravoslavna crkva i vernici danas obeželavaju dan posvećen Prepodobnom Vasiliju Ispovedniku              Ubijen muškarac u Preljini              Cena jaja na pijacama od 15 do 35 dinara              Na koji parfem želite da mirišete ovog proleća?              Na koji parfem želite da mirišete ovog proleća?             

 
Скоро 16 хиљада незапослених на подручју пријепољске филијале
Trenutno na sajtu: 452       |       Podeli:
03.03.2019 | 0 коментар(а)



Пријепоље - На евиденцији пријепољске Филијале Националне службе за запошљавање, која обухвата општине Нова Варош, Прибој, Пријепоље и Сјеницу,

налази се 15.700 људи, што је за десетак одсто мање него крајем децембра 2017. године.

Највише незапослених је у Сјеници – готово 5.000 , следе Прибој са укупно 4.511 и Пријепоље са 4.320, док у Новој Вароши на посао чекају 1.864 наша суграђанина.

Према подацима пријепољске Филијале НСЗ, од укупног броја незапослених на нововарошком тржишту рада, највише је оних без квалификација и са трећим степеном стручне спреме – укупно их је 1.242. За послом трага и 416 свршених средњошколаца, осморо их је са петим, а 107 са шестим степеном стручне спреме. Са факултетском дипломом седмог степена на радну књижицу чека њих 81.

– Број незапослених у Новој Вароши је крајем децембра прошле године био мањи за 4,3 одсто у односу на исти период 2017. Незапослена лица са овог подручја учествују са 11,92 процента у односу на укупан број незапослених на територији коју покрива Филијала са седиштем у Пријепољу – каже Александар Стикић из пријепољске Филијале НСЗ. Он истиче да су од укупног броја незапослених Нововарошана 952 жене, да њих 309 чека прво запослење, а да су на евиденцији 1.562 лица која су раније била радно ангажована и на радну књижицу чекају дужи период.

Стикић износи и податак да су током прошле године послодавци највише интересовања исказали за радницима текстилне струке – шивачи, ткачи, прелци, потом прехрамбене индустрије (пекари, месари, млекари), металске струке (заваривачи, оператери на ЦНЦ машинама, бравари), као и хемијској индустрији (пластичари), а посебно је потрага за куварима и конобарима.

„Специфичност Нове Вароши у односу на суседне општине могла би бити иначе слабија заинтересованост послодаваца за пријем нових радника“, сматра Александар Стикић.

Према евиденцији НСЗ , у Пријепољу су од 4.320 незапослених 2.120 жене. Највише их је са трогодишњом средњом школом -1.492, следе они са завршеном осмољетком -њих 1.219, док на запослење чека и 1.138 особа које су завршиле четворогодишњу средњу школу. Међу незапосленима је и 392 високо образованих лица односно 165 са шестим степеном и 227 са седмим степеном стручне спреме.

У Прибоју је укупно 4.511 незапослених на евиденцији, од чега су 2.332 припаднице женског пола односно близу 52 одсто. И у овој општини без радне књижице највише је оних без квалификација и са трећим и четвртим степеном стручне спреме, а на посао чека чак 429 високо образованих. Најтежа ситуација је у Сјеници. На евиденцији тамошњег тржишта рада налази се 4.995 лица. Чак 2.408 њих има завршену само основну школу, док је са завршеном средњом школом њих 1.281. Са шестим и седмим степеном их је 304.

Подаци, међутим , показују да је општа слика на пољу запошљавања у овом делу Србије ипак боља у односу на неки ранији период. Крајем 2017. на евиденцији пријепољске Филијале НСЗ било је близу 17.000 незапослених у ове четири општине, што је за око 1.500 лица више него крајем прошле године. Највећи проблем и даље је немогућност запошљавања лица старијих од пет деценија живота, али и млађих од 30 година. У те категорије људи без запослења спадају и корисници новчане социјалне помоћи, особе са инвалидитетом , као и Роми.

– Локална самоуправа је свесна сложености проблема недостатка посла, те већ дужи период из општинског буџета издваја значајна средства за подстицај запошљавања, много више него општине у окружењу. За мере локалне политике запошљавања у периоду од 2009. до краја 2018. из општинске касе утрошена су средства од око 144.000.000 динара – наглашава Предраг Шапоњић, председник општинског Савета за запошљавање. Он подсећа да су захваљујући спровођењу више програма предвиђених Локалним акционим планом запошљавања, лане биле ангажоване 102 особе са тржишта рада. За програме јавних радова, стручне праксе, субвенција за запошљавање и подстицај теже запошљивих категорија незапослених из општинског буџета утрошено је око 10.000.000 динара, а из државне касе 7,5 милиона динара.

Општина Нова Варош ће и током ове године наставити са трендом улагања на пољу отварања нових радних места. За реализацију мера запошљавања буџетом за 2019. опредељено је 8,5 милиона динара, а које ће се од њих спровести и са коликим износом средстава, знаће се ускоро, одмах након конкурса НСЗ , а потом усаглашавања локалних са националним програмима. Оно што се зна да ће се у локалној управи и ове године определити за програм јавних радова, јер је он у пракси показао најбоље ефекте.

ГЗС/ Данас




PODELI:










Пошаљите ову вест Вашим пријатељима!
ovde slika


nezaposlenost

Оставите коментар

Коментари који садрже псовке, увредљиве, вулгарне, шовинистичке или претеће поруке неће бити објављени. Мишљења изнешена у коментарима су приватно мишљење аутора коментара и не одржавају ставове Гласа Западне Србије.

Ваше име:
Ваш коментар:

Спам заштита:

 

Коментари посетилаца (0)

Вест нема коментара.
Будите први који ће коментарисати ову вест!


 















 


 

© Глас Западне Србије
Жупана Страцимира 9/1, Чачаk
032 347 001
redakcija@glaszapadnesrbije.rs

Импресум

Статистика сајта:
Прес: 158.112.223 посета
Тренутно на сајту: 452 посетилац(a)