Због врућине краве дају мање млека 


U Srbiji danas oblačno, mestimično kiša             

 
Због врућине краве дају мање млека
Trenutno na sajtu: 390       |       Podeli:
11.07.2017 | 0 коментар(а)



Чачак - Високе темепературе, које ових дана владају у Србији, код млечних крава могу довести до температурног шока, смањења млека, али и проблема са плодношћу.



У шталама на фарми породице Левајац у чачанском селу Бечањ, налази се више од 30 грла говеда. На температурама већим од 25 степени, краве мање конзумирају храну и мање дају млека, а све због напора да расхладе тело.

"Млека је мање због врућине и то од 20 до 30 одсто. Тренутно се неколико крава не музе због телади, али дневно дају између 180 и 200 литара млека. Међутим, у седам до десет дана једна крава добије и маститис, а то млеко онда мора да се просипа. Слабије једну, доста пију воде, због чега су протеини и масноћа лошији", каже власник фарме Милош Левајац.

Осим смањене количине млека, али и проблема са плодношћу, врућине могу довести и до температурног шока, па су фармери принуђени да се на разне начине довојају како би расхладили животиње.

"Дешавало се да и стока колабира, као и људи на овим врућинама. Некад узмем и попрскам их хладном водом и тако их расхлађујем", објашњава Левајац.

Ветеринар бресничке станице "Ветеринарија", Миленко Станишић, каже да у врелим данима, једна крава може дневно да попије и до 150 литара воде.

"Због врућине музне краве дају од 30, па чак и до 50 одсто млека мање", објашњава Станишић.

Ветеринари фармере саветују да проветравају штале, обезбеде доста свеже воде, али и да избегавају храњење стоке у најтоплијем делу дана.

"Фармере саветујемо да убаце вентилаторе у штале, који ће појачати струјање ваздуха, али исто тако обезбедити доста свеже пијаће воде. Важно је и избегавати храњење животиња у подне кад су највеће врућине, већ то треба чинити ујутру или увече због бољег преживања", истакао је Станишић, додајући да се не препоручује квашење, јер се на тај начин повећава влажност ваздуха.

Пољопривредни стручњаци истичу да је оптимална температура за млечне краве од 10 до 15 степени.

Глас западне Србије/Агро прес

Прилог ГЗС емитован у Националном дневнику ТВ Пинк (од 10:46 до 12:53)




PODELI:










Пошаљите ову вест Вашим пријатељима!
ovde slika


Оставите коментар

Коментари који садрже псовке, увредљиве, вулгарне, шовинистичке или претеће поруке неће бити објављени. Мишљења изнешена у коментарима су приватно мишљење аутора коментара и не одржавају ставове Гласа Западне Србије.

Ваше име:
Ваш коментар:

Спам заштита:

 

Коментари посетилаца (0)

Вест нема коментара.
Будите први који ће коментарисати ову вест!


 















 


 

© Глас Западне Србије
Жупана Страцимира 9/1, Чачаk
032 347 001
redakcija@glaszapadnesrbije.rs

Импресум

Статистика сајта:
Прес: 157.820.294 посета
Тренутно на сајту: 390 посетилац(a)