Србија један од четири стуба Путинове уније 


Oblačno, povremeno sa kišom, temperatura do 16 stepeni              Srpska pravoslavna crkva i vernici danas obeželavaju dan posvećen Prepodobnom Vasiliju Ispovedniku              Ubijen muškarac u Preljini              Cena jaja na pijacama od 15 do 35 dinara             

 
Србија један од четири стуба Путинове уније
Trenutno na sajtu: 878       |       Podeli:
26.10.2019 | 0 коментар(а)



Игор Николајевич Панарин, човек којег руски медији називају главним стратегом Кремља, а западни Путиновим Макијавелијем

јер непогрешиво прогнозира (кажу и усмерава) кретања на међународној сцени, означио је Србију као један од четири главна стуба велике Евроазијске уније.

Те 2015, када је Панарин ово исписао, све је деловало као научна фантастика с обзиром на то да је тај велики савез био тек у повоју (он га је најавио и 2006, много пре оснивања), али се на његово предвиђање може гледати сасвим другим очима након што је у петак у Москви наша делегација потписала са Евроазијском унијом (ЕАЕУ) споразум о слободној трговини и ушла на тржиште од 185 милиона људи (Русија, Белорусија, Казахстан, Јерменија, Киргистан).

- Београд видим као престоницу велике балканске конфедерације, која би обухватала све балканске државе, могуће и Мађарску. Балкански вектор и Београд требало би да буду веза с малом Азијом - поручио је Панарин, који је пре неколико дана објаснио значај споразума Београда и Путинове уније:

- Потписивање споразума Србије и ЕАЕУ о стварању зоне слободне трговине отвара могућности за трговинске, економске и инвестиционе односе са свим државама ЕАЕУ, а пре свега с Русијом. Почетком октобра 2019, на самиту у Јеревану, лидери ЕАЕУ одобрили су споразум са Сингапуром и очекује се прикључење Индије и Ирана. То је смер ка претварању Србије у кључну земљу на Балкану. Ту је и гасовод „Турски ток", који пролази 402 километра кроз Србију.

Како је навео Пенарин, Евроазијска унија би се могла представити као глобални руски геополитички развојни пројекат у 21. веку.

- ЕУ је у системској кризи, а излазак Велике Британије један је од показатеља најтеже кризе на више нивоа. Обездуховљена ЕУ, с процесима дехристијанизације, потирања националног идентитета, разарања породице, духовних и моралних вредности има тужну будућност. Мађарска је једина држава ЕУ која у уставу помиње хришћанске вредности. Своју прогнозу сматрам вероватном, Београд на челу Балканске конфедерације, која може обухватити и Мађарску - подвлачи Панарин.

Аналитичар Драгомир Анђелковић у изјави за Српски телеграф истиче да је највећа потврда српско-руског пријатељства то што је недуго након посете Дмитрија Медведева Београду у истом дану потписан споразум са Евроазијском унијом и С-400 се налази у нашој земљи:

- Тешко је прогнозирати да ли је то што је рекао Панарин реално или не. Оно што је за нас реално то је да се много озбиљније интегришемо са Евроазијском унијом него у неком претходном периоду. С-400 је једна врста симбола подршке Србији, нек сада неко бомбардује Србију или нам прети, потпуно је јасно да би то био сукоб и с Русијом.

Према речима новинара Јакше Шћекића, стручњака за спољну политику, Европа се после Макронове велике грешке самоискључила, бар што се нас тиче:

- Албанија и Северна Македонија су добиле црвено светло, а Србија и Црна Гора жуто светло и сад се створио вакуум и предстоји велика борба између Вашингтона и Москве ко ће да уђе у њега и да се позиционира. Русија је сада много активнија, узмите ово учешће на војној вежби, узмите уговор са Евроазијском унијом.


Четири престонице Путинове уније (по прогнози Панарина)
САНКТ ПЕТЕРБУРГ
- Путинов град, тамо је студирао и почео каријеру
- После Москве други је по броју становника и други по важности економски, индустријски, научни и културни центар Русије
- Важан траснпортни и трговачки центар, на стратешки кључном географском положају

КИЈЕВ (УКРАЈИНА)
- важна због плодног земљишта, као и изласка на Црно море
- велики број становника Украјине су Руси, тренутно је на снази антируска власт, али то доскора није било тако и могло би се у догледно време поремити
- Кијев је седиште руске духовности, велико православно светилиште, преко Кијевско-печерске царске лавре

АЛМАТИ (КАЗАХСТАН)
- један од основних фронтова за сучељавање са Кином
- током 20. века Казахстан је био место многих совјетских пројеката, као што су Хрушчовљева "Девичанска поља", космодром у Бајконуру, са ког и сада руске летелице полећу у свемир, као и полигон у Семипалатинску, примарна совјетска локација за тестирање нуклеарног оружја
- има ракетни систем интегрисан са Русијом

БЕОГРАД (СРБИЈА)
- карика између Русије и Запада на Балкану, идеалан геостратешки положај
- економска спојница сарадње између ЕУ и Евроазијске економске уније
- историјско пријатељство двеју земаља, заједничка вера

ГЗС/Телеграф

 




PODELI:










Пошаљите ову вест Вашим пријатељима!
ovde slika


Оставите коментар

Коментари који садрже псовке, увредљиве, вулгарне, шовинистичке или претеће поруке неће бити објављени. Мишљења изнешена у коментарима су приватно мишљење аутора коментара и не одржавају ставове Гласа Западне Србије.

Ваше име:
Ваш коментар:

Спам заштита:

 

Коментари посетилаца (0)

Вест нема коментара.
Будите први који ће коментарисати ову вест!


 















 


 

© Глас Западне Србије
Жупана Страцимира 9/1, Чачаk
032 347 001
redakcija@glaszapadnesrbije.rs

Импресум

Статистика сајта:
Прес: 158.011.983 посета
Тренутно на сајту: 878 посетилац(a)