После пола века вратио књигу у библиотеку 


U Srbiji danas promenljivo vreme, temperatura do 21 stepen              Đaci u centralnoj Srbiji još danas u školama, a od sutra počinje prolećni raspust              Sutra otvaranje zatvorenog bazena u Gornjem Milanovcu              Za praznike rezervisano više od 80 odsto turističkih kapaciteta u Srbiji             

 
После пола века вратио књигу у библиотеку
Trenutno na sajtu: 614       |       Podeli:
26.06.2018 | 0 коментар(а)



Чачак – Човек који је радом обележио привредни успон Горњег Милановца и угледни

друштвени посленик Јован Томовић (86), пре неколико дана вратио је чачанској Гимназији књигу „Градинар” Рабиндраната Тагореа, која је у његовој кућној библиотеци стајала пола столећа. Књигу је 1955. године објавила београдска „Култура” и тада је заведена у књижници чачанске гимназије, по чему је Томовић и знао коме припада.

Он је бившој школи, уз враћеног „Градинара”, приложио и збирку својих разговора са Милошем Јевтићем, недавно штампану и укоричену под називом „Усправни живот”.


Јован Томовић, фото: Г. Оташевић

Уз књиге, Томовић је гимназији упутио и писмо којим објашњава шта се збило са вредним старим издањем:

„Поштовани директоре и професори знамените гимназије, јављам се јер желим да вам вратим књигу која се, не знам ни сам којим случајем, нашла у мојој библиотеци. Стара је близу седамдесет година, а код мене се налазила дуже од пола века. Она је заведена под бројем 1540/2, издата је 1955. године. Те године ја сам већ био у Горњем Милановцу и никако је нисам могао изнајмљивати. Ето, не знам како је доспела у мој посед.

Иначе, ја сам своју библиотеку, која је бројала нешто око 1.500 јединица, завештао манастиру Враћевшница, али сам код спремања књига издвојио сваку туђу. Било их је 14 и највећи део сам вратио. Пошто сам ја на самом крају свог живота и желим да сви моји рачуни остану чисти, између осталог вратио сам туђе књиге.
Као извињење, ако сам допринео овој грешци да ваша књига тако дуго буде у мојој библиотеци, као покајање достављам вам једну своју књигу разговора, које је водио наш познати интелектуални радник Милош Јевтић. Ову књигу поклањам и као своју обавезу, да обогатим вашу библиотеку јер сам и ја био ђак чачанске гимназије далеке, ваљда 1942. године. Имам проблем што сам заборавио тачну годину уписа, па бих вас замолио да прегледате ваше Школске извештаје за 1942. или 1943. годину и ако пронађете моје име да ту страницу фотокопирате, или мени дозволите да је фотокопирам. Најљубазније вас поздрављам, Јован Томовић.”
Он је, иначе, рођен у Коштунићима под Сувобором, основну школу завршио је у Брајићима а Гимназију у Чачку. Децембра 1959. године изабран је за директора ПИК - а „Таково” у Горњем Милановцу, и тај посао обављао пуних 26 година, током којих је Комбинат доживео најбоље дане. Био је и посланик у Скупштини Народне републике Србије, живи у Горњем Милановцу.

ГЗС / Политика, Г. Оташевић




PODELI:










Пошаљите ову вест Вашим пријатељима!
ovde slika


Оставите коментар

Коментари који садрже псовке, увредљиве, вулгарне, шовинистичке или претеће поруке неће бити објављени. Мишљења изнешена у коментарима су приватно мишљење аутора коментара и не одржавају ставове Гласа Западне Србије.

Ваше име:
Ваш коментар:

Спам заштита:

 

Коментари посетилаца (0)

Вест нема коментара.
Будите први који ће коментарисати ову вест!


 















 


 

© Глас Западне Србије
Жупана Страцимира 9/1, Чачаk
032 347 001
redakcija@glaszapadnesrbije.rs

Импресум

Статистика сајта:
Прес: 158.160.772 посета
Тренутно на сајту: 614 посетилац(a)