Радомировић: Упад у РТС је опасан преседан 


Oblačno, povremeno sa kišom, temperatura do 16 stepeni              Srpska pravoslavna crkva i vernici danas obeželavaju dan posvećen Prepodobnom Vasiliju Ispovedniku             

 
Радомировић: Упад у РТС је опасан преседан
Trenutno na sajtu: 647       |       Podeli:
17.03.2019 | 0 коментар(а)



Председник Удружења новинара Србије (УНС) Владимир Радомировић рекао је за РТС да оно што су лидери опозиције

урадили синоћ показује да не желе слободан РТС. "Тражићемо реакцију Међународне федерације новинара, Европске федерације новинара и представника ОЕБС-а за слободу медија јер ово је опасан преседан", истакао је Радомировић.Гостујући у Јутарњем програму РТС-а, председник УНС-а Владимир Радомировић рекао је да оно што се синоћ догодило представља опасан преседан.

„Демонстранти предвођени вођама опозиције упали су насилно у РТС и то је велики притисак на све новинаре и ми смо као Удружење новинара реаговали као на сваку врсту притиска на било ког новинара и тражили смо да демонстанти мирно одмах изађу и такође смо подсетили на РТС има обавезу да објективно информише јавност о свим догађајима укључујући и демонстрације“, рекао је Радомировић.

Додао је да свако има право да буде незадовољан извештавањем.Један од захтева демонстраната је да се укључе директно у програм и да се грађанима обрате директно.

„Онда би свако могао да долази на телевизију и говори шта му падне напамет да улази насилно. Наше је да као Удружење новинара да заштитимо аутономију уредника и новинара који треба да раде свој посао на миру и без притисака“, рекао је Радомировић.

Оно што су лидери опозиције урадили синоћ показује да не желе слободан РТС већ оно на шта се они желе да неко има монопол над инфомацијама – да су представници власти превише присутни на вестима да замене својим присуством, а не да грађани буду боље информисани, каже председник УНС-а.

Како истиче, треба инсистирати на томе да ни опозиција ни власт немају минопол над информацијама већ да оне припадају грађанима.

Јутрос и иначе, има гледалаца који верују да извештаји са протеста треба да буду дужи.

„Ово како је синоћ урађено заиста је опасан преседан и верујем да ће сви новинари и удружења осудити ово што се синоћ десило. Тражићемо реакцију Међународне федерације новинара, Европске федерације и представника ОЕБС-а за слободу медија јер ово је опасно. Ми смо у прошлости имали потртесте против РТС-а, али ретко се дешавало да демонстранти овако уђу у зграду, важно је да нема повређених и да је програмнастављен“, истакао је Радомировић.

Било је присебности да се смири ситуација, каже председник УНС-а.

Циљ друштва треба да буде да РТС буде што слободнији и да грађани који плаћају претплату имају могућност да утичу на програм РТС-а, али не на овакав начин, насиљем, каже Радомировић.

По завршетку протеста, Бошко Обрадовић је позвао на даље протесте испред Председништва и испред РТС-а.

Говорећи о одговорности, Радомировић каже да полиција треба да обезбеди заштиту новинарима, а РТС треба да појача обезбеђење колико може.

„Очекујем да сви који желе слободно информисање изврше притисак на лидере опозиције, пре свега Бошка Обрадовића да се покаже да насиље није пут и да се не може лако упадати у медијске куће. Очекујем да новинари РТС-а и ова кућа буду заштићени од оваких напада“, закључио је Радомировић.

ГЗС/ Цензоловка, УНС, РТС




PODELI:










Пошаљите ову вест Вашим пријатељима!
ovde slika


radomirovic osuda napad

Оставите коментар

Коментари који садрже псовке, увредљиве, вулгарне, шовинистичке или претеће поруке неће бити објављени. Мишљења изнешена у коментарима су приватно мишљење аутора коментара и не одржавају ставове Гласа Западне Србије.

Ваше име:
Ваш коментар:

Спам заштита:

 

Коментари посетилаца (0)

Вест нема коментара.
Будите први који ће коментарисати ову вест!


 















 


 

© Глас Западне Србије
Жупана Страцимира 9/1, Чачаk
032 347 001
redakcija@glaszapadnesrbije.rs

Импресум

Статистика сајта:
Прес: 157.958.690 посета
Тренутно на сајту: 648 посетилац(a)